Ο Δίολκος στη χώρα της Απάτης

0


Η παρουσία ενός Έλληνα στη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ πρέπει να ήταν καθοριστική για τη βιασύνη με την οποία, στα τέλη του 1984, η ΑΕΔΙΚ προωθούσε μια «σπιτική» μελέτη διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης της Διώρυγας που αφορούσε δήθεν τη διατήρησή της ως μνημείου. Με αυτή έδιωξε λίγο αργότερα ο Θοδωρής Κοτσώνης και τους αρχαιολόγους που είχαν ψελλίσει κάτι περί μελέτης και προδιαγραφών για τον Δίολκο, την ήδη σοβαρότατη διάβρωση του οποίου όλοι αποσιώπησαν. To ΥΠΠΟ, ανέφερε ο Κοτσώνης στον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει ΗΔΗ δώσει άδεια.

Αλλά η περίφημη μελέτη του '84 δεν περιείχε ούτε καν στοιχεία για το έδαφος της Διώρυγας! Όσο για το… έργο που υποτίθεται ότι θα «φρόντιζε» μέσα σε τριάμισι χρόνια (έως τα τέλη του 1988!) Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων της οποίας κάθε αρμοδιότητα είχε ΟΔΗΓΗΘΕΙ στην ΑΕΔΙΚ, αφέθηκε στις «φροντίδες» μιας επόμενης μελέτης, γνωστής και ως μελέτης DENCO (1987). Υπάρχει μάλιστα και έγγραφο του Κοτσώνη, όπου αναφέρεται η «προστασία» του Δίολκου.

Με τη σειρά της η μελέτη DENCO περιείχε ΜΕΝ τα γεωτεχνικά στοιχεία, έγινε όμως με την έγγραφη παραδοχή των ίδιων των μελετητών ότι για την ευστάθεια των πρανών είχε φροντίσει… η προμελέτη. Το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ως ψεύδος αυτή την παραδοχή. Πάνω από 85 εκατομμύρια δραχμές πληρώθηκαν το 1987 για μια φούσκα που είχε μεταξύ άλλων το προσόν να πέφτει μέσα στα χρονικά πλαίσια της ΕΥΔΕ!

Φίλοι, πελάτες, συγγενείς, υπηρεσίες του κράτους, τοπική αυτοδιοίκηση και λοιποί… «επιστήμονες», από τις αρχές του '80 έως σήμερα έχουν επιδοθεί σε απερίγραπτες ακροβασίες ώστε οι αλλεπάλληλες πολυσχιδείς απάτες της ΑΕΔΙΚ και των επιφανών επιτηδείων της να συγκαλύπτονται και να συνεχίζονται.

Το 1992, επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου εκ μέρους της ΑΕΔΙΚ συμμετέχουν οι κκ. Κυριάκης και Κώνστας, εξετάζει τις προηγούμενες «μελέτες» και καταλήγει στο ότι οι κρηπιδότοιχοι ΜΠΟΡΟΥΝ να αντιμετωπισθούν ανεξάρτητα από τα πρανή. Για αυτό, όμως, προτείνει σημαντικές αλλαγές και άλλη διατομή για τη Διώρυγα.

Γύρω στο 1995 -1996, η Νομαρχία εμφανίζεται να έχει εγκρίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να σερβιριστεί ΞΑΝΑ η μελέτη-ζόμπι του 1987.

Το 1997 η ΑΕΔΙΚ κάνει ένα remake της φούσκας του 1987 που φέρει τις υπογραφές των κκ. Κυριάκη, Ρογκάν και Μπαϊρακτάρη και, μυστηριωδώς, εμφανίζεται ως απάντηση για τα πρανή.

Το 2007 το Υπουργείο Πολιτισμού, με εισηγητές τους αρμόδιους διευθυντές Δημοσθένη Ζιρώ και Έλενα Κόρκα, προτείνει να εφαρμοστεί για τον Δίολκο, «σχετική» μελέτη που είχε κάνει το 1987 η ΑΕΔΙΚ.



Οι ιστορικοί κρηπιδότοιχοι της Διώρυγας Κορίνθου σε χαρακτικό της εποχής. Τα εγκαίνια έγιναν το 1893. Από το 1982 ως το 1997 η Εταιρία της Διώρυγας (ΑΕΔΙΚ) έκανε (τουλάχιστον) τρεις (υποτιθέμενες) μελέτες για την υποτιθέμενη διεύρυνση της Διώρυγας κατά 1,80 μέτρα - από τα 24,6 στο επίπεδο της θάλασσας, στα 26,4 μέτρα... Οι δύο απ' αυτές περιλάμβαναν και την εκβάθυνση της Διώρυγας κατά δύο μέτρα, ενώ ταυτόχρονα ΔΕΝ είχε καν μελετηθεί η ευστάθεια των πρανών. Η μελέτη του 1984 δεν είχε ΚΑΝ περιγραφή των εδαφών της Διώρυγας, ενώ η επόμενη (1987) περιείχε μεν γεωτεχνικά στοιχεία, έγινε όμως με την ΕΓΓΡΑΦΗ δήλωση των μελετητών ότι για την ευστάθεια των πρανών θεωρούσαν ότι είχε φροντίσει... η προμελέτη! Με αυτές τις μελέτες (που "συνδύαζαν" την υποτιθέμενη διαπλάτυνση και διεύρυνση με την conservation της ΔΙΩΡΥΓΑΣ ως μνημείου και περιλάμβαναν διαμόρφωση των περιοχών εισόδου της Διώρυγας) είχε συνδεθεί η προστασία του Δίολκου από τη θάλασσα...


Τόσο το ΥΠΠΟ όσο και η Διώρυγα Κορίνθου έκρυβαν την κατάσταση του Δίολκου. Στα περισσότερα έγγραφα της Διώρυγας αποσωιπάται ακόμα και η ΥΠΑΡΞΗ του!!! Μια επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ από καθηγητάδες, εκπροσώπους της Διώρυγας (Παναγιώτης Κώνστας, Φαίδων Κυριάκης) και εκπρόσωπο του ΤΕΕ, εξέτασε το 1992 δυο μελέτες-φούσκα της Διώρυγας χωρίς να τις καταγγείλει επίσημα αλλά και χωρίς την παραμικρή αναφορά στο σπαρασσόμενο μνημείο... Το Υπουργείο Πολιτισμού κάλυπτε τα πάντα!

Σοφία Λοβέρδου
Δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΠΗΤ
Δημοσίευση: Μαρτίου 14, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Δίολκος στη χώρα της Απάτης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator