Τον αριθμό- ρεκόρ των δέκα χιλιάδων ξεπέρασαν για πρώτη φορά οι συγκρούσεις αεροσκαφών με σμήνη πουλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Πουλιά και αεροπλάνα δίνουν μια σκληρή μάχη στην αναζήτηση ζωτικού εναέριου χώρου», τονίζουν οι ειδικοί. Πολλές φορές τα αποτελέσματα αυτού του ακήρυχτου πολέμου είναι μοιραία.
Η εικόνα με το αεροσκάφος Α320 Αirbus να επιπλέει στα νερά του ποταμού Χάντσον της Νέας Υόρκης έκανε τον περασμένο Ιανουάριο τον γύρο του κόσμου. Η επιδεξιότητα και η ψυχραιμία του πιλότου Τσέσλι Σάλενμπεργκερ έσωσε από βέβαιο θάνατο τους 150 επιβάτες της πτήσης, όταν το αεροσκάφος συγκρούστηκε με ένα σμήνος από αγριόχηνες με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι δύο κινητήρες. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν το ίδιο καλά για τους επιβαίνοντες.
Στα 57 περιστατικά σοβαρών συγκρούσεων που κατέγραψε η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τους επτά πρώτους μήνες του 2009, συνετρίβησαν τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο με μοιραία αποτελέσματα. Το ελικόπτερο συνετρίβη στη Λουιζιάνα τον περασμένο Ιανουάριο όταν συγκρούστηκε με ένα γεράκι. Οι δυο πιλότοι κι έξι επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο μοναδικός επιζών τραυματίστηκε σοβαρά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι καταγεγραμμένες συγκρούσεις αεροσκαφών με σμήνη πουλιών ξεπέρασαν τις 10.000 το 2009, ένας αριθμός περίπου κατά 30% μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ συγκρούσεων. Πού οφείλεται αυτή η αύξηση; Ένας λόγος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας Μάικ Μπέιγκερ, είναι ότι τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμες στη δημοσιοποίηση στοιχείων. Παράλληλα, όμως, καταγράφεται αύξηση του πληθυσμού μεγάλων πουλιών όπως είναι οι καναδικές χήνες. «Στους αιθέρες επικρατεί συνωστισμός», σημειώνει ο ειδικός Ρίτσαρντ Ντόλμπιρ προσθέτοντας ότι «αεροσκάφη και πουλιά δίνουν σκληρές μάχες στον εναέριο χώρο». Ο ίδιος επισημαίνει ότι εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι συγκρούσεις που σημειώνονται αρκετά μακριά από τα αεροδρόμια.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα αεροσκάφος της Delta Αir Lines με 65 επιβαίνοντες που εκτελούσε πτήση από το Φοίνιξ στο Σολτ Λέικ Σίτι συγκρούστηκε με ένα σμήνος πουλιών σε ύψος 3.660 μέτρων. Από τη σύγκρουση δημιουργήθηκε μια τρύπα διαμέτρου 53 εκατοστών στο σκαρί του ΜD-90, αναγκάζοντας τους πιλότους να σημάνουν συναγερμό και να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο του Φοίνιξ.
Επιστρατεύουν γεράκια
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ «μάχες» διεξάγονται κοντά στα αεροδρόμια. Στο 98% των περιπτώσεων οι συγκρούσεις είναι με πουλιά, όπως ο φαλακρός αετός που καρφώθηκε στον δεξιό κινητήρα ενός Βoeing 757 μόλις το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ντένβερ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά ύψους 14 εκατ. δολαρίων. Ένα 2% των συγκρούσεων, ωστόσο, σημειώνεται στους αεροδιαδρόμους, κυρίως με ελάφια και κογιότ. Οι αρχές των αεροδρομίων επιστρατεύουν διάφορα μέσα για να προλάβουν τα χειρότερα. Συνήθως απασχολούν υπαλλήλους για να εντοπίζουν και να διώχνουν τα πουλιά που ενδημούν γύρω από ένα αεροδρόμιο. Σε άλλα αεροδρόμια ξεριζώνονται οι θάμνοι ή γίνεται απεντόμωση για να μη βρίσκουν τροφή τα πουλιά. Μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις είναι τα γεράκια, τα οποία αναλαμβάνουν δράση με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους όταν εμφανίζονται σμήνη από μικρότερα πουλιά.
ΤΑ ΝΕΑ
Πολυ ενδιαφερουσες οι αναρτησεις σου,οπως παντα!
Καλο απογευμα!
13 Ιανουαρίου 2010 στις 7:01 μ.μ.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.