Δεν έχουν και πολύ εμπιστοσύνη στο Facebook

0


Δεν έχουν και πολύ εμπιστοσύνη στο Facebook

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν οι χρήστες του Facebook στο γνωστό site, παρόλα αυτά δεν σταματούν να ανεβάζουν φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα.
Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Έλληνες χρήστες στο Facebook είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα, από τους  1.943.000, οι 1.282.000 είναι ηλικίας από 15 έως 30 ετών.
Από τους χρήστες αυτούς λοιπόν, μόλις τρεις στους δέκα εμπιστεύονται απόλυτα το εν λόγω site, ενώ τέσσερις στους 10 δεν το εμπιστεύονται καθόλου ή το εμπιστεύονται λίγο.
Όσον αφορά τους λόγους που χρησιμοποιούν οι Έλληνες χρήστες του Facebook,περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν στην έρευνα ότι θέλουν να μαθαίνουν προσωπικά στοιχεία φίλων και γνωστών.
Σχεδόν το 100% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί το facebook για να διατηρεί επαφή με παλιούς φίλους και γνωστούς, ενώ μόνο το 28% φλερτάρει μέσω του site.
Όποιος και αν είναι ο λόγος που αποφασίζει κάποιος να διατηρήσει σελίδα στο site, οι επιστήμονες συνιστούν την προσοχή των χρηστών, προκειμένου να μην εκτεθεί η προσωπική τους ζωή σε κινδύνους.
Πρόκειται δηλαδή για την τάση της νέας γενιάς να δημοσιοποιεί σχεδόν τα πάντα στο Διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό αρκετοί αποκαλούν τους σημερινούς νέους ως τη «generation reveal»- που φανερώνει σε κοινή θέα την προσωπική της ζωή. Και φαίνεται ότι η συμπεριφορά της έχει διχάσει ακόμα και τους ειδικούς του Ίντερνετ. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται τα όρια του ιδιωτικού και του δημόσιου και ότι έτσι εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κινδύνους. Από την άλλη υπάρχουν αυτοί που λένε ότι αυτές οι συμπεριφορές των νέων είναι μία έκφραση του αυθορμητισμού τους.

«Οι νέοι σήμερα είναι πιο αυθεντικοί. Δεν έχουν τα παλιά στερεότυπα. Για παράδειγμα, δεν θα το παίξουν κάπως. Δεν θα σου κρύψουν στο Facebook μία φωτογραφία με το μαγιό», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Γιάννης Λάριος. Διαφωνεί δηλαδή ότι αυτή η πρακτική των νέων να ποστάρουν και να ανεβάζουν φωτογραφίες ή άλλες πληροφορίες για τους ίδιους αποτελεί το τέλος της ιδιωτικότητας. Προσθέτει δε ότι αυτή η συμπεριφορά των νέων μέσα από το Facebook ή το Τwitter είναι και ένας καλό τρόπος να ανοιχτούν προς την κοινωνία ακόμη και να αναδείξουν τα ταλέντα τους. «Αν έχει κανείς ένα ταλέντο μπορεί να μαθευτεί γρήγορα και να αναδειχτεί». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μyspace μέσα από το οποίο έχουν αναδειχτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δεκάδες μουσικά γκρουπ και τραγουδιστές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν και ακόμη ένα πλεονέκτημα, λέει ο κ. Λάριος. Ουσιαστικά κάνουν πράξη το γνωμικό «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». «Βλέποντας κανείς τους φίλους σου μπορεί να σε γνωρίσει καλύτερα», λέει.

Στον αντίποδα βρίσκονται αυτοί που τονίζουν ότι η δημοσίευση μεγάλου όγκου πληροφοριών στο Ίντερνετ για την προσωπική ζωή τους, εγκυμονεί κινδύνους. «Πράγματι τα παιδιά δίνουν πολλά προσωπικά δεδομένα σε δίκτυα τύπου Facebook. Κι αυτό επειδή δεν κατανοούν πού σταματά το ιδιωτικό και πού το δημόσιο. Θεωρούν ότι τέτοια sites και δίκτυα τα βλέπουν μόνον οι φίλοι», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Επικεφαλής δράσης saferinternet. gr δρ Βερόνικα Σαμαρά.
Παρενοχλήσεις και ψηφιακές «πλαστοπροσωπίες»

ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δρ Βερόνικα Σαμαρά, «πάρα πολύ συχνά δεχόμαστε mails και τηλεφωνήματα από γονείς ή και από παιδιά που μας αναφέρουν προβλήματα στο Facebook και σε άλλα παρόμοια μέσα. Μία από τις περιπτώσεις είχε να κάνει με κάποιον που είχε κλέψει την ταυτότητα ενός παιδιού και είχε δημιουργήσει ψεύτικο profile. Έχουμε επίσης περιστατικά για εφήβους που γελοιοποιούσαν εφήβους μέσα από αυτά τα δίκτυα ή για παρενοχλήσεις». Μία από τις αιτίες είναι ότι υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης των παιδιών, τονίζει η κ. Σαμαρά. «Από τη στιγμή που ένα παιδί πάρει έναν υπολογιστή πρέπει ταυτόχρονα να εκπαιδεύεται και στο πώς θα χρησιμοποιεί το Ίντερνετ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Νίκος Βασιλάκος από τη μη κυβερνητική οργάνωση internet now που πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, σημειώνει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει φροντίσει να υπάρχει μάθημα για τη συμπεριφορά των παιδιών στο Ίντερνετ. Το ίδιο λάθος κάνουν και οι γονείς. «Συνήθως λένε "δεν με αφορά", αφήνουν τα παιδιά στην τύχη τους και δεν τα συμβουλεύουν για το Ίντερνετ».

Οι βασικές συμβουλές που δίνει στους μαθητές ο κ. Βασιλάκος όταν επισκέπτεται σχολεία είναι «να μη γράφουν ποτέ τη διεύθυνση του σπιτιού τους όταν δημιουργούν λογαριασμούς στο Facebook ή το hi5». Αν το κάνουν, υπάρχει το ενδεχόμενο να δεχτούν απειλές ή να τους ακολουθήσει κάποιος μέχρι το σπίτι. Από την πλευρά της η κ. Σαμαρά σημειώνει ότι ένα βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι νέοι είναι να ρυθμίζουν ώστε το προφίλ τους να είναι «ανοιχτό» μόνο στους φίλους τους και όχι σε οποιονδήποτε. Τονίζει ακόμη ότι ειδικά οι νέοι πρέπει να προσέχουν ποιους κάνουν φίλους και να κατανοούν ότι δεν πρέπει να ανεβάζουν φωτογραφίες φιλικών τους προσώπων στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους
Το εμπιστεύονται μόνο οι 3 στους 10

ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ είναι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών του Facebook. Από τους συνολικά 1.943.000 χρήστες, 1.282.000 είναι ηλικίας 15-30 ετών. Από την πιο πρόσφατη έρευνα για το Facebook πάντως, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει ότι οι χρήστες δεν δείχνουν και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις 3 στους 10 δηλώνουν ξεκάθαρα ότι εμπιστεύονται αρκετά ή πολύ το Facebook.

Περίπου 4 στους 10 απάντησαν ότι δεν το εμπιστεύονται καθόλου ή το εμπιστεύονται λίγο.

Αναποφάσιστοι εμφανίζονται οι υπόλοιποι.

Όσο για τους λόγους που χρησιμοποιούν οι Έλληνες χρήστες το Facebook, η έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους το χρησιμοποιούν αρκετά ή πολύ για να μαθαίνουν προσωπικά στοιχεία φίλων και γνωστών. Η συντριπτική πλειονότητα, όπως απαντούν, μπαίνουν στο Facebook για να βρουν παλιούς φίλους και γνωστούς, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν πολύ για ηλεκτρονικό φλερτ (28%).
Star.gr
Bookmark and Share
Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 19, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δεν έχουν και πολύ εμπιστοσύνη στο Facebook"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator