Γιατί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πρέπει να ξαναβρούμε το νήμα που μας συνδέει με τις ρίζες μας, τον αρχαίο μας πολιτισμό, την αρχαία τέχνη, το θέατρο, τη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δικούς μας τόπους που γέννησαν πολιτισμό, καλλιέργησαν τις τέχνες και τις διέδωσαν στην οικουμένη.
Γιατί η διαδρομή στο χρόνο και την ιστορία είναι πολύ παλιά.
Το Αρχαίο Θέατρο της Σικυώνας ήταν θαυμαστό αλλά παραμένει ακόμα αναξιοποίητο με τα σημάδια που άφησε ο χρόνος και η εγκατάλειψη εμφανέστατα.
Ο βουλευτής Κορινθίας Α. Μανωλάκης κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων στις άρχες του 2010 και έλαβε την εξής απάντηση από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π.Γερουλάνο.
Το θέατρο πρέπει να ζωντανέψει.
Πέρα από αυτό το πρώτο βήμα , η τέχνη και ο πολιτισμός πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους στη ζωή των πολιτών στους νέους δήμους που προβλέπονται από το σχέδιο ''Καλλικράτης''
''Η αρχαία Σικυών έχει πάνω από όλα αρχαιολογική και ιστορική αξία. Αποτελεί μάρτυρα της ιστορίας της περιοχής από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, της ακμής που έφθασε η αρχαία πόλη ιδιαίτερα στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.'' επισημαίνει η αρχαιολόγος κ.Eιρήνη Γρατσία
Στην περιοχή λειτούργησε η πρώτη δημόσια πινακοθήκη του τότε ελλαδικού χώρου και αναφέρεται από του αρχαιολόγους ότι η τέχνη της ζωγραφικής ξεκίνησε από την Κόρινθο ή τη Σικυώνα. Το μαρτυρούν τα ευρήματα από το σπήλαιο στα Πιτσά που κοσμούν σήμερα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Κορινθία ''υπήρξε'' βωμός των τεχνών.
Πρέπει
να συμβάλλουμε όλοι ώστε να ξανακουστούν τα ονόματα των μεγάλων
ζωγράφων, κεραμέων και γλυπτών της ακμής της Κορινθιακής Τέχνης:
Κράτων, Τελεφάνης, Εύπομπος, Πάμφιλος,
Απέλλης, Παυσίας, Αριστόλαος, Ξενοκράτης, Νεάκλης, Λεοντίσκος,Μαλάνθιος,
Αρκεσίλαος, Κάναχος, Λύσσιπος, Πολύκλειτος.
Πρέπει
να ξαναβρούμε, τις ρίζες του πολιτισμού μας, τις μνήμες μας και την
επαφή με το χώρο που γέννησε αυτές τις θαυμαστές τέχνες.
Πρέπει να
ανοίξει ο χώρος και να απλωθεί η τέχνη, επιτέλους.
Χορτάσαμε
''ελληνικά είδωλα'', μπίζνες του θεάματος, ρεάλιτι, σπασμένα πιάτα,
μπουζούκια, ναούς της νύχτας, τσιφτετέλια και και άλλα τινά παυσίλυπα.
Ξεχάσαμε
ονόματα, αξίες διαχρονικές και το φως που γέννησε ο τόπος μας.
Και......
φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση σαν χώρα.
Γιαυτό
θα πάμε το απόγευμα στη Σικυώνα.
Για να μετρηθούμε και να
λάβουμε φως.
Μάγια
Φουριώτη
ΠΗΓΗ:http://www.kinisikorinthos.blogspot.com/
Δημοσίευση: Μαΐου 23, 2010 - Κατηγορία: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.