Στο άκουσμα της νέας γρίπης όλοι τρέμουν και ο βασικότερος λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλά σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι ειδικοί ωστόσο έχουν συλλέξει τις απορίες και τις παρανοήσεις και δίνουν απαντήσεις.
1. Ο ιός Η1Ν1 είναι πιο επικίνδυνος από τους κοινούς ιούς της γρίπης;
Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί λιγότερο επιθετικός σε σχέση με τους άλλους ιούς της γρίπης, πλην σπάνιων περιπτώσεων, αλλά ιδιαίτερα μεταδοτικός.
2. Γιατί είναι πιο μεταδοτικός από τον εποχικό;
Είναι ένας νέος ιός, οπότε πλήττει ανθρώπους που δεν διαθέτουν τα αντισώματα που θα τον αναγνωρίσουν. Οι ηλικιωμένοι πλήττονται λιγότερο, γιατί παρόμοιοι ιοί έχουν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν, χαρίζοντάς τους εν μέρει ανοσία.
3. Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας;
Εχει διαπιστωθεί από τον καιρό της ισπανικής γρίπης -και επιβεβαιώθηκε και από τη γρίπη των πτηνών- ότι οι πολύ νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που τείνουν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Το γεγονός όμως ότι οι τραγικές περιπτώσεις είναι μέχρι στιγμής λίγες και ίσως παραμείνουν έτσι, δεν αρκεί για να προβεί κανείς σε συμπεράσματα. Είναι ακόμα πολύ νωρίς.
4. Ποιος είναι ο δείκτης θνησιμότητας στις χώρες που έχει ήδη κυκλοφορήσει ευρέως ο ιός;
Είναι χαμηλός: περίπου 1-2 στα 1.000 άτομα. Και το ποσοστό μετάδοσης της νόσου κυμαίνεται από 5% μέχρι 7%.
5. Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Η κύρια οδός μετάδοσης είναι μέσω των σταγονιδίων του σάλιου που εκτοξεύονται τη στιγμή του φτερνίσματος ή του βήχα. Τα σταγονίδια μπορεί να καθίσουν πάνω σε χειρολαβές ή άλλες επιφάνειες και να μεταδοθούν και με την επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί με το φιλί, τη χειραψία, πίνοντας από το ίδιο μπουκάλι ή καπνίζοντας το ίδιο τσσιγάρο με έναν ασθενή.
6. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι μετάδοσης;
Οι χώροι όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μεταφοράς, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα… Ιδίως στα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, όπως τα γυμναστήρια και οι πισίνες, ο ιός αναπτύσσεται και μεταδίδεται ευκολότερα.
7. Ποιες συνήθειες υγιεινής μπορεί να υιοθετήσει κανείς για να περιοριστεί η μετάδοση της νέας γρίπης;
Να πλένει συχνά τα χέρια του με νερό και σαπούνι και να τα σκουπίζει, να φοράει χειρουργική μάσκα και χειρουργικά γάντια και να κρατάει αποστάσεις από τους ασθενείς. Επίσης, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του όταν φτερνίζεται ή όταν βήχει, να φτερνίζεται κατά προτίμηση πάνω σε χαρτομάντιλο και στη συνέχεια να το πετάει, να μένει σπίτι του σε περίπτωση που νοσήσει και να αποφεύγει τους συνωστισμένους χώρους.
8. Πόσο καιρό διαρκεί η επώαση του ιού;
Από τη μετάδοση του ιού μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων μεσολαβούν μία έως τέσσερις ημέρες. Συστήνεται ο ασθενής να μένει σπίτι του για 7 ημέρες από τη στιγμή εκδήλωσης των συμπτωμάτων προς αποφυγή μετάδοσης του ιού.
9. Χρησιμεύουν πράγματι τα αντιμικροβιακά τζελ και μαντιλάκια χεριών;
Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι θεωρείται πιο αποτελεσματικό. Τα τζελ και τα μαντιλάκια ενδείκνυνται σε περίπτωση που βρίσκεται κανείς εκτός σπιτιού.
10. Προστατεύουν πράγματι οι μάσκες;
Μόνο οι χειρουργικές. Αντιθέτως, αυτές που διαθέτουν φίλτρο είναι ερεθιστικές και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.
11. Υπάρχουν συμπτώματα που να «προδίδουν» την ύπαρξη της νέας γρίπης;
Οχι. Ο ιός Η1Ν1 παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με αυτά της κοινής γρίπης: πυρετό, κρυολόγημα, βήχα, γενική αδιαθεσία, μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους, γαστρεντερικές διαταραχές.
12. Πότε θα πρέπει να σπεύσει κανείς στο νοσοκομείο;
Αν παρουσιάσει έντονη αναπνευστική δυσκολία, υψηλό πυρετό και έντονο βήχα, που αποτελούν συμπτώματα πιθανής ιικής πνευμονίας.
13. Ενας υγιής άνθρωπος τι κινδυνεύει να πάθει από τη νέα γρίπη;
Στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, τίποτα. Υπάρχει μία σπάνια πιθανότητα σοβαρής αναπνευστικής επιπλοκής, ενώ ακόμα πιο σπάνια είναι η πιθανότητα καρδιακής επιπλοκής.
14. Τι θα πρέπει να προσέξει ένα παιδί στο σχολείο για να προστατευθεί;
Είναι σημαντικό να πλένει συχνά τα χέρια του με νερό και σαπούνι, καθώς επίσης να μη βάζει στο στόμα του αντικείμενα (γόμες, μολύβια κτλ.) κοινής χρήσης.
15. Ποια παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται;
Οι διεθνείς οδηγίες λένε ότι είναι καλό να εμβολιάζονται τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, κυρίως νευρολογικής και νευρομυϊκής φύσης, καθότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών.
16. Θα πρέπει να εμβολιαστούν οι έγκυες γυναίκες;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες που να έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την εμπόδιση μετάδοσης της γρίπης από τη μητέρα στο έμβρυο.
17. Αν μία μητέρα νοσήσει μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει;
Ναι. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψει το παιδί της είναι θηλάζοντάς το, αφού το γάλα περιέχει σημαντικά ανοσοποιητικά συστατικά για το μικρό. Αν αντιθέτως έχει νοσήσει το παιδί και η μητέρα είναι έγκυος, τότε θα πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις μεταξύ τους.
18. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει το εμβόλιο;
Μάξιμουμ 15 ημέρες, όπως και το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο.
19. Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου;
Ενα στα δέκα εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας 6-36 μηνών μπορεί να παρουσιάσει υπερδιέγερση, κλάμα, υπνηλία και διάρροια. Οι έφηβοι αντιθέτως μπορεί να εκδηλώσουν κακοδιαθεσία, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, ναυτία και ρίγη, ενώ οι ενήλικες μόνο πονοκέφαλο και κόπωση.
20. Μπορεί να εμβολιαστεί κανείς και για την εποχική γρίπη και για τον ιό Η1Ν1;
Ναι, αλλά συστήνεται να μεσολαβούν 15 ημέρες ανάμεσα στους δύο εμβολιασμούς.
Espressonews.gr
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 13, 2009 - Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.