Επιμέλεια: Δημήτρης Μπόλαρης
Ήταν όλοι στις θέσεις τους από νωρίς τα ξημερώματα της Παρακευής. Δεκάδες χειριστές υπολογιστικών συστημάτων, αισθητήρων οθονών εικόνας από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης , που μετέδιδαν όλα τι ακριβώς συνέβαινε 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γής, σε μιά έκταση ανάμεσα στα Γαλλοελβετικά σύνορα.
Εκεί, όπου εκτείνεται το τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων, μέσα στο οποίο φωλιάζει ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου. Ο LHC, του κέντρου CERN.
Κανείς όμως δεν μπορούσε να περιμένει έως το πρωί του Σαββάτου οπότε και είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα.
Ετσι στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο τεράστιος κύλινδρος είχε φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας -σχεδόν στο απόλυτο μηδέν δηλαδή (-271 βαθμούς C ή 1,9 Κ)- και οι υπεύθυνοι λειτουργίας νιώθοντας το καρδιοχτύπι όλων , πάτησαν το κουμπί.
Η πρώτη δέσμη πρωτονίων πέρασε στον επιταχυντή και κινήθηκε με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Ηταν η κρίσιμη στιγμή. Στα λίγα λεπτά που πέρασαν όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά.
Οι υπεραγώγιμοι μαγνήτες , κράτησαν τη δέσμη σταθερή όπως έδειξαν οι αισθητήρες και πολύ γρήγορα όλο το σύστημα ήταν σε πλήρη ισχύ.
Μετά από διακοπή 14 μηνών, το πιο φιλόδοξο πείραμα της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής , είχε ξανά αρχίσει.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.