•Του Υποστρατήγου ε.α. Κώστα Λουκόπουλου
Τα τηλεοπτικά πλάνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη να συγκρατείται από άνδρες της προσωπικής του φρουράς την στιγμή που ανοίγει διάλογο και προσπαθεί να αντιπαρατεθεί δυναμικά στις μάζες που τον αποδοκιμάζουν στο προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη μόνο λύπη, ανησυχία και απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν. Αν δεν ήταν δίπλα στον κ. Μπεγλίτη ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Θεσσαλονίκης Αντιστράτηγος Κωσταράκος (με το άγχος και την απορία να αποτυπώνεται στο πρόσωπο του) κάποιοι άλλοι Στρατιωτικοί και 2-3 Στρατονόμοι, ένας ξένος που δεν γνωρίζει τα πρόσωπα και την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα το τελευταίο πράγμα που θα υπέθετε είναι ότι αυτός ο άνθρωπος αυτός είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην διπλωμάτης. Δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ διότι το προαναφερθέν συμβάν μετά από 2 ημέρες υπερκαλύφθηκε από τα θλιβερά γεγονότα που κατέληξαν στην ματαίωση της Στρατιωτικής Παρέλασης και υπάρχει ήδη ένα ευρύ φάσμα αναλύσεων και σχολιασμών για όλα αυτά.
Το θέμα είναι αν ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας οποίος χάνει τόσο εύκολα την ψυχραιμία του και προβαίνει σε ποδοσφαιρικού τύπου αντεγκλήσεις μπορεί να είναι επαρκής για ένα τόσο ευαίσθητο και ιδιαίτερο Υπουργείο ! Επίσης δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι την επομένη των γεγονότων έκανε δηλώσεις πολιτικού - κομματικού χαρακτήρα μέσα σε στρατιωτικό χώρο, στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων,( κατά παράδοση και έθιμο χώρος ο οποίος δεν χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους δηλώσεις) αποδίδοντας σε αυτούς που τον αποδοκίμασαν παραθρησκευτική και παραστρατιωτική ιδιότητα. Αλήθεια στην δημοκρατική Ελλάδα του 2011 υπάρχει κάτι τέτοιο ; Το ακούσαμε και αυτό !
Είναι κυρίαρχη πια η εντύπωση ότι όντως ο κ.Μπεγλίτης δεν έχει καταλάβει το βάρος της θέσης και τις ευθύνες που πηγάζουν απ΄ αυτή όπως έχει επισημανθεί από τον γράφοντα και από άλλους αναλυτές και δημοσιογράφους.
Τόσο στην δεδομένη περίπτωση όσο και από το βήμα του Κοινοβουλίου την 30 Σεπτεμβρίου 2011 όταν χρησιμοποίησε φρασεολογία της δικτατορίας για τους αποστράτους που εισήλθαν στο προαύλιο του Υπουργείου έδειξε έλλειψη αυτοελέγχου και απώλεια ψυχραιμίας. Δύο βασικά χαρακτηριστικά ενός σώφρονος πολιτικού και ιδιαίτερα ενός Ηγέτη. Πολύ δε περισσότερο, για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μιας χώρας, με αυξημένη «τρωτότητα» καθόσον βρίσκεται σε περιδίνηση λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης και της οποίας το ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον παραμένει ασταθές ενέχοντας πολυποίκιλους κινδύνους.
Αν δεν το γνωρίζει ο κ. Μπεγλίτης θα είναι καλό κάποιος από τους στενούς συνεργάτες του και δεν αναφερόμαστε σε αποσπασμένους διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΞ αλλά στους εναπομείναντες στρατιωτικούς, να του επισημάνει ότι οι υφιστάμενοι στρατιωτικοί του αξιολογούνται μεταξύ άλλων και στο πως ενεργούν κάτω από συνθήκες πιέσεως. Ας κάνει και ο ίδιος λοιπόν μία σχετική αυτοαξιολόγηση σε αυτό τον τομέα γιατί για τους άλλους υποθέτουμε ότι έχει κάνει! Μετά τα παραπάνω εύλογο είναι το ερώτημα για το πως θα αντιδράσει σε συνθήκες μίας κρίσεως και πώς ο ίδιος θα διαχειρισθεί αυτή την κρίση αφού τα δείγματα γραφής του κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Κάντε λοιπόν κύριε Υπουργέ την αυτοκριτική σας γιατί είναι συστατικό αξιοπρέπειας και όχι αδυναμίας Μπορείτε να αποφύγετε άλλες ατυχείς καταστάσεις (για να χρησιμοποιήσω την φρασεολογία σας). Μπορεί κάποιος να χάσει μια μάχη, αλλά η αυτοκριτική τον βοηθάει να μην χάσει τον πόλεμο , όπως επισήμανε και σε σχετικό του άρθρο ο κ. Γ. Μαυρωτάς στο διαδύκτιο.
Ο Υποστράτηγος ε.α. Κώστας Λουκόπουλος είναι πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ και έχει υπηρετήσει σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις στο εσωτερικό και στο ΝΑΤΟ.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.