Τα θερμά θαλάσσια ρεύματα που ρέουν μέσω των φιόρδ διαβρώνουν τον φλοιό των πάγων της Γροιλανδίας και προκαλούν την τήξη των παράκτιων παγετώνων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως αποκαλύπτουν δύο έρευνες, που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη γενική άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, η οποία από το 1,8 μιλιμέτρ ετησίως, που ήταν στη δεκαετία του \'60 ξεπέρασε τα 3 μιλιμέτρ ετησίως σήμερα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν οι πάγοι της Γροιλανδίας έλιωναν ολοκληρωτικά, το επίπεδο των θαλασσών θα ανέβαινε επτά μέτρα κατά μέσο όρο και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ‘βουλιάξουν» οι περισσότερες παράκτιες πόλεις του πλανήτη.
Ορισμένοι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας προκαλείται απευθείας από την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, που είναι περισσότερο έντονη στο Μεγάλο Βορρά. Πιστεύουν επίσης ότι η αύξηση της μετακίνησης των πάγων προς τη θάλασσα είναι υπερβολικά γρήγορη για να οφείλεται μόνο στην τήξη του φλοιού.
Οι έρευνες έγιναν από μια ομάδα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης και από το Jet Propulsion Laboratory της Καλιφόρνιας.
Η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας συμβάλλει σε αυξανόμενο βαθμό στην γενική άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, η οποία από το 1,8 μιλιμέτρ ετησίως στη δεκαετία του '60 ξεπέρασε στα 3 μιλιμέτρ ετησίως σήμερα.
Εάν οι πάγοι της Γροιλανδίας έλιωναν ολοκληρωτικά, το επίπεδο των θαλασσών θα ανέβαινε κατά μέσο όρο κατά επτά μέτρα, «καταπίνοντας» τις περισσότερες παράκτιες πόλεις του πλανήτη.
Για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, μια ομάδα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης μέτρησε τη θερμοκρασία των νερών στο φιόρδ του Σέρμιλικ, που ενώνει τον παγετώνα Χελχάιμ της ανατολικής Γροιλανδίας με τον ωκεανό.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη θαλάσσιου ρεύματος που διεισδύει στο φιόρδ, με θερμοκρασίας 3 - 4 βαθμών Κελσίου, αρκετά θερμού για να διαβρώσει τους πάγους.
Σε άλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε επί τεσσάρων παγετώνων στη δυτική πλευρά της Γροιλανδίας ο Ερικ Ρινιό του Jet Propulsion Laboratory της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του απέδειξαν επίσης ότι «τα ύδατα του ωκεανού ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την τήξη του φλοιού των παγετώνων, που διαλύεται δημιουργώντας παγόβουνα».
Κατά τη διάρκεια του θέρους, ανάλογα με την περιοχή, το 20% έως το 80% της τήξης των πάγων οφείλεται στα θαλάσσια ρεύματα, εκτιμά η ομάδα.
Star.gr
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.