Τελικά το ΠΑΣΟΚ και ο οίκος Παπανδρέου πρέπει να πάρει βραβείο παραπειστικής ορολογίας και παραπλανητικών υποσχέσεων. Θυμόμαστε την συμφωνία παραμονής των βάσεων, που βαφτίστηκε «συμφωνία απομάκρυνσης», την «κατάργηση» των ΜΑΤ, που έγιναν ΜΕΑ, την Κουτσογιώργειο «απλή αναλογική» και τόσες άλλες εξυπνάδες με τις οποίες δικαιολογούσαν την μεταστροφή τους από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες. Σήμερα ο υιός (άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης) συνεχίζει απτόητος το παραμύθιασμα· «πράσινη ανάπτυξη», «ηλεκτρονική διαβούλευση με τον λαό» και εσχάτως «άμεση δημοκρατία» !!! Δεν μπορώ να πω· οι άνθρωποι αφουγκράζονται τα αιτήματα της εποχής τους και αφού χαϊδολογήσουν τα αυτιά μας με τις παρλαπίπες τους, προχωρούν στην πομπώδη γελοιοποίηση τους.
Μάλιστα αγαπητοί κύριοι της πλατείας και του πεζοδρομίου. Ηλθε η ώρα να γίνει η άμεση δημοκρατία πράξη και εσείς θα σκάσετε από την ζήλεια σας και τον φθόνο σας για τους πραγματικούς δημοκράτες, που έχτιζαν το πολίτευμα, ενώ εσείς κάνατε τα μπάνια σας. Οι υπουργοί δικαιοσύνης και εσωτερικών με σοβαρότητα και νηφαλιότητα ανέλαβαν προσωπικά το θέμα της διακόρευσης της εκκλησίας του δήμου και της άμεσης δημοκρατίας. Θα γίνει δημοψήφισμα !! Οι λογαριασμοί είναι έτοιμοι· έτοιμες είναι επίσης και οι περικοπές στις εκλογικές σπατάλες του παρελθόντος (με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία σχέση βέβαια). Μένει ένα μικρό, ασήμαντο θεματάκι, αλλά θα λυθεί και αυτό. Το θεματάκι είναι ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά έχει σημασία αυτό; Ο στόχος έτσι κι αλλιώς είναι η γελοιοποίηση και η απαξίωση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας και κυρίως η εκτόνωση του κλίματος αγανάκτησης. (Στόχος επίσης είναι, να δουν αν τους παίρνει για εκλογές – ή να τις εκβιάσουν) Ο κόσμος θα δεί, ότι η «συμμετοχή» του στην λήψη των αποφάσεων, δεν θα αλλάξει τίποτα και θα απαξιώσει ως ατελέσφορη την άμεση δημοκρατία, εναποθέτοντας ξανά τις τύχες του στους «ικανούς». Παλαιότατο κόλπο των εξουσιαστών, όταν στριμώχνονται· υποχωρούν δήθεν στην απαίτηση του λαού για λαϊκή εξουσία και έλεγχο, υποσκάπτοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς, που υποτίθεται ότι προωθούν.
Αν τους ενδιέφερε η γνώμη του λαού δεν θα έκαναν την «διαβούλευση» μαζί του εν κρυπτώ και παραβύστω. Γιατί δεν δημοσιεύουν τα κείμενα της «διαβούλευσης», να δούμε τι είπε ο λαός στον πρωθυπουργό και στον υπουργό των οικονομικών και αν αυτοί τον άκουσαν; Γιατί τέτοια μυστικότητα; Ερωτικά γράμματα έλαβαν και δεν θέλουν να τα εκθέσουν;
Δεν μπορώ να απαντήσω προκαταβολικά για το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δεν θα το σνομπάρω (εκτός αν πρόκειται για γελοία ερωτήματα) παρότι η μεθόδευση του πράγματος προμηνύει κίβδηλες διαδικασίες, στις οποίες με εκβιαστικά διλλήματα θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν δικές τους ευθύνες σε εμάς. Όμως οι πολίτες έχουν ούτως ή άλλως την ευθύνη (και τις συνέπειες) για το ποιος και πως κυβερνά και δεν μπορούν να απέχουν επί μακρόν.
Ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος, παρότι δεν μας έπρηζε τα συκώτια με «δημοκρατικές» εξαγγελίες, έδειξε πολύ μεγαλύτερο σεβασμό σε ένα πολίτευμα, του οποίου δεν ήταν και λάτρης (καθότι ολιγαρχικός, αλλά όπως φάνηκε πολύ πιο έντιμος από τους «δημοκράτες»). Ολοι θυμόμαστε την χοντροκομμένη και ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια του ( «ή εγώ ή τα τάνκς», «ανήκωμεν εις την δύσην» ) και την συγκρίνουμε με την ξετσίπωτη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ ( το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το συμβόλαιο με τον λαό κ.λ.π.). Το `74 έκανε (ως όφειλε) δημοψήφισμα για το πολίτευμα της χώρας (κόντρα στην επιθυμία της πλειοψηφείας των ψηφοφόρων του, που ήσαν ακόμη βασιλόφρονες). Ηταν ένα δημοψήφισμα, η αναγκαιότητα του οποίου δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν μέχρι σήμερα. Ποιος μπορεί να πεί, ότι μετά την δικτατορία, δεν έπρεπε ο λαός να αποφασίσει άμεσα για το αν θέλει ή όχι βασιλιά; Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν σαφές και πεντακάθαρο και φυσικά δεν εκτόνωσε καμία δύσκολη κατάσταση για τον Καραμανλή* (αντίθετα όπως είπα, του δημιούργησε προβλήματα με το δικό του κόμμα). Σήμερα οι ακραιφνείς και σοβαροί δημοκράτες ψάχνουν το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήδη αποφάσισαν !!! Αρχισαν να κοκορεύονται μάλιστα για την οικονομία, που μας κάνουν. Μόνο 7.000.000 θα μας κοστίσει η επιχείρηση εκτόνωσης της αγανάκτησης· μόνο 900 ευρώ μεροκάματο θα πάρουν οι κακοπληρωμένοι δικηγόροι…(αυτό θα πεί άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων).
Πόσο θα κόστιζε η ηλεκτρονική εκκλησία του δήμου, όπως την πρότεινα στην «έκφραση της λαϊκής βούλησης…», ούτως ώστε να έχουν διαρκώς την γνώμη του λαού για όλα τα θέματα (και αφού το θέλουν τόσο πολύ) και την αποφασιστική του αρμοδιότητα;
Πόσο κόστισε αυτή η δήθεν εκκλησία του δήμου της ηλεκτρονικής «διαβούλευσης»; Ποιος την πλήρωσε; Πόσα «δικά μας» παιδάκια την βόλεψαν και για πόσο καιρό; (εν μέσω κρίσης)
Μια και δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το ερώτημα του δημοψηφίσματος, έχω εγώ να τους προτείνω ένα: «να σταματήσει άμεσα η πολιτικάντικη κοροϊδία, ή όχι;»
* Ούτε είμαι, ούτε ήμουν οπαδός του. Απλά είμαι οπαδός της σοβαρότητας, της ειλικρίνειας και της ευφυΐας, όταν υπηρετεί το καλό. Με το δημοψήφισμα αυτό ο Καραμανλής έδιωξε τον Γλύκξμπουργκ με τις ψήφους των πολιτικών του αντιπάλων. Τόσο γι αυτό, όσο και για πολλές άλλες τέτοιες κινήσεις, οφείλω να του βγάλω το καπέλο.
Π. Θ. Ρέππας
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.