Rock Συνάντηση Κιάτου - Μια συνέντευξη με τον Κώστα Δ. Καραμπέτσο (Avesalom).

0


karabetsos-meli
Ερ.: Πως προέκυψε η Rock Συνάντηση;

Κ.Κ.: Είναι παλιά ιστορία… το 1979 για πρώτη φορά έγιναν δύο φεστιβάλ με αυτή την επωνυμία, έπαιξαν τότε ο Παύλος Σιδηρόπουλος και  Εταιρία Καλλιτεχνών, Vavoura Band και άλλα συγκροτήματα, μεταξύ αυτών και ένα πολύ καλό γκρουπ οι Exit από το Κιάτο. Και οι δύο συναυλίες τότε έγιναν στο Cine Alpha (πλατεία Ελευθερίας) Κυριακή πρωί και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Άλλωστε όλα αυτά αναφέρονται και στο βιβλίο “Rock made in Kiato 1966-2004 1/2 “ γι’ αυτό κράτησα την επωνυμία, τιμής ένεκεν των εφηβικών μας χρόνων.
Ερ.: Παρακολουθείς χρόνια τα τοπικά συγκροτήματα, τι πιστεύεις ότι έλειπε στην τοπική σκηνή;

K.K.: Ανέκαθεν είχαμε πολύ καλά Κορινθιακά συγκροτήματα, λιγότερα στην αρχή, δεκαετία  ’60-’70 , που ήταν και πολύ πιο δύσκολες εποχές, αλλά εκείνη την περίοδο έγιναν οι πρώτες ζυμώσεις ώστε την δεκαετία του ’80 να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα της εξελικτικής πορείας των τοπικών συγκροτημάτων. Η δεκαετία του ’90 είχε σημείο αναφοράς μια δισκογραφική εταιρεία την Fifth Dimension Records από το Κιάτο, είναι η εποχή της οργάνωσης, των στόχων αλλά και της εύκολης πρόσβασης στην κυκλοφορία ενός δίσκου, που παλαιότερα ήταν άπιαστο όνειρο. Υπήρχαν  Rock club’s που έδιναν συναυλίες τα τοπικά συγκροτήματα και άρχισε σιγά σιγά όλη αυτή η σκηνή να παίρνει οντότητα. Επίσης συνέβαλε το γεγονός της διάδοσης του cd, που βοηθούσε ακόμα περισσότερο την ηχογράφηση και την προβολή από χέρι σε χέρι.
Ερ.: Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;
Κ.Κ: Σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας που έδωσε πολλές λύσεις και παράλληλα αυξήθηκαν και τα συγκροτήματα που κάλυπταν όλες τις τάσεις της μουσικής, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα μόνο των διασκευών. Όπως ανέφερα τα συγκροτήματα έπαιζαν σε διάφορα clubάκια μεμονωμένα, πάντα σε ένα μικρό κοινό. Το 1995 γίνεται το πρώτο φεστιβάλ Κορινθιακών συγκροτημάτων στα Σικυώνια με καλλιτεχνική επιμέλεια της Fifth Dimension, εμφανίστηκαν τότε στις αποθήκες Α.Σ.Ο. οι Chat Noir, Metallaxis, Απόντες, Total Chaos, Barbies Dead και η Λευκή Συμφωνία το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που έδειξε video clip του το MTV. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν το στήριξε παρά την επιτυχία του. Χάθηκε ένα μεγάλο στοίχημα, όπως έχουν χαθεί τόσα και τόσα σε αυτήν τη πόλη. Η νοοτροπία του να καλούμε μια φίρμα λειτουργεί πια, σαν καρκίνωμα στα πολιτιστικά της περιφέρειας.
Ερ.: Δηλαδή αυτό πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου…ένα φεστιβάλ με τοπικά σχήματα.
Κ.Κ.: Ναι, και όσο σκεπτόμουνα πόσα χρόνια χάθηκαν από το 1995 με ενοχλούσε.. δεν το κρύβω. Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια, όπου συνωμότησε το σύμπαν και επί δημαρχίας Αγγ. Παπαγγελόπουλου, κατέθεσα την πρόταση και έτσι ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της η Rock Συνάντηση, με την ευτυχή συγκυρία της κυκλοφορίας του βιβλίου ‘Rock made in Kiato’ κατά κάποιο τρόπο έδεσε το γλυκό! Από ότι γνωρίζω είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που στηρίζεται σε τοπικά σχήματα και που η γενικότερη φιλοσοφία περιστρέφεται γύρω από την ντόπια παραγωγή συγκροτημάτων και συλλόγων.
Ερ.: Τελικά τι είναι η Rock Συνάντηση;
5h-R-S-K--085
Κ.Κ.: Όπως λέω, το Rock, η μουσική δηλαδή είναι η αφορμή, αλλά η συνάντηση είναι η ουσία, είναι ένα σύνθετο φεστιβάλ που κύριο γνώρισμα έχει την προβολή και προώθηση των Κορινθιακών συγκροτημάτων, όπου καλύπτουν όλες τις τάσεις της σύγχρονης μουσικής( Hip-Hop, Rock, Blues, Reggae, Metal, Jazz, κ.α.) είναι η ευκαιρία να συναντηθούνε όχι μόνο τα συγκροτήματα αλλά και φορείς και ομάδες ανθρώπων που εκπροσωπούν άλλες τέχνες όπως εικαστικά, φωτογραφία, graffitti, fanzines, χειροποίητα κοσμήματα και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.

Ερ.: Όλα αυτά τα χρόνια της Rock Συνάντησης υπήρξαν αποτελέσματα…..
Κ.Κ.: Το κίνητρο και τις δυνατότητες που δώσαμε σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους να συνυπάρξουν και να εκφραστούν, εγώ προσωπικά το θεωρώ ευλογία. Ανακαλύφτηκε ένας κόσμος που μέχρι πρότινος υπήρχε, αλλά δεν είχε τον τρόπο της επαφής. Πολλά συγκροτήματα συνεργάστηκαν μεταξύ τους, κάποια από αυτά κυκλοφόρησαν και δίσκο, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια της Κορινθίας. Επίσης είδαμε καλλιτεχνικές δουλειές ανθρώπων που συμμετείχαν με έργα τους, σύλλογοι οι οποίοι πρόβαλλαν την δουλειά τους κ.ο.κ. Αυτή είναι η ουσία της  Rock Συνάντησης, είναι ένα πολιτισμικό φεστιβάλ για όλους και για όλα.
Ερ.: Διαπιστώνουμε και εθελοντική συνεισφορά από νέους.
Κ.Κ.: Αυτό θέλουμε να περάσουμε στους νέους, να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά και από πρώτο χέρι να βλέπουν πως στήνεται μια τέτοια διοργάνωση. Η συμμετοχή τους είναι συγκινητική και κάθε χρόνο αυξάνεται, τους ευχαριστώ για την ανταπόκριση που δείχνουν κάθε φορά. Δεν είμαι μόνος μου σε αυτό που κάνω, η Σίσσυ Μελή όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα σημαντικό κομμάτι στα οργανωτικά, μαζί προχωράμε και όπου βγει…. σαν μουσικός και  συνδιοργανώτρια , ο ρόλος της είναι σύνθετος και η προσφορά της ανεκτίμητη!
Ερ.: Γιατί ελεύθερη είσοδος;
Κ.Κ.: Από την αρχή το έθεσα σαν όρο, ήθελα ένα φεστιβάλ όπου ο κόσμος να μπορεί να απολαμβάνει δωρεάν ένα πολιτιστικό γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι με έχει εκνευρίσει το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα εισιτήρια των συναυλιών είναι πανάκριβα και προλαβαίνοντας την οικονομική κρίση κάνουμε την Rock  Συνάντηση με χαμηλό προϋπολογισμό, όπου εκεί συμβάλλει ο δήμος Σικυωνίων κατά πρώτο λόγο και μετά οι τοπικές επιχειρήσεις που βοηθούν όσο μπορούν, άλλωστε όλοι οι δημότες έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν κάποια πολιτιστικά δωρεάν από την στιγμή που φορολογούνται.
Ερ.: Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα συγκροτήματα;
Κ.Κ.: Πάνω από όλα μας ενδιαφέρει αυτό που παίζουν και αγαπούν, οποιοδήποτε είδος και αν είναι, να το παίζουν σωστά, σεβόμενοι πάνω από όλα αυτό που υποστηρίζουν και την R.Σ που συμμετέχουν. Προτεραιότητα δίνουμε στα Κορινθιακά συγκροτήματα, τα οποία παρακολουθούμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, βέβαια μας βοηθάει και η τεχνολογία σήμερα, γιατί με το internet έχεις καλύτερη εικόνα για το τι θα δεις και τι θα ακούσεις από κάποιο γκρουπ, το οποίο μέσω myspace / facebook και youtube φτιάχνει το προφίλ του, κάνοντας ευκολότερη την δουλεία μας αλλά και τα ίδια  γκρουπς έχουν μεγαλύτερη προβολή. Έχουν παίξει κατά καιρούς και συγκροτήματα από Ακράτα, Αίγιο, Πάτρα ενώ οι δηλώσεις συμμετοχών που έχουμε κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα φτάνουν τις 80 με 90 περίπου. Αυτό δείχνει ότι η αναγνώριση που έχουμε σε όλη την επικράτεια είναι πολύ σημαντική και το εισπράττουμε από τα mail που λαβαίνουμε, εκτιμούν το γεγονός ότι εμείς συνεχίζουμε και στηρίζουμε τα Κορινθιακά συγκροτήματα .
Ερ.: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός «καλού ονόματος» σε ένα φεστιβάλ;
Κ.Κ.: Σίγουρα το καλό όνομα λειτουργεί σαν κράχτης! Βοηθάει κάθε φεστιβάλ επικοινωνιακά. Η Rock Συνάντηση είχε την τύχη να φιλοξενήσει σπουδαία ονόματα της εγχώριας σκηνής, όπως Locomondo, Raining Pleasure, Blues Wire, Panx Romana, Imam Baildi, Nightstalker κ.α. Η παρουσία τους και μόνο, βοηθάει τα δικά μας σχήματα να αποκτήσουν εμπειρίες και να έχουν μια προσέγγιση σαφώς πιο επαγγελματική. Αλλά και χωρίς το μεγάλο όνομα η R.Σ στηριζόμενη στην δυναμική των τοπικών σχημάτων μπορεί να σταθεί χωρίς πρόβλημα.
Ερ.: Πόσο ανοιχτοί είσαστε σε συνεργασίες με άλλους φορείς;
Κ.Κ.: Μας ενδιαφέρει κάθε είδους συνεργασία, το κάναμε με το Κέντρο Νέων Κιάτου με το «Χύμα στο Κύμα », με τον Δήμο Βέλου, με  το Green Theater αλλά και με την Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου όπου για πρώτη φορά έπαιξαν συγκροτήματα από Αργολίδα και Κορινθία μαζί. Άλλωστε κάθε χρόνο συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς αρκεί να υπάρχει σοβαρή συνεργασία, αλλιώς δεν επαναλαμβάνεται.
Ερ. : Θα σας ενδιέφερε μια συνεργασία εκτός Ελλάδος;
Κ.Κ.: Ήδη το κάναμε το 2007 όταν η R.Σ. σαν Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο στο Ερεβάν της Αρμενίας. Εκεί συμμετείχαν χώρες όπως : Ιταλία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Φιλανδία, Τσεχία, Ρωσία, Ουκρανία και Γεωργία. Παρουσιάσαμε το project όπου η κεντρική ιδέα ήταν «φεστιβάλ με τοπικά σχήματα». Προβάλλαμε βίντεο από Κορινθιακά σχήματα και δώσαμε συνέντευξη σε Ρωσικό και Ουκρανικό εθνικό ραδιόφωνο. Οι Ισπανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για ανταλλαγή συγκροτημάτων, αλλά εδώ πρέπει να βάλει  το χεράκι του και ο Δήμος που δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια μας αντιμετωπίζουν σαν ένα απλό μουσικό φεστιβάλ. Θα θέλαμε περισσότερη στήριξη και δεν εννοούμε το οικονομικό, ούτως ή άλλως συμβάλλει ,αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό…υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που θα μπορούσαν να προβάλλουν το Κιάτο ακόμα περισσότερο στο χώρο της νεολαίας.
Ερ.: Πώς βλέπεις το μέλλον της τοπικής σκηνής;
Κ.Κ.: Πριν λίγα χρόνια είχα τις αμφιβολίες μου, τώρα έχω μια σαφή εικόνα και είμαι περισσότερο αισιόδοξος. Σήμερα υπάρχουν όλα τα συστατικά που βοηθούν ένα νέο συγκρότημα να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Οι ευκαιρίες που τους δίνονται είναι πολλές, η τεχνολογία, η πρόσβαση στην ενημέρωση, τα τελευταία δύο τρία χρόνια υπάρχουν και άλλα φεστιβάλ αλλά και γενικά χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν τα γκρουπς. Άλλωστε δεν είναι και λίγα τα συγκροτήματα που έχουν κυκλοφορήσει επίσημες ή μη ηχογραφήσεις και έχουν παίξει και εκτός Κορινθίας, στηριζόμενοι μάλιστα σε δικές τους συνθέσεις επί το πλείστον. Σίγουρα το επίπεδο έχει ανέβει, αυτό με κάνει αισιόδοξο, ότι θα υπάρξει μέλλον για τους νέους που ασχολούνται με την μουσική, κάποια στιγμή θα επιβραβευθούν! Όλοι έχουν βάλει ένα λιθαράκι σε αυτό που γίνεται σήμερα, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, δεν έχει σημασία, εκείνο που μετράει είναι η πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του τόπου και πρέπει να γίνει από εμάς τους ίδιους που ζούμε εδώ, ξεπερνώντας ενίοτε τις προσωπικές ανασφάλειες που μας διακατέχουν, και που δυστυχώς περισσεύουν!.
sikionia.gr
Δημοσίευση: Ιουλίου 29, 2011

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Rock Συνάντηση Κιάτου - Μια συνέντευξη με τον Κώστα Δ. Καραμπέτσο (Avesalom)."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator