Ο κατά Σωκράτην ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου:

2


Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου,
Δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. «Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς...
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

1. Πρώτα απ' όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να ελέγχονται από αυτές...
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα..
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...»
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Δημοσίευση: Αυγούστου 31, 2011

2 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο κατά Σωκράτην ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου:"
Ανώνυμος είπε...

Ωραία όλα αυτά. Σας ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Αλλά στην Ελλάδα τουλάχιστον (ίσως και σε όλες τις χώρες), όταν συμπεριφερθεί κάποιος έτσι όπως λέει ο Σωκράτης, σύντομα θα του πάρουν ότι έχει και δεν έχει και αν ακόμα ζει θα τον κλείσουν και σε κάποιο ίδρυμα!

Είναι ή δεν είναι έτσι; Πως μπορούμε να αλλάξουμε τότε; Εγώ γνωρίζω, αλλά όπου λέω τον τρόπο γελάνε. Από το δημοτικό ακόμα οι συμμαθητές μου αλλά και οι δάσκαλοι με κορόιδευαν, γελούσαν μαζί μου και με έλεγαν καθυστερημένο και βέβαια το όνομά μου ήταν... παπάς. "Ρε παπά, γαμ...." μερικοί δυστυχώς συνέχιζαν την προσφώνησή μου με βλαστήμιες και βρισιές.

Γελάστε και σεις αλλά δε θα ντραπώ να το πω. Ναι. Είμαι ορθόδοξος χριστιανός, πιστεύω στο Θεό, όχι παπάς τελικά δεν έγινα (ακόμα τουλάχιστον) όμως δεν έχω πάψει από μικρό παιδί να Τον παρακαλώ καθημερινά να μας ελεήσει, και ελπίζω πως η αγάπη Του, αυτή η μοναδική και πραγματική αγάπη, κάποια στιγμή θα ενώσει όλους τους ανθρώπους που έχουν ζήσει στη γη αυτή, και όλοι μαζί κάποια στιγμή θα είμαστε αιώνια μονοιασμένοι, αιώνια αγαπημένοι με τόση χαρά που ούτε που φανατιστήκαμε ποτέ πως υπάρχει.

Αφού ο Χριστός μπορεί και συγχωρεί εμένα και δίνει σε μένα ελπίδα σωτηρίας, ελπίδα μόνιμης ανύποτης ευτυχίας, τότε μπορεί να αλλάξει και τον οποιοσδήποτε άνθρωπο, όσο παράξενο και κακό κι αν τον βλέπουμε.


3 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:43 μ.μ.
Sophia Drekou είπε...

Όχι μόνο δεν γελώ αλλά επικροτώ και προσιπογράφω.
Μπράβο!!! Ταιριαστή απάντηση στην ανάρτηση!


27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 1:32 π.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator