Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Τμήματος (Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών), έδειξε ότι η κατάσταση των ποταμών είναι κρίσιμη.
Η εν λόγω μελέτη, είχε ως θέμα «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής» και αναφέρει ότι ως αιτία ρύπανσης των ποταμών, φέρεται να είναι η μη επεξεργασία βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, καθώς και τα φράγματα, ενώ τα διασυνοριακά ποτάμια στη χώρα, εισέρχονται μεν με φορτία ρύπων, αλλά η κατάσταση τους, τις περισσότερες φορές χειροτερεύει.
Η καθηγήτρια στον Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Λαζαρίδου, τόνισε ότι η κατάσταση των ποταμών κρίθηκε μέτρια ως ελλιπής. Καλή βρέθηκε μόνον στους παραποτάμους του Νέστου, στο Γοργόπη του Αξιού και σε δύο μόνο σταθμούς, Πλατανιά και Κοκκινιά, του Αλιάκμονα.
Για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης επί του ελληνικού εδάφους, πραγματοποιηθήκαν δειγματοληψίες σε 8 σταθμούς και όπως προέκυψε, οι περισσότεροι σταθμοί βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση.
Σε ότι αφορά την αφθονία των ζώων σε κάθε σταθμό, οι μέγιστες τιμές παρατηρήθηκαν στην Πλατανιά και στην Παναγιά και οι ελάχιστες στην Τάφρο 66 και στον Βενέτικο.
econews
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 09, 2009 - Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.