Για τα όσα σχετικά γίνονται στον Καλλικρατικό δήμο Λουτρακίου
Τρία σημειώματα ,Έτσι για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά και να ξέρουμε:
- Τι;; λεμέ και Τι;; ακούμε να μας λένε!!!
Α. Παντελόγλου. Χημικός– Μsc Βιοχημικός Μηχανικός Ι.Τ.Α.Π1
ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2: Στο προηγούμενο σημείωμα μας, με τον ίδιο τίτλο, καταλήγαμε στο ότι:
«Δυστυχώς: με τέτοια πολιτικό-κοινωνικά δεδομένα, δεν μπορεί να προκύψει η άρση των υπαρκτών προβλημάτων των υδάτων, στην περιοχή που αναφερόμαστε, αλλά: ούτε σταματά η «υποβάθμιση-ρύπανση» τους. Κάποιοι μάλιστα, φτάνουν να επιμένουν σε απαράδεκτες απόψεις και να θέλουν να μας πείσουν πως το ορθόν είναι: ακόμη και να μας πουλούν για να χρησιμοποιούμε τοξινομένο νερό.!! Ακόμη και αν αυτό περιέχει εξασθενές χρώμιο !! και άλατα άλλων βαρέων τοξικών μέταλλων!!.»
Τι κάνουμε λοιπόν; Τι πρέπει να γίνει; Μπροστά σε φαινόμενα «μακαριότητας», διαπλοκής και ουσιαστικής αδιαφορίας των αρμοδίων εξουσιών μας;;;
Ως αναφορά εμάς: από πολλούς και με πολλούς τρόπους (ανοιχτά, υπόγεια, μουλωχτά, απειλητικά, ή άλλως πως ) μας λένε :
- Μη μιλάτε ! Γιατί φωνάζετε;; !!!! Θέλετε να σταματήσετε τα εργοστάσια (και εννοούν την παραγωγική ρυπαίνουσα διαδικασία παραγωγής του ρυπαντή)
- Μην Μιλάτε, γιατί έτσι δυσφημίζετε τους τόπους και τα τοπικά προϊόντα και της παραγωγές μας!
Σημαντικές απόψεις και με ιδιαίτερη σημασία.
Εμείς λοιπόν απαντάμε ευθέως :
- ΟΧΙ. Φίλτατοι: δεν σταματάμε.
- Διότι κατά την αιτιολογημένη άποψη μας, είναι πολύ χοντρή η ζημιά που γίνεται με τέτοια παραγόμενα-πωλούμενα- διανεμόμενα τοξινομένα νερά, για να την αγνοήσουμε! Και για αυτό ακριβώς, κρίνουμε πως: πρέπει έγκαιρα να μιλήσουμε και να πληροφορήσουμε σε ανοιχτή διαβούλευση τον κόσμο για τα θέματα αυτά και σε αυτή την διαδικασία καλούμε την όποια βαθμίδα εξουσίας, να πάρει μέρος. Ότι δηλαδή ο νόμος προστάζει.
Άλλωστε τι;; ζητάμε;;;.
- Θέλουμε παροχή νερού «ανθρώπινης χρήσης», εγγυημένα καθαρό. …………..Είναι υπερβολή;;;;
- Δεν θέλουμε «μολυσμένο και ρυπασμένο» υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στους τόπους μας!!!!. Χωρίς εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά χημικά συστατικά και μέταλλα!!! ….…………………………………Μήπως αυτό είναι παρά-τραβηγμένο;;;;
- Θέλουμε νερό διαθέσιμο σε επαρκής ποσότητες και κατάλληλο για όλες τις παραγωγικές απασχολήσεις των ανθρώπων στους τόπους αυτούς………………………………... ………………………Είναι μήπως αυτό είναι ανεδαφικό;;;;;;; αίτημα.
- Με άλλα λόγια : Ζητάμε προϋποθέσεις «ανάπτυξης» και «ποιότητας ζωής με ασφάλεια υγείας» στους τόπους αυτούς για όλο τον κόσμο των τόπων . ……………………………………………………………Μήπως αυτό που επιδιώκουμε είναι τρομερό ;;;
Κατά την άποψη μας, πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κάτι ακόμα:
Τα νερά στης περιοχές αυτές έπαιζαν και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των τόπων!! «Ο πατριωτισμός για το τοπικό νερό » είναι ένα δικαιολογημένο, άξιο σεβασμού συναίσθημα. Υπάρχουν πάμπολλοι καταναλωτές νερού των περιοχών αυτών στους τόπους, στην Ελλάδα ολόκληρη και στο εξωτερικό!!! Υπάρχουν πάμπολλες επιχειρήσεις στους τόπους αυτούς ,όπου δουλεύουν με τα νερά αυτά, τόσοι εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι- ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες . Μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές –επισκέπτες, ζουν από το νερό των υπόγειων υδροφόρων του καλλικρατικού δήμου Λουτρακίου -Αγ. Θεοδώρων.
Όμως ακριβώς: όλων αυτών «η ζωή και το συμφέρον» είναι πού θίγονται άμεσα από την διαπιστωμένη, μετρούμενη, πολύχρονη, επικίνδυνη τοξική ρύπανση των τοπικών υπόγειων υδροφόρων οριζόντων. Ενώ εδώ και πολλά χρόνια, 3-4 μεγάλες επιχειρήσεις που δουλεύουν με τέτοια ,ειδικά-επικίνδυνα υλικά και παράγουν τέτοιας υφής απόβλητα και πολλοί μικρό-διάβολοι του λαθρεμπορίου και της λαθραίας διακίνησης τοξικών αποβλήτων, είναι εκείνοι που μπορούν να δημιουργούν το άμεσο θέμα της τοξίνωσης τους.
Οι περιφερειακές και τοπικές εξουσίες, με της «απολινωμένες υπηρεσίες τους» εμφανίζονται να μην μπορούν, είτε να μην θέλουν είτε να μην τους αφήνουν να κάνουν τίποτα!!!
- Προτιμάμε λοιπόν: παρά όλοι οι άλλοι, να τραβούν αυτόν τον «Γολγοθά»! του ροκανίσματος της υγείας. Αυτοί οι 3-4 να στριμωχθούν «αδειοδοτικά», να δυσκολευτούν λειτουργικά ,να ξοδευτούν για να νοικοκυρευτεί το εργοστάσιο τους και η εγκατάσταση που διαχειρίζονται ώστε να μην μπορεί να διασπείρει λαθραία τα ειδικά-επικίνδυνα απόβλητα που επιλέγει να παράγει . Οι δε δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες, να αλλάξουν τον τρόπο που εκτελούν την δουλειά τους και τα ελεγκτικά τους καθήκοντά. Να συνδυαστούν με της αντίστοιχες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμου, προκειμένου μέσα από ενιαίο σχεδιασμό ελεγκτικής και προληπτικής δράσεως, να αποκτήσουν ρόλο και να έχουν και ελεγκτικά καθήκοντά, για τα ειδικά-επικίνδυνα απόβλητα της περιοχής αρμοδιότητας τους ώστε: οι άνθρωποι, ο τόπος και τα νερά του να προστατεύονται προληπτικά και η λαθραία διακίνηση και η λαθραία απόρριψη τους να σταματήσει.
- Πολλοί προτείνουν και λένε για διεκδίκηση εργολαβιών καθαρισμού των υπογείων υδροφόρων οριζόντων άμεσα!! με διάθεση δημόσιων πόρων.
- Εμείς προτείνουμε: αν και το ζήτημα αυτό είναι σπουδαίο και μεγάλο ας μην σπεύδουν!! Τώρα η πρόταξη ενός τέτοιου αιτήματος είναι «από- προσανατολιστική», γιατί τα δημόσια χρήματα είναι δυσεύρετα αλλά και η κατεύθυνση αυτή βγάζει «στο ξεστράτισμα από την απόδοση των ευθυνών στον ρυπαντή» μιας και «ο Ρυπαίνων πληρώνει». Αλλά και δεν αλλάζει τίποτα!! και δεν προσφέρει τίποτα, στην επίλυση του τωρινού- άμεσου προβλήματος ύδρευσης «με καθαρό-εγγυημένης ποιότητας νερό ανθρώπινης χρήσης». Το πρώτο και βασικό: έργο είναι να παροχετευτεί στο δίκτυο που καταλήγει στης βρύσες των σπιτιών του Σχίνου και όποιας άλλης περιοχής, νερό επαρκές, καθαρό και εγγυημένης ποιότητας για «Ανθρώπινη κατανάλωση». (αυτό σημαίνει για πόσιμο και λάτρα μαζί, ενιαίο καθαρό νερό!!). Μέτα από αυτό έρχεται η όποια τέτοια προσπάθεια εντοπισμού ρύπανσης και ρυπαντή, και μετά η όποια προσπάθεια καθαρισμού υπόγειων υδροφόρων, με όποια τεχνολογία και αν χρησιμοποιηθεί. Μιας και αυτή δεν καταλήγει ποτέ σε πόσιμης ποιότητας νερό. Και εδώ, τώρα, το πρόβλημα αφορά την εναλλακτική άμεση υδροδότηση του κόσμου με ασφαλές νερό και όχι μια πολύ-έξοδη παρέμβαση, αν και όποτε μπορέσει να γίνει, η όποια τελικά θα δώσει αποκλειστικά νερό τεχνικής χρήσης (για άρδευση-Βιομηχανία μόνον).
Πιστεύετε πως τέτοιες απόψεις είναι ανάρμοστες ;; Εμείς δεν το πιστεύουμε.
Για αυτό ερχόμαστε και αντί – ρωτάμε τούς όποιου είδους «ρυπαντές» :
- Ποιος;; σας έδωσε τέτοιο δικαίωμα να ρυπαίνετε και να καταχράσθε τα νερά του τόπου « με την φιλοξενούμενη» παραγωγή σας;;
- Και αυτό το ρωτάμε και σε εσάς, κ. κ. Πολιτικοί και άνθρωποι της εξουσίας, όσους από εσάς, διαλέγετε να «κουκουλώνετε» το θέμα και προτιμάτε να θάβεται την ζημία που γίνεται.
Απαντήστε μας παρακαλούμε: Τι;; νομίζετε πως κατορθώνετε;; χειριζόμενοι τοιουτοτρόπως «με κρυψίνοια» και κλίμα «ομερτά» το όλο πρόβλημα. Τι;; θαρρείτε ότι πετυχαίνεται εσείς , με τα όσα αφήνεται να γίνονται στους τόπους αυτούς;;;
Όταν πρώτο - τεκμηριώθηκε η ζημιά στα νερά, οι τοπικοί σύλλογοι και ο κόσμος του τόπου ζήτησε , διασφάλιση «παροχής» καθαρού- εγγυημένης ποιότητας νερού «ανθρώπινης χρήσης». Ζητήθηκαν δράσεις προστασίας της δημόσιας υγείας από πιθανό –δυνητικό κίνδυνο δημόσιας υγείας, με μέτρα σε επίπεδο περιβάλλοντος και προϊόντων. Δυστυχώς οι εξουσίες: δεν ενήργησαν κατά νόμο. Αποτέλεσμα: διαφωνίες, διχασμός, αδράνεια, μα πάνω από όλα: χαοτικές, χρονοβόρες εξελίξεις στην εφαρμογή λύσεων στο πρόβλημα του νερού. Εξελίξεις που παρατείνουν την κατανάλωση τοξινομένου νερού, υπηρετώντας τα «μερικά συμφέροντα» μόνον. Όμως ο χρόνος ροκανίζεται και οι συνέπειες συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται.
Εμείς λοιπόν εκτιμάμε και επιμένουμε Ότι: Είναι εφικτό να επικρατήσει το δικαίωμα «για καθαρό νερό ανθρώπινης χρήσης» γιατί είναι το λογικό, το δίκαιο και αυτό που επιτάσσει η σύγχρονη γνώση. Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα και τα γεγονότα ,το ποιό σημαντικό είναι, η νέα συνείδηση, πού ο καθένας πρέπει να κατακτά και αυτό είναι πού πρέπει να τον κινητοποιεί άμεσα. Διότι δυστυχώς: ο καιρός της τοξίνωσης δεν περιμένει.!!!
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.