Βασίλης Θασίτης
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι σαρωτικές περικοπές τα τελευταία δυόμισι χρόνια στους μισθούς των στελεχών, καθώς και στις λειτουργικές δαπάνες του στρατεύματος, που και στις δύο περιπτώσεις αγγίζουν το 50%, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα πέρα από το ηθικό, και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εξέλιξη αυτή, απόρροια των απαιτήσεων της τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, νομοτελειακά οδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας σε επιχειρησιακή ύφεση και ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους, στη βάση των νέων οικονομικών δεδομένων.
Είναι γεγονός ότι την κατάσταση αυτή γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και τα ισοδύναμα που βρέθηκαν, δεν κατάφεραν να πείσουν τους δανειστές μας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή τραγική είναι πλέον και η οικονομική κατάσταση των στελεχών του στρατεύματος και φυσικά και των αποστράτων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια, ειδικά εκείνα με οικογένεια και παιδιά, αντιμετωπίζουν καθημερινά το ενδεχόμενο της... πτώχευσης.
Πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν ότι τα αρμόδια Γενικά Επιτελεία, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επεξεργάζονται σχέδια που θα μπορέσουν να απαλύνουν σε κάποιο βαθμό τη σημερινή τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα στελέχη.
Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι σχεδόν καθημερινές αναφορές που φτάνουν στα ανώτερα κλιμάκια, αλλά και στα επιτελικά γραφεία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, στις οποίες καταγράφονται φωνές αγωνίας των στελεχών και για την επιβίωσή τους.
Μειώσεις στους μισθούς έως και 53%
Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι στρατιωτικοί υπολογίζοντας πόσα θα χάσουν από τις νέες περικοπές που προωθούνται στα ειδικά μισθολόγια. H κατάργηση των πλασματικών βαθμών στο μισθολόγιο των στρατιωτικών και η χορήγηση μισθού με βάση τον βαθμό που φέρουν δεν μειώνει μόνο τον βασικό μισθό αλλά και τις συντάξεις και το χρονοεπίδομα που υπολογίζεται επί του βασικού μισθού.
Η μείωση στους μισθούς από το 2009 έως και σήμερα είναι δραματική και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και το 50%. Εως σήμερα στην πλειονότητά τους στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λάμβαναν μισθό από δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο του βαθμού τους. Για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός με τον βαθμό του συνταγματάρχη θα χάσει 560 ευρώ τον μήνα (350 ευρώ από τον μισθό και 210 ευρώ από το χρονοεπίδομα), φτάνοντας δηλαδή τα 1.295 ευρώ. Ο ταγματάρχης χάνει 362 ευρώ (226 ευρώ από μισθό και 136 ευρώ από χρονοεπίδομα). Ο υπολοχαγός εξ υπαξιωματικών χάνει 274 ευρώ τον μήνα. Ακόμη θα μειωθεί και το επίδομα εξομάλυνσης, που συναρτάται με τη μισθολογική προαγωγή. Αυτό σημαίνει επιπλέον μειώσεις σε όλους τους βαθμούς από 53 ευρώ έως 163 ευρώ.
Με την εφαρμογή των μέτρων οι μειώσεις στους μισθούς θα φτάσουν το 53% σε σχέση με το 2009, ενώ μεγάλο πλήγμα θα υποστεί και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, λόγω της μείωσης των εισφορών.
Όπως αναφέρουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά βρήκε τα εύκολα θύματα για να κάνει τις γενναίες περικοπές που ζητούν οι δανειστές. Στις τάξεις των στρατιωτικών επικρατεί αναστάτωση και πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο που είναι αναγκασμένοι να δώσουν λόγω των πολλών μεταθέσεων.
Μηδενικοί εξοπλισμοί απέναντι στην πάνοπλη Τουρκιά
Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου, όπως αυτός περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση του κεντρικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2013, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.
Ο κεντρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά τα λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων, για το έτος 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012, ο οποίος κινείται στα 3,1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ, που αφορούσε την αποπληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων των προηγούμενων ετών.
Συνολικά το 2013 ο αμυντικός προϋπολογισμός θα κινηθεί στα 3,8 δισ. μαζί με το 1,2 δισ. ευρώ, που προβλέπεται για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων. Με λίγα λόγια, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει ίχνος πρόβλεψης για ποσά τα οποία δεσμεύονται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων. Όλες οι πιστώσεις του κεντρικού προϋπολογισμού του υπουργείου καλύπτουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανελαστικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα.
Το υποτιθέμενο σκέλος των εξοπλιστικών δαπανών που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αφορά αποκλειστικά και μόνο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση παλαιότερων προγραμμάτων προμηθειών, ενώ πλέον η προμήθεια αμυντικού υλικού εστιάζεται μόνο στις προμήθειες ανταλλακτικών και λοιπών υλικών συντήρησης εξοπλισμού, πλέον των καυσίμων!
Εκτός του ότι ο προϋπολογισμός φέρει και τις μειώσεις των μισθολογικών αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδοχές που τους οδηγούν σε καθεστώς πραγματικής εξαθλίωσης και πείνας, οδηγεί και τη συνολική δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων σε μαρασμό και απαξία.
Η εξέλιξη αυτή, που προβληματίζει πολύ σοβαρά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος αναζητάει εναλλακτικές λύσεις, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου εξοπλιστική φρενίτιδα, με εξοπλιστικά προγράμματα που μετά βίας μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει εξαιτίας του αριθμού και της συχνότητάς τους, ενώ και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με την κρίση στη Συρία καθιστούν τα πράγματα δύσκολα.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.