Ανησυχία στους κατοίκους, επιφυλακή για ισχυρό σεισμό και πόλεμο στους σεισμολόγους προκάλεσε το χθεσινό διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στη βόρεια Εύβοια.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες ένα λεπτό μετά τις 4.00 τα ξημερώματα, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους που ένιωσαν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα ανατολικά του Μαντουδίου και 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, όπου και έγινε αισθητός, καθώς το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χιλιομέτρων.
Πενήντα τέσσερα λεπτά αργότερα και ενώ όλοι θεώρησαν ότι το φαινόμενο τελείωσε, νέος σεισμός, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησε και πάλι την περιοχή βγάζοντας τους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους. Από την αστυνομία και την Πυροσβεστική δεν καταγράφηκαν ζημιές, ωστόσο στην περιοχή επικρατεί, όπως είναι φυσικό, αναστάτωση.
Μάλιστα, η ανησυχία όλων έγινε ακόμη πιο έντονη όταν σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης τόνισε ότι «οι δονήσεις της Εύβοιας μας ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στο ρήγμα που είναι η προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας» και σημείωσε ότι «η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ισχυρό σεισμό. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ».
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ίδιος: «Το προηγούμενο Σάββατο, αναρτήθηκε από την ομάδα ΒΑΝ μια πρόβλεψη για σεισμό στη Λαμία. Για να υπάρχει κάτι τέτοιο, θα είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ας έχουμε τον νου μας για μία εβδομάδα, όχι παραπάνω. Να κοιτάξουμε τη σεισμική επικινδυνότητα του σπιτιού μας. Μπορεί να είναι και στη θάλασσα κάποιο επίκεντρο. Είναι ηη προέκταση του ρήγματος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου» τόνισε και κατέληξε: «Η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό ώς και 6 Ρίχτερ, είναι ένα γεγονός που το περιμένουμε».
Την πιθανότητα να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στην κεντρική Στερεά Ελλάδα δεν απέκλεισε μιλώντας στην «Espresso» και ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας: «Η ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου ανάρτησε το Σάββατο νέα μελέτη στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Cornell για επικείμενο σεισμό με βάση τα σεισμικά σήματα (SES) που κατέγραψε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου ο σταθμός στη Λαμία» τόνισε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει. Οταν υπάρχει σεισμική διέγερση σε μια περιοχή, πρέπει να παρακολουθούμε το φαινόμενο προτού βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα και γι' αυτό χρειάζεται προσοχή».
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Κώστας Μακρόπουλος, πάντως, έκανε λόγο για δεκάδες μετασεισμούς που έχουν εκδηλωθεί, οι οποίοι δείχνουν ότι το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν αυτή την ώρα την πιθανότητα σεισμικής έξαρσης.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη έκανε λόγο «για κακόγουστο αστείο, το οποίο επαναλαμβάνεται από τον κ. Τσελέντη με μονότονο τρόπο κάθε μήνα και ουδέποτε επαληθεύεται. Αυτό είναι πέρα από την επιστήμη και έξω από κάθε επιστημονικό πλαίσιο» κατέληξε.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.