Μία σειρά από διεθνείς διατάξεις που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου σε διεθνές επίπεδο, θεωρεί η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ασκεί ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση, ότι παραβιάζονται με το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά
Το δρόμο για δικαστικές προσφυγές εναντίον των επώδυνων και αντιεργατικών νόμων που υιοθετήθηκαν ως σωσίβιο στην οικονομική κρίση άφησε πλέον ανοιχτό η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΔΑ), τονίζοντας ότι οι διεθνείς συνθήκες που κυρώθηκαν με νόμο, υπερισχύουν κάθε άλλου εθνικού νόμου που αντικρούει στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η ΕΕΔΑ ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, επικαλούμενη σειρά από συνταγματικές διατάξεις, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ.
Για πρώτη φορά στα χρονικά η ΕΕΔΑ επικρίνει εμμέσως την κυβέρνησης για την επικύρωση του μνημονίου, για την μη προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, ενώ διαπιστώνει ότι η κρίση θα εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, οδηγώντας το βιοτικό μας επίπεδο σε επιδείνωση και απειλώντας μας με κοινωνικό αποκλεισμό.
Πιο αναλυτικά, πρέπουσα σημασία δεν έχει δοθεί:
*Στο σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας στη λήψη έκτακτων μέτρων εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.
*Στην αρχή της αναγκαιότητας και της προσφορότητας του μέτρου που θεσπίζεται, ενώ πρέπει να τηρείται και η αρχή της ισότητας.
*Στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής
*Στην αρχή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημόσια Διοίκηση.
*Στις θέσεις για την ισότιμη απόλαυση των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δηλαδή το δικαίωμα στην Παιδεία, την εργασία και της συνδικαλιστικής ελευθερίας.
*Στην υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει με όλα τα μέσα την πλήρη άσκηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
*Στις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς και στη Νομολογία της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
*Σε ευρωπαϊκές συμβάσεις που υπογραμμίζουν ότι η δραστική μείωση κοινωνικής παροχής ενδέχεται να στοιχειοθετεί παράβαση των διατάξεων της σύμβασης.
*Στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα οποία όταν το κράτος πρέπει να σταθμίσει συμφέροντα για να διαθέσει πόρους, τα μέτρα αυτά πρέπει απαραιτήτως να ισχύουν για εύλογο διάστημα και να συμβάλλουν με μετρήσιμο τρόπο στην πρόοδο.
http://news247.gr/ellada/antitheth_sto_p_d_h_epitroph_anthrwpinwn_dikaiwmatwn.371754.html
Δημοσίευση: Ιουνίου 24, 2010
- Κατηγορία:
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΡΓΑΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.