Kενές σχολές, γεμάτα κολέγια

0



Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την είσοδο των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Κύρια γνωρίσματα της φετινής χρονιάς είναι η άνοδος των βάσεων εισαγωγής και η πληθώρα κενών θέσεων σε πολλά τμήματα -περίπου 19.500 θέσεις- λόγω της βάσης του 10 για τους εισακτέους.

Όπως είναι φυσιολογικό, η βάση συμπίμπτει με την είσοδο των ιδιωτικών κολεγίων στο "παιχνίδι" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το ανάλογο αντίτιμο, o υποψήφιος, ο οποίος απέτυχε στις εξετάσεις -ή μάλλον δεν ενδιαφέρθηκε να πετύχει- μπορεί να έχει την ευκαιρία να πάρει πτυχίο, με επίσημη αναγνώριση, πλέον, όπως μαρτυρούν και τα διαφημιστικά μηνύματα που "βομβαρδίζουν" τους τηλεοπτικούς δέκτες.


Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι το μέλλον των σχολών της περιφέρειας, που μένουν ουσιαστικά κενές. Μοιραία, αργά ή γρήγορα κάποια τμήματα θα οδηγηθούν σε λουκέτο και κατ' επέκταση, οι πόλεις που τα φιλοξενούν θα πάψουν να τροφοδοτούνται από τη φοιτητική κοινότητα που αναπτύσσεται εκεί.


Αναφορικά με το άλλο γνώρισμα των φετινών βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν προκαλεί εντύπωση, αφενός, η μείωση των εισακτέων σε αστυνομικές σχολές -απόρροια των γεγονότων του Δεκεμβρίου και της συνεχούς στοχοποίησης των αστυνομικών έκτοτε- και αφετέρου η "έκρηξη" των εισακτέων στα τμήματα των νηπιαγωγών.


Τα τμήματα αυτά ακολουθούν αυτά της δημοτικής εκπαίδευσης, αφού έχουν γίνει περιζήτητα λόγω επικείμενων προσλήψεων. Ο τελευταίος παράγοντας μας υπενθυμίζει το ότι εδώ και χρόνια, το Δημόσιο αποτελεί τον πιο σίγουρο εργοδότη που θα απομακρύνει τον υπάλληλό του από το άγχος της ανεργίας και της οικονομικής αβεβαιότητας.


Το αντικείμενο των σπουδών, λόγω και της ελλιπέστατης ενημέρωσης των μελλοντικών επιστημόνων, περνά σε δεύτερη μοίρα. Σε δύσκολους καιρούς, το "μάθε τέχνη κι άστηνε" μάλλον δεν εχει ισχύ...

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
news24|7
Μοιράσου το στο Facebook

Δημοσίευσε το στο Twitter
Δημοσίευση: Αυγούστου 28, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Kενές σχολές, γεμάτα κολέγια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator