ROCK ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΑΤΟΥ - Μια συνέντευξη με τον Κώστα Δ. Καραμπέτσο (Avesalom)

0


Συνέντευξη με την "ψυχή" της Rock συνάντησης Κιάτου,  Κώστα Δ. Καραμπέτσο (Avesalom)

Ερ.: Πως προέκυψε η Rock Συνάντηση;

Κ.Κ.: Είναι παλιά ιστορία… το 1979 για πρώτη φορά έγιναν δύο φεστιβάλ με αυτή την επωνυμία, έπαιξαν τότε ο Παύλος Σιδηρόπουλος και  Εταιρεία Καλλιτεχνών, Vavoura Band και άλλα συγκροτήματα, μεταξύ αυτών και ένα πολύ καλό γκρουπ οι Exit από το Κιάτο. Και οι δύο συναυλίες τότε έγιναν στο Cine Alfa (πλατεία Ελευθερίας) Κυριακή πρωί και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Άλλωστε όλα αυτά αναφέρονται και στο βιβλίο Rock made in Kiato 1966-2004 1/2 γι’ αυτό κράτησα την επωνυμία, τιμής ένεκεν των εφηβικών μας χρόνων.

Ερ.: Παρακολουθείς χρόνια τα τοπικά συγκροτήματα, τι πιστεύεις ότι έλειπε στην τοπική σκηνή;

K.K.: Ανέκαθεν είχαμε πολύ καλά Κορινθιακά συγκροτήματα, λιγότερα στην αρχή, δεκαετία  ’60 -’70 , που ήταν και πολύ πιο δύσκολες εποχές, αλλά εκείνη την περίοδο έγιναν οι πρώτες ζυμώσεις ώστε την δεκαετία του ’80 να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα της εξελικτικής πορείας των τοπικών συγκροτημάτων. Τα groups εκείνης της εποχής ήταν εξαιρετικά καλά και αν έπαιζαν υπό τις σημερινές συνθήκες καταλαβαίνετε σε τι επίπεδο θα ήταν. Η δεκαετία του ’90 είχε σημείο αναφοράς μια δισκογραφική εταιρεία την Fifth Dimension Records από το Κιάτο, είναι η εποχή της οργάνωσης, των στόχων αλλά και της εύκολης πρόσβασης στην κυκλοφορία ενός δίσκου, που παλαιότερα ήταν άπιαστο όνειρο. Υπήρχαν  Rock clubs που έδιναν συναυλίες τα τοπικά συγκροτήματα και άρχισε σιγά σιγά όλη αυτή η σκηνή να παίρνει οντότητα. Όλο και περισσότερα συγκροτήματα σχηματίζονταν  Επίσης συνέβαλε το γεγονός της διάδοσης του cd, που βοηθούσε ακόμα περισσότερο την ηχογράφηση και την προβολή από χέρι σε χέρι.

Ερ.: Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

Κ.Κ: Σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας που έδωσε πολλές λύσεις και παράλληλα αυξήθηκαν και τα συγκροτήματα που κάλυπταν όλες τις τάσεις της μουσικής, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα των διασκευών. Όπως ανέφερα τα συγκροτήματα έπαιζαν σε διάφορα clubάκια μεμονωμένα, πάντα σε ένα μικρό και πιστό κοινό. Το 1995 γίνεται το πρώτο φεστιβάλ Κορινθιακών συγκροτημάτων στα Σικυώνια με καλλιτεχνική επιμέλεια της Fifth Dimension, εμφανίστηκαν τότε στις αποθήκες Α.Σ.Ο. οι Chat Noir, Metallaxis, Απόντες, Total Chaos, Barbies Dead και η Λευκή Συμφωνία το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που έδειξε video clip του το MTV. Δυστυχώς οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί παρά την επιτυχία του. Χάθηκε ένα μεγάλο στοίχημα, όπως έχουν χαθεί τόσα και τόσα σε αυτήν τη πόλη όπως και σε κάθε πόλη. Η νοοτροπία του να καλούμε μια φίρμα λειτουργεί πια, σαν ψεύτο δίλημμα στα πολιτιστικά της περιφέρειας. Ευτυχώς όμως κάτι δείχνει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και οι ντόπιοι καλλιτέχνες αρχίζουν να βρίσκουν την θέση τους στα πολιτιστικά δρώμενα. Έχουμε ταλέντο που περισσεύει στην Κορινθία!

Ερ.: Τελικά τι είναι η Rock Συνάντηση;

Κ.Κ.: Όπως λέω, το Rock, η μουσική δηλαδή είναι η αφορμή, αλλά η συνάντηση είναι η ουσία, είναι ένα σύνθετο φεστιβάλ που κύριο γνώρισμα έχει την προβολή και προώθηση των Κορινθιακών συγκροτημάτων, όπου καλύπτουν όλες τις τάσεις της σύγχρονης μουσικής( Hip-Hop, Rock, Blues, Reggae, Metal, Jazz, κ.α.) είναι η ευκαιρία να συναντηθούνε όχι μόνο τα συγκροτήματα αλλά και φορείς και ομάδες ανθρώπων που εκπροσωπούν άλλες τέχνες όπως εικαστικά, φωτογραφία, graffitti, fanzines, χειροποίητα κοσμήματα και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό. Και μόνο το γεγονός ότι κάποια νέα παιδιά στην αρχή ήρθαν σαν θεατές, μετά σαν εθελοντές και αργότερα έπαιξαν με το συγκρότημά τους σαν μουσικοί πια, νομίζουμε ότι κάτι δείχνει…!. Η R.S.K. λειτουργεί σαν φυτώριο, στηρίζεται στο ντόπιο δυναμικό και αυτό είναι που την κάνει διαφορετική! Και όπως λέει και το μότο της R.S.K. “just another band from Korinthian land”.

Ερ.: Όλα αυτά τα χρόνια της Rock Συνάντησης υπήρξαν αποτελέσματα…..

Κ.Κ.: Το κίνητρο και τις δυνατότητες που δώσαμε σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους να συνυπάρξουν και να εκφραστούν, εγώ προσωπικά το θεωρώ ευλογία. Ανακαλύφτηκε ένας κόσμος που μέχρι πρότινος υπήρχε, αλλά δεν είχε τον τρόπο της επαφής. Πολλά συγκροτήματα συνεργάστηκαν μεταξύ τους, κάποια από αυτά κυκλοφόρησαν και δίσκο, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια της Κορινθίας έπαιξαν ακόμα και εξωτερικό. Επίσης είδαμε καλλιτεχνικές δουλειές ανθρώπων που συμμετείχαν με έργα τους, σύλλογοι οι οποίοι πρόβαλλαν την δουλειά τους κ.ο.κ. Αυτή είναι η ουσία της  Rock Συνάντησης, είναι ένα alter - φεστιβάλ για όλους και για όλα.

Ερ.: Διαπιστώνουμε και εθελοντική συνεισφορά από νέους.

Κ.Κ.: Αυτό θέλουμε να περάσουμε στους νέους, να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά και από πρώτο χέρι να βλέπουν πως στήνεται μια τέτοια διοργάνωση. Η συμμετοχή τους είναι συγκινητική και κάθε χρόνο αυξάνεται, είναι η Ομάδα Υποστήριξης, τους ευχαριστούμε για την ανταπόκριση που δείχνουν κάθε φορά. Δεν είμαι μόνος μου σε αυτό που κάνω, η Σίσσυ Μελή όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα σημαντικό κομμάτι στα οργανωτικά, μαζί προχωράμε και όπου βγει…. σαν μουσικός και  συνδιοργανώτρια , ο ρόλος της είναι σύνθετος! Πολλοί αφανείς ήρωες μετέχουν σε αυτή την ιστορία.

Ερ.: Γιατί ελεύθερη είσοδος;

Κ.Κ.: Από την αρχή το έθεσα σαν όρο, από το 2005 (πολύ πριν την οικονομική κρίση), ήθελα ένα φεστιβάλ όπου ο κόσμος να μπορεί να απολαμβάνει δωρεάν ένα πολιτιστικό γεγονός. Ο δήμος Σικυωνίων έχει αγκαλιάσει το θεσμό αυτό και το δείχνει κάθε χρόνο στηρίζοντάς το οικονομικά και δεν έχει κανέναν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Επίσης σημαντική βοήθεια έχουμε και από κάποιες τοπικές επιχειρήσεις που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, όπως και από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. Ευελπιστούμε ότι το Κιάτο μπορεί να είναι μια ακόμα επιλογή για το φετινό καλοκαίρι. Ένα πολύ οικονομικό 4ήμερο από 26 έως 29 Ιουλίου, απολαμβάνοντας τις παραλίες της πόλης και το βράδυ φυσικά καλεσμένοι στην Rock Sinantisi. Με λίγα λόγια All day beach, all night rock!

Ερ.: Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα συγκροτήματα;

Κ.Κ.: Προτεραιότητα δίνουμε στα Κορινθιακά συγκροτήματα, τα οποία παρακολουθούμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, βέβαια μας βοηθάει και η τεχνολογία σήμερα, γιατί με το internet έχεις καλύτερη εικόνα για το τι θα δεις και τι θα ακούσεις από κάποιο γκρουπ, το οποίο μέσω myspace / facebook και youtube φτιάχνει το προφίλ του, κάνοντας ευκολότερη την δουλεία μας αλλά και τα ίδια  τα συγκροτήματα έχουν μεγαλύτερη προβολή. Έχουν παίξει κατά καιρούς και συγκροτήματα από Ακράτα, Αίγιο, Πάτρα ενώ οι δηλώσεις συμμετοχών που έχουμε κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα όλο και αυξάνονται. Αυτό δείχνει ότι η αναγνώριση που έχουμε σε όλη την επικράτεια είναι πολύ σημαντική και το εισπράττουμε από τα mail που λαβαίνουμε, εκτιμούν το γεγονός ότι εμείς συνεχίζουμε και στηρίζουμε τα Κορινθιακά συγκροτήματα και ήδη γίνονται κάποια φεστιβάλ με αυτό το concept.

Ερ.: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός «καλού ονόματος» σε ένα φεστιβάλ;

Κ.Κ.: Η Rock Συνάντηση και τα «ΣΙΚΥΩΝΙΑ» είχαν την τύχη να φιλοξενήσουν σπουδαία ονόματα της εγχώριας σκηνής, όπως Locomondo, Raining Pleasure, Blues Wire, Panx Romana, Imam Baildi, Nightstalker, Deus x Machina, Blues Cargo, Headquake, Rotting Christ κ.α. Η παρουσία τους και μόνο, βοηθάει τα δικά μας σχήματα να αποκτήσουν εμπειρίες και να έχουν μια προσέγγιση σαφώς πιο επαγγελματική. Αλλά και χωρίς το μεγάλο όνομα η R.Σ στηριζόμενη στην δυναμική των τοπικών σχημάτων μπορεί να σταθεί χωρίς πρόβλημα.

Ερ.: Πόσο ανοιχτοί είσαστε σε συνεργασίες με άλλους φορείς;

Κ.Κ.: Μας ενδιαφέρει κάθε είδους συνεργασία, το κάναμε με το Κέντρο Νέων Κιάτου με το «Χύμα στο Κύμα », με τον Δήμο Βέλου, με  το Green Theater, με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής αλλά και με την Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου όπου για πρώτη φορά έπαιξαν συγκροτήματα από Αργολίδα και Κορινθία μαζί. Άλλωστε κάθε χρόνο συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς αρκεί να υπάρχει σοβαρή συνεργασία, αλλιώς δεν επαναλαμβάνεται.

Ερ. :Τι να περιμένουμε φέτος στην 8η Rock Sinantisi;

Κ.Κ.: Έχουμε πολλά νέα Κορινθιακά πρωτοεμφανιζόμενα συγκροτήματα, 3 σπουδαία ονόματα και ένα γκρουπ από την Άρτα που θα είναι έκπληξη, επίσης θα υπάρξουν αισθητικές παρεμβάσεις και κάποιες αλλαγές, πιστεύουμε προς το καλύτερο. Καθιερώσαμε για πρώτη φορά την ομάδα R.S.K.~Digital Volunteers, όπου έχουμε την υποστήριξη σε video, photo, web radio, social media κ.α. Σε συνεργασία με το Artichoke θα υπάρχει λεωφορείο κάθε βράδυ κάνοντας την διαδρομή Κόρινθος - Ανοιχτό θέατρο Τραγάνας. Φέτος θα έχουμε την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού και ελπίζουμε για δεύτερη χρονιά να έχουμε επίδειξη skateboard από γνωστή εταιρεία και το σημαντικότερο ότι φέτος το φεστιβάλ είναι για 4 μέρες σερί. Πέρυσι ήταν 3+1 στην παραλία.

Ερ.: Πώς βλέπεις το μέλλον της τοπικής σκηνής;

Κ.Κ.: Η Κορινθία κινείται σε ροκ ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Φεστιβάλ όπως το Φλάμπουρο στο Λουτράκι, Ευρωπαική γιορτή Μουσικής, της Ζήρειας, της Νεμέας, της επερχόμενης Κρουστοπανήγυρις,  διάφορα rock parties, το καθένα με το προσωπικό του ύφος, δίνουν ακόμα περισσότερες επιλογές στους μουσικόφιλους και μην ξεχνάμε το μακροβιότερο φεστιβάλ της Λέσχης Jazz Κορίνθου, που ευχόμαστε να επανακάμψει! Πριν λίγα χρόνια είχα τις αμφιβολίες μου, τώρα έχω μια σαφή εικόνα και είμαι περισσότερο αισιόδοξος. Σήμερα υπάρχουν όλα τα συστατικά που βοηθούν ένα νέο συγκρότημα να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Οι ευκαιρίες που τους δίνονται είναι πολλές, η τεχνολογία, η πρόσβαση στην ενημέρωση, υπάρχουν και άλλα φεστιβάλ αλλά και γενικά χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν τα γκρουπς. Άλλωστε δεν είναι και λίγα τα συγκροτήματα που έχουν κυκλοφορήσει επίσημες ή μη ηχογραφήσεις και έχουν παίξει και εκτός Κορινθίας, στηριζόμενοι μάλιστα σε δικές τους συνθέσεις επί το πλείστον. Σίγουρα το επίπεδο έχει ανέβει, αυτό με κάνει αισιόδοξο, ότι θα υπάρξει μέλλον για τους νέους που ασχολούνται με την μουσική, κάποια στιγμή θα επιβραβευθούν! Όλοι έχουν βάλει ένα λιθαράκι σε αυτό που γίνεται σήμερα, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, δεν έχει σημασία, εκείνο που μετράει είναι η πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του τόπου και πρέπει να γίνει από εμάς τους ίδιους που ζούμε εδώ, ξεπερνώντας ενίοτε τις προσωπικές ανασφάλειες που μας διακατέχουν, και που ενίοτε περισσεύουν!.

Δημοσίευση: Ιουλίου 11, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ROCK ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΑΤΟΥ - Μια συνέντευξη με τον Κώστα Δ. Καραμπέτσο (Avesalom)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator