«Πλήγμα στον πολιτισμό της Κορίνθου εάν κλείσει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο»

0


mouseiokorinthou
Συνέντευξη στον Χρήστο Ζόγκο

Ο Δ. Τζαναβάρας, έφορος, μέλος του ΔΣ του μουσείου και μαθηματικός, μιλάει στη Newstrap για τα αίτια που βάζουν «λουκέτο» στο μουσείο αλλά και για τις «κομμένες» επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, των τελευταίων τριών χρόνων.
Το πνευματικό κέντρο ιδρύθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της Αλκμήνης Γαρταγάνη- Πετροπούλου. Αποτελεί το επιστέγασμα της κοινωνικής προσφοράς της οραματίστριας και διοικείται από 14μελές Συμβούλιο που εδρεύει στην Αθήνα. Τις δαπάνες για την ανέγερση του κτιρίου κάλυψε κατεξοχήν η ιδρύτρια, την οποία βοήθησε οικονομικά και το υπουργείο Πολιτισμού. 


Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι το Μουσείο απειλείται με κλείσιμο. Ποιά αίτια οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;
Η οικονομική κατάσταση της χώρας γενικότερα, η οποία είναι επέκταση και για τα οικονομικά τους κληροδοτήματος, δημιουργούν πρόβλημα στους ενοικιαστές. Οπότε δυσκολεύουν τα πράγματα από μόνα τους. Η επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού δεν γίνεται, ή αν γίνει με δυσκολία ή με πολύ λίγα χρήματα (αν δοθούν). Πέρυσι δόθηκαν κάποια χρήματα από τις δημόσιες επενδύσεις. Τρία χρόνια δεν έχουν δοθεί χρήματα. Οι υποχρεώσεις του μουσείου αυξάνονται, οι τιμές στο τηλέφωνο και το ρεύμα αυξάνονται συνεχώς... Οι μισθοί του προσωπικού όμως δεν αυξάνονται και είναι πενιχροί. Ντρέπομαι πραγματικά διότι συνάδελφοι επιστήμονες με προσφορά ουσίας στο χώρο αυτό, παίρνουν αυτά τα χρήματα. Είναι ντροπή...
Σας έχουν εξηγήσει από το υπουργείο γιατί δεν καταβάλλονται οι επιχορηγήσεις;
Γιατί δεν έχουν λεφτά. Δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χρήματα. Γνωρίζουν το έργο του, ξέρουν την προσφορά του, απλά τα χέρια τους είναι δεμένα. Υπάρχουν άνθρωποι από το υπουργείο Πολιτισμού που ενδιαφέρονται για το μουσείο. Ακόμα και η ΓΓ κα Μενδώνη, είναι από αυτούς που αγαπάνε και έχουν φροντίσει το μουσείο αυτό.
Ο δήμαρχος, ο νομάρχης, οι τοπικοί φορείς γενικότερα έχουν βοηθήσει;
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο δήμαρχος και ο νομάρχης δεν μπορούν να δώσουν χρήματα λόγω νομοθεσίας. Το Μουσείο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είναι κληροδότημα. Ανεξάρτητα αν δίνουμε λογαριασμό στα εθνικά κληροδοτήματα και κατ' επέκταση στο υπουργείο Πολιτισμού και Οικονομικών.
Αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν, για παράδειγμα 50.000 ευρώ, και να πουν λειτουργήστε το μουσείο... Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναλάβουν κάποια έξοδα των εκδηλώσεων που οργανώνουμε, τις εκτυπώσεις, τα catering(αν χρειαστεί) ή να βάψουν κάποιους χώρους του μουσείου. Δεν μπορούν να το χρηματοδοτήσουν, δεν γίνεται.
Τι προσπάθειες καταβάλλονται για την διάσωση του Μουσείου;
Προσπάθειες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε το Σύλλογο «Φίλων του Μουσείου». Με την ενεργοποίησή τους, υπάρχει η πιθανότητα να βγάλουνε κάποια έσοδα για το μουσείο.
Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση στο χώρο του Μουσείου και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εκλογές. Στόχος είναι να βγει ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο να δραστηριοποιηθεί. Οι «Φίλοι του Μουσείου» έχουν τη δυνατότητα να βρουν χορηγούς, που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στο Μουσείο.
Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πόλη αν τελικά κλείσει το μουσείο;
Είναι δυνατόν το κλείσιμο ενός πνευματικού κέντρου όπως είναι το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, και ουσιαστικά το μοναδικό στο νομό, της εμβέλειας και των δυνατοτήτων που έχει, να μην φέρει προβλήματα;
Είναι πλήγμα στο πολιτισμό του νομού, όχι μόνο της πόλης! Το μουσείο ανήκει στον Κορινθιακό λαό. Εκεί το άφησε η δωρήτρια, εκεί χάλασε όλη της την περιουσία. Λοιδορήθηκε από πολλούς της περιοχής μας.. Από τη ΔΕΗ μέχρι υπαλλήλους του Δήμου, παρότι βοήθησαν πάρα πολύ, ξέρετε πως είναι αυτά τα πράγματα σήμερα... Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που όταν βλέπει κάποιον να κάνει μια προσφορά, τον λοιδορεί. Τα πάντα μεταφράζονται σε χρήμα και μάλιστα «φτηνό». Τους ενδιαφέρει μόνο το τι θα αρπάξουνε και το τι θα φάνε. Από αυτό το σημείο και έπειτα, τι προσφορά μπορεί αν έχει αυτό το αντικείμενο ή όχι, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Oι περισσότεροι έχουμε μια αγωνία για το θέμα αυτό. Επειδή έχουμε ενεργοποιηθεί, έχουμε πονέσει, έχουμε πολλές φορές ταλαιπωρηθεί μέσα σε αυτό το χώρο.
Τι πιστεύετε για το μέλλον; Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο;
Είμαι αισιόδοξος. Βρίσκομαι εδώ για να προσπαθώ. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή όλα θα τακτοποιηθούν. Δεν γίνεται να μην τακτοποιηθούν. Θα πέσουμε αλλά θα ανακάμψουμε. Κολοσσιαία έργα και χώροι, όπως είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου, είναι εγκαταλελειμμένοι. Για την σωτηρία του Μουσείου χρειάζεται πανστρατιά, παγκορινθιακή. Όλοι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να προσφέρουν προς το Μουσείο ή τους «Φίλους του Μουσείου». Είναι αμαρτία από το Θεό να εξαφανιστεί, διότι το επιστημονικό έργο που προσφέρει είναι περισσότερο.

Δημοσίευση: Απριλίου 21, 2010

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Πλήγμα στον πολιτισμό της Κορίνθου εάν κλείσει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator