Σύμφωνα με το βιβλίο Uses of Blogs, οι προϊστάμενοι θεωρούν πως με ειδικές αναφορές στις συμβάσεις απασχόλησης θα μπορούσαν να ελέγχουν τι γράφουμε στα ιδιωτικά μας blog ή ακόμα και να μας αποτρέπουν από οποιαδήποτε ανάμιξή μας με την μπλοκόσφαιρα. Ένα κεφάλαιο σχετικά με τα blogs και το νόμο, που έχει γραφτεί από δύο αυστραλούς εμπειρογνώμονες, λέει ότι τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να εμποδίζουν τους υπαλλήλους να αναφέρονται για τον εργασιακό τους χώρο, ακόμη κι όταν γράφουν στα προσωπικά blogs από το σπίτι τους. "Οι εργοδότες επιδιώκουν να προσθέσουν ειδικά μέτρα για το blogging στις συμβάσεις απασχόλησης", αναφέρουν οι συντάκτες του βιβλίου που πρόκειται να δημοσιευτεί κατά το τέλος του 2006.
Ο συγγραφέας του, Ντέμιαν Ο΄Μπράιαν, από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, του τμήματος Τεχνολογίας, αναφέρει πως "μερικοί εργοδότες έχουν λάβει ακόμη και μέτρα για να εξασφαλίσουν πως οι συμβάσεις απασχόλησης απαγορεύουν τους υπαλλήλους τους να γράφουν οτιδήποτε στα blogs. Μερικοί εργασιακοί χώροι έχουν συγκεκριμένες πολιτικές ενάντια στο blogging, όμως τα πράγματα είναι λίγο θολά όταν πρόκειται για χρήση από το σπίτι. Βεβαίως μερικοί όροι που θα τίθενται στις συμβάσεις, θα εξασφαλίζουν τους εργαζόμενους σε περίπτωση που κάνουν χρήση των blogs εκτός εργασίας". Η παρούσα τάση είναι το αποτέλεσμα ενός πρόσφατου χειμάρρου περιπτώσεων στις οποίες υπάλληλοι είχαν διάφορα προβλήματα μέσα από τα προσωπικά τους blogs, συμπεριλαμβανομένης και μίας υπαλλήλου αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας που απολύθηκε καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς είχε αναρτήσει στο προσωπικό της ημερολόγιο, φωτογραφίες με την στολή της.
Η πρακτική απόλυσης των ανθρώπων λόγω των blogs τους έχει κι όνομα: doocing, μετά την απομάκρυνση μίας αμερικανίδας, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εργοδοτών της έγραφε σατυρικά σχόλια για τον εργασιακό της χώρο στο ιδιωτικό blog που διατηρούσε στο dooce.com. Η ανησυχία αφορά ζητήματα κοινοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών ή δυσφήμησης προϊσταμένων, πελατών ή συναδέλφων, ενέργειες που μέχρι πρόσφατα γίνονταν με ανώνυμο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από την άλλη, νομικοί υποστηρίζουν πως είναι αρκετά δύσκολο να συνταχτεί μια σύμβαση που να λέει ότι "δεν μπορείτε να γράφετε στα blogs από το σπίτι σας", όμως θα μπορούσαν να υπάρχουν συνέπειες για αυτούς που αποκάλυπταν εμπιστευτικές πληροφορίες ή δυσφημούσαν ή παρενοχλούσαν κάποιον, οι οποίες θα καλύπτονταν από άλλες διατάξεις της σύμβασης. Ο καθηγητής Μπράιν Φιτζέραλντ, διευθυντής του τμήματος Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, λέει πως "μία τόσο ριζοσπαστική τεχνολογία δεν μπορεί να περιοριστεί. Ναι, ο νόμος θα πρέπει να προσαρμοστεί, ναι οι bloggers θα πρέπει να προσαρμοστούν αλλά και οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν. Η χρήση των blogs είναι όπως η πρόσβαση των ιστοσελίδων και δεν μπορεί να περιοριστεί. Είναι βέβαιο όμως, πως κάθε εργασιακός χώρος χρειάζεται ένα πρωτόκολλο", καταλήγει.
Queensland University of Technology
Dooce.com
theSpoke!
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 04, 2009
- Κατηγορία:
BLOGS
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.