Στη δίνη των ανεμοστρόβιλων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ειδικούς που την κατατάσσουν στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται συχνότερα από τους ανεμοστρόβιλους. Επισημαίνεται μάλιστα ότι είναι πιθανό η ολοένα και συχνότερη εκδήλωση ανεμοστρόβιλων να συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές.
«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα είναι σχετικά μεγάλη συγκριτικά με τις κεντροευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μαζί με την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία βρισκόμαστε στην ομάδα χωρών που εμφανίζει την υψηλότερη συχνότητα του φαινομένου», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων που μελετά συστηματικά τους ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα πάνω από δέκα χρόνια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στη χώρα μας περίπου το 60% των σιφώνων ξηράς- όπως ονομάζονται οι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται πάνω από έδαφος- είναι ισχυροί.
Τα πλέον πρόσφατα συμβάντα καταγράφηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου στην Ηλεία και στο Κορωπί, όπου τροχόσπιτο παρασύρθηκε σε έκθεση αυτοκινήτων, έπιπλα από μπαλκόνια βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε στέγες και ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Από την καταστροφική μανία του ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή Κωστομέρα Ηλείας επλήγησαν κατά κύριο λόγο ποιμνιοστάσια και αγροικίες. Μάλιστα, από τους θυελλώδεις ανέμους στα Ροδινά έπεσαν δεκάδες καμένα δέντρα κλείνοντας τις οδικές αρτηρίες.
Το «επίκεντρο»
«Στην Ελλάδα έχουμε το λεγόμενο “τρίγωνο των ανεμοστρόβιλων”, την περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι ισχυροί σιφώνες ξηράς από το 2000 έως σήμερα», λέει ο κ. Σιούτας, που παρουσιάζει αυτές τις ημέρες τα στοιχεία της μελέτης του για τους ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Λάντσχουτ στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών, την τελευταία δεκαετία ανεμοστρόβιλοι ξηράς εκδηλώνονταν επί 13 ημέρες στην Ηλεία και τη Δυτική Αχαΐα, αναδεικνύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή σε αυτή με την εντονότερη δραστηριότητα πανελλαδικά. «Η αυξημένη συχνότητα στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο εξηγείται από τα εντονότατα φαινόμενα αστάθειας που εκδηλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση και την τοπογραφία, όπως οι μικροί λόφοι, οι απότομες πλαγιές και η γειτνίαση με τη θάλασσα. Για περίοδο 15 έως 20 ημερών κάθε χρόνο έχουμε στη χώρα εκδήλωση ισχυρών ανεμοστρόβιλων με την πλειονότητα να εντοπίζεται στις δυτικές παραλιακές περιοχές και στο Ιόνιο», σχολιάζει ο κ. Σιούτας.
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τους ανεμοστρόβιλους ξηράς, οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το φθινόπωρο είναι η εποχή των σιφώνων θαλάσσης.
Μάλιστα από το 2000 έως το 2009, ο κ. Σιούτας- ο πρώτος επιστήμονας στην Ελλάδα που άρχισε τη συστηματική μελέτη του συγκεκριμένου φαινομένου- έχει εντοπίσει την εκδήλωση ισχυρών ανεμοστρόβιλων θαλάσσης επί 23 ημέρες στα βόρεια του Ηρακλείου και επί 9 ημέρες σε ολόκληρο το Ιόνιο.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας των ανεμοστρόβιλων, η οποία κατά ένα μέρος είναι πιθανό να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Όμως, προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί», επισημαίνει ο κ. Σιούτας. Πέρα από την καταγραφή των ανεμοστρόβιλων, η επιστημονική ομάδα του διευθυντή του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ ασχολείται και με την πρόβλεψη του φαινομένου. «Μέχρι στιγμής μπορούμε να εκτιμήσουμε την εκδήλωση σιφώνων θαλάσσης από 6 έως και 24 ώρες προτού αυτοί συμβούν. Προς το παρόν δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός της θέσης με ακρίβεια Ακόμα πιο δύσκολη είναι η πρόβλεψη του φαινομένου στην ξηρά», λέει ο διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών.
Κακοκαιρία από σήμερα
ΑΝΑΤΡΟΠΗ του σκηνικού καλοκαιρίας με ιδιαίτερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους με ένταση έως και 9 Μπωφόρ στα πελάγη αναμένεται σήμερα σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
«Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας παραδέχεται πως οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σε αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με αναφορές, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης λειτουργεί ως τροφοδότης των συμβάντων μεγάλης σφοδρότητας, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση του τυφώνα Κατρίνα, η ένταση του οποίου αυξήθηκε εξαιτίας της διαδρομής του πάνω από θερμότερα ύδατα», λέει ο κ. Μιχάλης Σιούτας.
ΤΑ ΝΕΑ
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 18, 2009
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.