ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

0


Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη οικονομικά και κοινωνικά. Οι πολίτες δυστυχούν σ' ένα κράτος που παραπαίει ανάμεσα στην άγνοια και στην αναποφασιστικότητα. Οι πολιτικοί κλεισμένοι στα τείχη, που οι ίδιοι ύψωσαν, δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν.

Πολλοί απ' αυτούς, εθισμένοι ως τα βάθη του εγκεφάλου τους στη διαφθορά, στη σπατάλη, στο ρουσφέτι, στην προβολή, στο προσωπικό τους συμφέρον και στην καλοπέραση, δύσκολα θα αλλάξουν. Ίσως μόνο κάποιοι νέοι απ' αυτούς να καταλάβουν ότι η ευθύνη ενός ανθρώπου που χειρίζεται δημόσιες υποθέσεις είναι τεράστια. Και τα λάθη τους, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι απλά λάθη, αλλά, στην κυριολεξία, εγκλήματα. Δυστυχώς, σ' έναν ωκεανό με μεγάλη φουρτούνα οι κυβερνήτες μας είναι άσχετοι και ανίκανοι. Οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν έχουν βρέξει τα πόδια τους στη θάλασσα κι ούτε ξέρουν κολύμπι ή να διαβάζουν καν την πυξίδα. Η μόνη μας ελπίδα είναι ότι το καράβι μας, η Ελλάδα, είναι όμορφο και γερό σκαρί! Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε απάνεμα μέρη. Η χώρα μας, για να λύσει τα προβλήματά της, δεν χρειάζεται πολλά χρήματα, αλλά τον κοινό νου και την τόλμη του ηγέτη. Απαιτείται πρώτα να τα εντοπίσει, να διαπιστώσει τις αιτίες τους και να προχωρήσει άμεσα και με γενναιότητα στην επίλυσή τους. Αν οι πολιτικοί μας ήξεραν να διαβάζουν, θα διαπίστωναν ότι οι κύριες αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την κατατάσσουν στην 90ή θέση ανάμεσα σε 141 χώρες, σύμφωνα με το World Economic Forum του ΟΗΕ, κάτω και από τη Γουατεμάλα, την Μποτσουάνα, τη FYROM και το Λίβανο, δεν είναι οι υψηλοί μισθοί της, όπως διατείνονται οι φωστήρες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. -αν ήταν έτσι η Γερμανία και η Αγγλία θα ήταν οι τελευταίες χώρες από πλευράς επενδύσεων-, αλλά η γραφειοκρατία κατά 22,1%, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά 13,8%, η διαφθορά κατά 13%, η φορολογική νομοθεσία κατά 11,8%, η πολιτική αστάθεια κατά 10,6%, οι φορολογικοί συντελεστές κατά 8,5%, η περιοριστική εργασιακή νομοθεσία κατά 8,2% και άλλοι παράγοντες με πολύ μικρότερη σημασία. Δηλαδή η ποσοστιαία βαρύτητα, συνολικά, των σπουδαιότερων συντελεστών που θα μπορούσε να αλλάξει το οικονομικό τοπίο της χώρας μας, με ελάχιστο οικονομικό κόστος, είναι 88%!.

Γραφειοκρατία

Ας δούμε τώρα πώς μεταφράζονται αυτοί οι δείχτες σε οικονομικά μεγέθη. Και ας πάρουμε πρώτα τη γραφειοκρατία. Σήμερα, μία στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις κάνει εξαγωγές και κατά την εξαγωγική διαδικασία εμπλέκονται έως και εφτά υπουργεία (Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών), είκοσι οχτώ διαφορετικές Υπηρεσίες και Οργανισμοί, ενώ απαιτούνται έως και τριάντα διαφορετικά πιστοποιητικά, άδειες, υπογραφές και εγκρίσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όπως έχουν πιστοποιηθεί από διεθνείς Οργανισμούς, το 2011, για την εξαγωγή ενός φορτίου ελληνικών προϊόντων απαιτούνταν είκοσι μέρες και κόστος 1.153 δολάρια, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι δέκα μέρες και 1.032 δολάρια. Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η γραφειοκρατία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για την ανταγωνιστική λειτουργία των επιχειρήσεων και αυτομεταφράζεται σε αυξημένο κόστος, καθώς το διοικητικό βάρος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6,8% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% που είναι ο μέσος όρος στη Ε.Ε. Τα έσοδα από την εξαγωγή προϊόντων ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 6,5% του ΑΕΠ, έναντι 26% - 27% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. Αυτό με απλά λόγια, σημαίνει ότι, αν είχαμε το μέσο όρο εξαγωγών της Ε.Ε., που είναι εφικτό, αφού η Ελλάδα είναι μια πλουσιότατη χώρα, οι εξαγωγές μας θα ήταν 61 δισ., δηλαδή 46 δισ. περισσότερα το έτος. Οι εξαγωγές υπηρεσιών, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, ανέρχονται σε 31 δισ. ευρώ. Και εδώ εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς πόσο θα ήταν το ποσό αυτό, αν είχαμε αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου οι εγκαταστάσεις με τα έργα του Καλατράβα είναι ακόμα κλειστές, οχτώ χρόνια μετά τη διοργάνωσή τους (αλήθεια, πώς απαξιώσαμε έτσι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χώρας μας;), και όταν η Βαρκελώνη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε δύο εκατομμύρια τουρίστες και μετά, βαθμηδόν, έφτασε τα είκοσι εκατομμύρια. Και τι θα είχε γίνει αν είχαμε μια σαφή και σταθερή πολιτική για τον τουρισμό και αν δεν είχαν καταργηθεί τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού και αν είχε αρθεί το καμποτάζ, εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι το ποσό αυτό δεν θα ήταν, τουλάχιστον, διπλάσιο; Κανείς! Αν, λοιπόν, αθροίσουμε τα οφέλη αυτά, σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα μπορούσε να είναι αυξημένο, μόνο από τις εξαγωγές, κατά 70 - 80 δισ. περίπου.

Φορολογία

Ας δούμε τώρα και τον παράγοντα της φορολογικής νομοθεσίας, σε συνάρτηση με τη γραφειοκρατία και τους φορολογικούς συντελεστές, που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στοιχεία, συνολικά κατά 42,4%. Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, διαλύθηκε, κυριολεκτικά, ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, για να δημιουργηθεί καλύτερος -που ποτέ δεν έγινε- και ψηφίστηκαν δεκάδες νόμοι για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, που ζει και βασιλεύει, αφού οι αρμόδιοι δεν τολμούν να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (αυτή η λέξη, ειδικά στο φορολογικό πεδίο έχει χάσει προ πολλού τη σημασία της, όπου απλές αλλαγές στο ήδη υπάρχον σύστημα φέρουν αυτόν το χαρακτηρισμό).Και βλέπουμε στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να αναφέρεται, ότι, αν, το 2011, η Ελλάδα διατηρούσε την ίδια αποδοτικότητα συλλογής ΦΠΑ με εκείνη που είχε το 2008, με τους τρέχοντες συντελεστές, θα υπήρχαν περισσότερα έσοδα περίπου κατά 2,3 δισ. ευρώ (τόσο υπολογίζεται να είναι το ποσό από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που αναστάτωσε την αγορά). Και επίσης, αν η χώρα μας είχε τη μέση αποδοτικότητα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, τότε θα είχε ετησίως περισσότερες εισπράξεις από ΦΠΑ 9,8 δισ. ευρώ.

Σπατάλη - κακοδιαχείριση

Χρειάζεται να συνεχίσω; Και να αναφερθώ, επιπλέον, στο τεράστιο κόστος της σπατάλης, της ανοργανωσιάς, της κακοδιαχείρισης και της υπερδιόγκωσης του δημόσιου τομέα, πενταπλάσιου της Αυστρίας και, αναλογικά, της Γερμανίας, όπου κανείς δεν τολμά να θίξει, λες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι διαφορετικοί από εκείνους που εργάζονται στο Δημόσιο; Να επισημάνω ότι, τα τρία τελευταία χρόνια, χάθηκαν 630.000 θέσεις εργασίας και οι άνεργοι είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο και σε ποσοστό πάνω από το 22%, αντί του 17,7% που είχαν προβλέψει το 2011 (άντε να εμπιστευτείς μετά αυτούς τους συντάκτες τού προϋπολογισμού. Σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία αν δούλευαν, θα τους είχαν απολύσει) και οι απώλειες μόνο για το ΙΚΑ πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ και μαζί με αυτές από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία τα 12 δισ. και, αν προσθέσουμε τις επιδοτήσεις των ανέργων και τις απώλειες από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τότε φτάνουμε περίπου τα 20 δισ. ευρώ; Να σημειώσω ότι, από το 2007 μέχρι σήμερα, διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο 59 εταιρείες και εισήλθαν μόνο 6; Να πω περισσότερα, όταν είναι ορατό από παντού ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και οι επιχειρήσεις στενάζουν, όταν οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές είναι δυσανάλογα υψηλοί (45% ο φόρος για τα διανεμόμενα κέρδη, συν 5%, το λιγότερο, από φορολογικές αναμορφώσεις και ελέγχους, ήτοι 50% και 44% οι ασφαλιστικές εισφορές); Δυστυχώς, όμως, ακόμα και έπειτα απ' αυτό το κατάντημά μας, οι μικροί μας ηγήτορες γελούν και χαριεντίζονται στις τηλεοράσεις, ευτυχείς, ναι, για το έργο τους και την αναγκαιότητα της προσφοράς τους (αλήθεια πώς μπορούν;)! Μακάρι, επιτέλους, να καταλάβουν ότι, αν η Ελλάδα μπορούσε να καρπωθεί την αδιαμφισβήτητη αλήθεια των παραπάνω αριθμών, τότε η ωραιότερη χώρα του κόσμου, η πλουσιότερη, με το ωραιότερο κλίμα, τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, τη σημαντικότερη ιστορία και τη συνεισφορά στο πνεύμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και τους πλέον αξιοθαύμαστους αρχαιολογικούς θησαυρούς του κόσμου, θα άξιζε, όχι απλά μια καλύτερη τύχη, αλλά να βρίσκεται, τουλάχιστον, μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών. Ας ελπίσουμε ότι, σύντομα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα γίνει κατανοητό το αυτονόητο και θα πορευτούμε στο σωστό δρόμο, ώστε να έχει ο λαός μας ένα καλό παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον, γιατί το αξίζει πραγματικά. 

Δημοσίευση: Ιουνίου 24, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator