Έφηβοι και διαδίκτυο - Τί να κάνετε για να μην είναι πολλές ώρες το παιδί σας στο διαδίκτυο;

0




Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία αύξηση του διαδικτύου, πολλοί γονείς αναζητούν ιδέες για το πώς θα καταφέρουν να πείσουν τα παιδιά τους, κατά κάποιον τρόπο, να μην είναι πολλές ώρες πάνω από έναν υπολογιστή. Οι έφηβοι στη σημερινή εποχή, γαντζώνονται κυριολεκτικά στον υπολογιστή, ενώ πριν από δέκα χρόνια για παράδειγμα, έκανα το ίδιο και με την τηλεόραση. 

Ένας πολύ σημαντικός λόγος, είναι τα socia networks, το facebook και το twitter, αλλά περνούν και πολλές ώρες σε διάφορα chat και forums (χώροι το διαδικτύου όπου γίνονται διάφορες συζητήσεις). Πολλές φορές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, για να κατεβάσουν παιχνίδια, τραγούδια και άλλα πράγματα, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αφού οι ιστοσελίδες στις οποίες μπαίνουν, είναι άγνωστες σε αυτούς, αλλά πολύ περισσότερο και στους γονείς. Αυτές οι ώρες που σπαταλούν τα παιδιά στο διαδίκτυο, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα είδος εθισμού. 

Αν σε έναν έφηβο του αρέσει να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, αυτό μπορεί να γίνει, χωρίς απαραίτητα να είναι μόνος του. Αν βλέπετε πως δεν βγαίνει από το σπίτι για βόλτες με φίλους ή κάθεται στο διαδίκτυο περισσότερο από 25 ώρες την εβδομάδα, ίσως και να σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.

Ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του διαδικτύου, το World of Warcraft με εκατομμύρια διαφορετικούς παίκτες από δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει καταφέρει για να καταλάβετε, να προσελκύσει στο μεγαλύτερο ποσοστό εφήβους, που μόνο για αυτό το παιχνίδι, σπαταλούν περισσότερες από 70 ή 80 ώρες την εβδομάδα (από έρευνα).

Ένα έφηβος επίσης, έχει πρόσβαση σε πάρα πολλές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως τα ηλεκτρονικά μηνύματα και οι φωτογραφίες στο Facebook, που δίνουν τη δυνατότητα σε φίλους και μη, να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Ακόμα μπορούν να δουν μία ταινία στον υπολογιστή, αντί να βάλουν ένα DVD στην τηλεόραση, ενώ μπορούν να κάνουν και τις σχολικές τους εργασίες εκεί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο, οι γονείς τουλάχιστον, πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πότε το παιδί τους αποκτάει μια κακή συνήθεια στο ίντερνετ και είναι συνήθως απομονωμένο. Επίσης τους ανησυχεί το γεγονός πως το παιδί τους, έχει αφεθεί τελείως και δεν τρώει υγιεινά ή δεν κοιμάται καλά και πολλές φορές καθόλου.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Επειδή τα παιδιά έχουν την τάση να κάνουν ό,τι βλέπουν, θα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν αυτή του την εξάρτηση και να του εξηγήσουν, πως ο χρόνος που περνούν στον υπολογιστή, είναι λιγότερο σημαντικός από τις δραστηριότητες που θα μπορούσε να κάνει μόνο του ή με φίλους.
Σε περίπτωση που δεν θέλει να αποχωριστεί τις ώρες που βρίσκεται στι διαδίκτυο, βρείτε του κάτι μέσα από εκεί, που θα του αρέσει και θα είναι και δημιουργικό (είναι στην κρίση του κάθε γονέα η επιλογή που θα κάνει και φυσικά και στην κρίση του παιδιού του). Βρείτε δηλαδή ένα σχέδιο που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές.

Το σχέδιό σας, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και το χρόνο για κάθε δραστηριότητα, αλλά και το πόσες ώρες θα είστε πρόθυμοι να του επιτρέψετε να είναι στο διαδίκτυο, την εβδομάδα. Υπάρχουν προγράμματα που σας καθοδηγούν πλήρως, για την ασφάλεια του παιδιού σας στο διαδίκτυο.

Η πρόληψη και η εξάλειψη του εθισμού του παιδιού στο διαδίκτυο είναι τελικά για τους γονείς, μια πρόκληση. Ο γονέας θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος μόλις δει τα πρώτα συμπτώματα και να προσπαθήσει να περιορίσει τις ωρών που περνάει στον υπολογιστή του. Η ενθάρρυνση του παιδιού να ξεκινήσει άλλα χόμπι, μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να στρέψει την προσοχή του μακριά από τον υπολογιστή.

Είναι στο χέρι σας λοιπόν, οι τρόποι με τους οποίους θέλετε να καθοδηγήσετε το παιδί σας σωστά και υπεύθυνα, χωρίς όμως να φτάσετε σε σημείο να το πιέσετε και να δημιουργήσετε δυσάρεστες εντάσεις μεταξύ σας.


Διαβάστε Περισσότερα: http://www.pikilife.com/2011/11/blog-post_24.html#ixzz1edlJqEzt
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 24, 2011

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Έφηβοι και διαδίκτυο - Τί να κάνετε για να μην είναι πολλές ώρες το παιδί σας στο διαδίκτυο;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator