Ιατρός διορίστηκε... οδηγός υποζυγίου και ηλεκτρολόγος βοηθός χειρουργού
Ο ένας χρειάστηκε πέντε χρόνια για να αποφοιτήσει από μία από τις πιο δύσκολες σχολές, την Ιατρική. Η κατάληξη; Με ένα σχοινί να σύρει πίσω του έναν γάιδαρο! Ο άλλος σπούδασε και εξειδικεύτηκε ανάμεσα σε καλώδια, κατσαβίδια, πρίζες, διακόπτες και άλλα σχετικά εργαλεία και υλικά ως ηλεκτρολόγος. Η κατάληξή του; Βοηθός χειρουργού!Πού συνέβησαν αυτά- και άλλα πολλά παρόμοια- σουρεαλιστικά; Μα, στον Ελληνικό Στρατό! Φέτος, στη σειρά κατάταξης νεοσυλλέκτων του περασμένου Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Άρτα.
Τα περιστατικά δεν είναι προϊόν του γνωστού ράδιο-αρβύλα. Περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων παράλογων, σε έκθεση που συνέταξε στρατευμένος κοινωνιολόγος, μέλος της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας (ΟΨΜ) αντικείμενο της οποίας είναι η ψυχολογική υποστήριξη των στρατευμένων, η καταγραφή των προβλημάτων και η εισήγηση λύσεων, στο μέτρο του δυνατού. Ωστόσο η έκθεση-ντοκουμέντο- με την οποία για μία ακόμη φορά και μάλιστα μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα επιβεβαιώνεται ότι «εκεί όπου σταματά η λογική αρχίζει ο Στρατός»- τελικά έμεινε στο... ντοσιέ του νεαρού, πλην τολμηρού στρατευμένου κοινωνιολόγου. Όπως σημειώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ντοκουμέντο, έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο κοινωνιολόγος με τμήμα του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού Άρτας, επελέγη τελικά να μην παραδοθεί ποτέ διά της υπηρεσιακής οδού η έκθεση στον διοικητή για υπογραφή. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρεται, άλλα μέλη της «πρότασσαν να γίνει παρουσίαση της κατάστασης με τον πλέον ανώδυνο τρόπο, ούτως ώστε να μη θιγούν τα κακώς κείμενα»... Αποκαλύπτεται ακόμα, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ότι «παρά τα μεγάλα λόγια του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη και των Επιτελείων για μια θητεία με κέντρο τον άνθρωπο, ο παράγοντας άνθρωπος δεν αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την τελευταία παράμετρο των κυβερνητικών σχεδιασμών».
Ιδού μερικές από τις διαπιστώσεις της μεστής επιστημονικά και γενικά μετριοπαθούς έκθεσης που, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, ισχύουν σε πάρα πολλά στρατόπεδα:
Ειδικότητες
Μπορεί τελικά ο απόφοιτος της Ιατρικής να έγινε οδηγός γαϊδάρου (υποζυγίου όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) μόνο για μία ημέρα, ωστόσο είναι πάρα πολλοί οι νέοι που χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον χώρο της Υγείας επιλέγονται για το Υγειονομικό με «βύσμα» επειδή η θητεία εκεί είναι πιο εύκολη. «Υπήρξαν»- αναφέρεται- «πολλές περιπτώσεις, όπως νοσηλευτές και οδοντοτεχνίτες, που παρά τη διαπιστευμένη γνώση τους πήραν ειδικότητα αποθηκάριου και οδηγού. Από την άλλη, άτομα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας, όχι μόνο κατατάσσονται στο Υγειονομικό παίρνοντας την ειδικότητα του νοσηλευτή- κατάσταση που έχει γίνει πλέον αποδεκτή- αλλά και παίρνουν ειδικότητες αρκετά κρίσιμες», αναφέροντας την περίπτωση του... ηλεκτρολόγου που έγινε βοηθός χειρουργού...
Υπηρεσίες- αγγαρείες
«Η κατανομή δεν γινόταν το ίδιο ορθά και ισότιμα προς όλους τους οπλίτες»- προτείνεται χρησιμοποίηση προγράμματος σε υπολογιστή.
Όσον αφορά τους στρατιώτες που υπηρετούν σταθερά στην Άρτα (όχι νεοσύλλεκτοι) αναγκάζονται να κάνουν σκοπιές και σε μέρη που καλύπτονται και ελέγχονται από κάμερες - κάτι που συμβαίνει βέβαια σε πολλά στρατόπεδα, προφανώς λόγω... ανασφάλειας των διοικητών τους. Ελεύθερος χρόνος
«Το Κέντρο, παρόλο που διαθέτει βιβλιοθήκη και γυμναστήριο, δεν τα θέτει σε λειτουργία προς τους φαντάρους (...) ειδικά μέχρι να ορκιστούν (...) όπου η πλήξη και η ανία κυριαρχούν δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για εντάσεις (...) αλλά και όξυνση πιθανών διαταραχών (...)».
«Ο ελεύθερος χρόνος των νεοσυλλέκτων περιορίζεται στον χώρο του ΚΨΜ με την παρακολούθηση τηλεόρασης, συμμετοχή σε παιγνίδια (κυρίως τάβλι, χαρτιά), τσιγάρο (...)». Συμπεριφορά στελεχών
«Δεν λείπουν οι περιπτώσεις στελεχών που συμπεριφέρονται προσβλητικά με το πρόσχημα της εξασφάλισης πειθαρχίας».
Κατά την επιλογή του βαθμού Σωματικής Ικανότητας (Ι1-12, Ι3 κ.λπ.) διαπιστώθηκε αφενός ότι αυτή «δεν γίνεται πάντοτε αντικειμενικά και ανιδιοτελώς» και αφετέρου ότι «δεν απουσιάζουν από στελέχη και από οπλίτες (σ.σ.: προφανώς «παλιοσειρές») συμπτώματα στιγματισμού και ρατσιστικής, υποτιμητικής αντιμετώπισης οπλιτών με βαθμό Σωματικής Ικανότητας διαφορετικό από το Ι1, κυρίως με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τύπου “γιωτάς”, “γιωτόμπαλο” κ.λπ.».
Εγκαταστάσεις
Ειδική αναφορά γίνεται για τους χώρους στρατωνισμού των στρατιωτών που υπηρετούν μόνιμα στην Άρτα (όχι τους νεοσυλλέκτους). Αναφέρεται ότι υπάρχει μία τουαλέτα ανά 30 ή 40 ανθρώπους χωρίς στοιχειώδη στάνταρτς υγιεινής, ελλείψεις λουτρών κ.ά.
Έξοδοι
Για τους νεοσυλλέκτους διαπιστώνεται ότι οι έξοδοι είναι «πολύ συχνές για τους περισσότερους», ενώ καταγράφεται ότι η αντιμετώπισή τους από την τοπική κοινωνία «δεν είναι πάντοτε ευχάριστη»...
Για τους άλλους υπηρετούντες επισημαίνεται ότι οι τρίωρες έξοδοι που δίδονται λειτουργούν πιεστικά, με αποτέλεσμα κάποιοι που έχουν Ι.Χ. να τρέχουν να προλάβουν για να πάνε στα σπίτια τους με κίνδυνο ατυχημάτων- προτείνεται να δίδεται «υπηρεσιακή έξοδος» μεγαλύτερης διάρκειας. Επίσης καταγράφεται ότι δεν δίδεται η «άδεια απολύσεως».
ΚΑΨΩΝΙ
Στραβά κι ανάποδα του Ελληνικού Στρατού σε έκθεση που έφερε στο φως η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων
[ ΙΝFΟ ]
●Ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων στο www.tanea.gr
Έξοδος ανά τρεις ημέρες
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χορήγηση άδειας εξόδου κάθε τρεις ημέρες σε όλους τους στρατιώτες προβλέπει διαταγή προς όλους τους διοικητές στρατοπέδων, την οποία εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος. Καθώς τους τελευταίους μήνες- και ιδιαίτερα μετά τη βιαστική μείωση της θητείας για προεκλογικούς λόγους - έχουν δημιουργηθεί εκρηκτικές καταστάσεις σχεδόν στο σύνολο των στρατοπέδων από την έλλειψη προσωπικού, υπήρχαν καταγγελίες ότι διοικητές κρατούσαν μέσα τους στρατιώτες ακόμα και 20 και 30 ημέρες! Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ο νέος αρχηγός ΓΕΣ με επείγουσα σήματά του δίνει εντολές για τις εξόδους ανά τρεις ημέρες και τονίζει ότι αν δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό συνεχώς, να χορηγείται υπηρεσιακή άδεια εξόδου μερικών ωρών. Επίσης, για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) αναφέρει ότι δεν πρέπει να κάνουν περισσότερες από 7 υπηρεσίες (διανυκτερεύσεις) τον μήνα.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Φράγκος απηύθυνε ομιλία σε επιτελείς και διοικητές στην Αθήνα, αλλά και σε σχηματισμούς που επισκέφθηκε. Κάλεσε μάλιστα τους διοικητές να αντιμετωπίζουν τα θέματα υπηρεσιών και σκοπών «με ευελιξία και αποτελεσματικότητα».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
tanea.gr
Δημοσίευσε το στο TwitterΔιαδώστε αυτό το άρθρο σε άλλα sites:
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.