Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία

0


O υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε το απόγευμα με την Πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου και είχε συζήτηση μαζί της για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε σχέση με τα σχολεία.

«Είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει μία διαρκής συνεργασία, όχι μόνο με την κα. Γιαμαρέλου, αλλά με όλους όσοι εργάζονται πυρετωδώς σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας προκειμένου να υπάρχει η, όσο το δυνατόν, καλύτερη ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Από εκεί και έπειτα, θα το πω για άλλη μία φορά, εμείς, σαν Υπουργείο Παιδείας, εκπέμπουμε ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σύνεσης. Δεν χρειάζεται κανένας απολύτως πανικός, η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλή ή τουλάχιστον καλύτερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόληψη έχει προχωρήσει αρκετά καλά και έχει δουλέψει, έχει φέρει δηλαδή αποτελέσματα και μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις. Προφανώς, κάθε φορά θα εκτιμούμε τα δεδομένα, προφανώς υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή συγκεκριμένο σχέδιο, για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια».

Σε ερώτηση αν θα καθυστερήσει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε:

«Αυτήν τη στιγμή μία τέτοια απόφαση δεν δικαιολογείται. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία διαρκή κινητικότητα των όποιων δεδομένων, όχι μόνο στη δική μας χώρα, που σας είπα ότι είναι από τις καλύτερες, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Ως εκ τούτου, κάθε φορά οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα. Εμείς, σαν Υπουργείο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με ψυχραιμία, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό σενάριο.

Γι’ αυτό ακριβώς και από την πρώτη στιγμή με τους παράγοντες του Υπουργείου εργαστήκαμε σκληρά, έχουμε εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε επίπεδο σχολείων και, από ‘κει και έπειτα, είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί».

Σχετικά με τη χρησιμοποίηση των σχολείων ως χώρων εμβολιασμού όχι μόνο για τους μαθητές, ο υπουργός απάντησε: «Είναι λογικό να έχουμε συζητήσει πάρα πολλά, όπως είναι λογικό να περιοριστώ μόνο σε αυτά που έχω πει».

Σχετικά με καταγγελίες από ορισμένους δασκάλους και καθηγητές για μείωση των διορισμών των μόνιμων εκπαιδευτικών, ο υπουργός διευκρίνισε: «Ούτε λιγότεροι ούτε περισσότεροι. Είναι οι διορισμοί που πρέπει να γίνουν με βάση τα δεδομένα τα οικονομικά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, η Παιδεία θα περιφρουρηθεί».

Άλλα δύο σοβαρά κρούσματα της γρίπης

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου 42χρονος, ο οποίος πάσχει από νέα γρίπη Α και παρουσιάζει συμπτώματα βαριάς πνευμονίας. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα της νόσου στη χώρα μας, μετά τον 33χρονο -επίσης από την Κρήτη- που προσβλήθηκε από τον ιό Η1Ν1 και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως έγινε γνωστό ο 42χρονος πηγε την Παρασκευή το μεσημέρι πήγε στο νοσοκομείο πυρετό. Εκεί οι γιατροί του πήραν επιχρισμα, δεν του χορήγησαν αντιβίωση και το συμβούλευσαν να μείνει σπίτι του και αν παρουσιάσει επιδείνωση να μεταβεί αμέσως στο νοσοκομείο. Το πρωί της Τρίτης οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη, όμως η κατάσταση του 42χρονου είχε ήδη επιδεινωθεί.


Το τρίτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγο από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ένα 16χρονο κορίτσι από την Μεγάλη Βρετανία μεταφέρθηκε σήμερα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, η 16χρονη Βρετανίδα υπήκοος που βρέθηκε θετική στον ιό της Νέας Γρίπης Η1Ν1, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η περίπτωση της 16χρονης "είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό της Νέας Γρίπης στη χώρα μας".

Tην Παρασκευή το σχέδιο

Συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο και την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη Ελένη Γιαμαρέλου, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. To εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της γρίπης βρίσκεται στα χέρια της εθνικής επιτροπής πανδημίας και την Παρασκευή θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία, όπως δήλωσε, μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα τα παραλάβουν και θα καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πληθυσμού. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση του θέματος είναι σε καλό δρόμο, σε συνεργασία και με το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συμβουλεύει την πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά τη ζωή μας, χωρίς ανησυχία», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει δεύτερο σοβαρό κρούσμα στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι πλέον δεν καταμετρώνται τα κρούσματα, αφού το 95% όσων έχουν προσβληθεί από τη νόσο έχει ιαθεί, αλλά πρόσθεσε ότι αν καταγράφεται σοβαρό κρούσμα, τότε γίνονται ανακοινώσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη σοβαρότητας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει πάρει τα διεθνή εύσημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κινούμαστε με διαφάνεια και αλήθεια, είπε ο υπουργός και εξέφρασε την απορία του γιατί μετά από τρεις μήνες το ΠΑΣΟΚ "ανακάλυψε" το θέμα αυτό.

"Μποτιλιάρισμα" στα φαρμακεία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται ήδη έλλειψη χειρουργικών μασκών, ενώ στα ύψη έχει εκτιναχθεί η πώληση ψηφιακών θερμόμετρων και αντισηπτικών. Αρκετά φαρμακεία έχουν ξεμείνει και από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια και τα υγρά μαντιλάκια.

«Κάποιοι έσπευσαν στα φαρμακεία και εξαφάνισαν τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου μόνο και μόνο για να τα έχουν τα ψυγεία τους, με αποτέλεσμα οι ενήλικοι που το έχουν ανάγκη να μην μπορούν πλέον να το βρουν», είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο Ταμιφλού, ο κ. Λουράντος τόνισε ότι οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να μην το χορηγούν από τα φαρμακεία, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι το δίνουν αλόγιστα.

Προειδοποιεί το ΕΣΡ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με υπόδειξή του προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας με αφορμή τη νέα γρίπη Η1Ν1, συνιστά να μην μεταδίδουν ατεκμηρίωτες πληροφορίες και να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, προς αποφυγή δημιουργίας σύγχυσης και πανικού στο κοινό, από τη μετάδοση ειδήσεων, σχολίων και εκτιμήσεων, αναφορικά με το ζήτημα αυτό.
Δημοσίευση: Ιουλίου 28, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator