Ο στρατηγός Ν. Ντερτιλής πολέμησε ως ταγματάρχης στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών θυλάκων το 1963-64 στην Κύπρο και κατέλαβε με ελάχιστους άνδρες, σε επίθεση εφ'όπλου λόγχης, το τουρκοκυπριακό προγεφύρωμα της Μασούρας αφήνοντας πίσω του δεκάδες Τούρκους πράκτορες και τουρκοκύπριους εξτρεμιστές, νεκρούς..
Στην κατοχή, αξιωματικός του Στρατού,γιος αντιστρατήγου, σε ηλικία ο Ν.Ντερτιλής, μετέχει ενεργά στην εθνική αντίσταση, συλλαμβάνεται και κρατείται από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι.Δραπετεύει και εντάσσεται στις εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Από το 1946, παίρνει μέρος σε πολλές μάχες του ανταρτοπολέμου, υπηρετώντας στις ειδικές δυνάμεις του Στρατού.
Το 1950 γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο αργότερα, δηλώνει ότι επιθυμεί εθελοντικά να μεταβεί με το Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα, όπου παρασημοφορείται για την ανδρεία του. Το 1964, ενώ οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στην Κύπρο μεταβαίνει εθελοντικά, πάλι με ψεύτικο διαβατήριο ως ταχματάρχης, πλέον στο νησί και οργανώνει τις ειδικές μονάδες της ΕΛΔΥΚ.
Στην κρίσιμη μάχη της Μασούρας (φωτό της μονάδας του Ντερτιλή μετά την μάχη) και ενώ οι Τούρκοι απειλούν να βομβαρδίσουν το νησί, υπό τις διαταγές του στρατηγού Γρίβα ο ταγματάρχης Ντερτιλής, επιτίθεται "εφ'όπλου λόγχης¨και την ιαχή "Αέρα" σε ένα οχυρωμένο από Τουρκοκύπριους και Τούρκους, χωριό καταπάνω στα τουρκικά πολυβόλα σκορπίζοντας τον θάνατο. Λόγω της ανατίναξης ολόκληρων τουρκικών σπιτιών, υπήρξαν και σημαντικές απώλειες θεωρούμενων ως "αμάχων".
Ο Γρίβας φοβούμενος τουρκικά αντίποινα του ζητά από τον ασύρματο να παύσει την επίθεση. Ο Ντερτιλής εκνευρισμένος πυροβολεί τον ασύρματο! Η επίθεση συνεχίζεται, στην περιοχή δεν μένει ούτε "τουρκικό ρουθούνι", ο Αντικειμενικός Σκοπός επιτυγχάνει και οι Τούρκοι κατατροπώνονται.
Το 1966, ενώ υπηρετεί στο 16ο Σύνταγμα στη Νιγρίτα Σερρών, μυείται από τους μελλοντικούς κινηματίες στο επερχόμενο κίνημα-πραξικόπημα.
Συμμετέχει ενεργά στην κατάληψη της εξουσίας από τους αξιωματικούς το βράδυ της 21ης Απριλίου.
Ουσιαστικά με μια χούφτα άνδρες εφαρμόζοντας ένα σχέδιο που από τότε διδάσκεται σε διάφορες στρατιωτικές σχολές του κόσμου (για την ακρίβεια διδάσκεται η αντιμετώπισή του από τις κυβερνήσεις αφού θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευφυές και αποτελεσματικό για την ανατροπή δημοκρατικών κυβερνήσεων) ελέγχει με ένα (!) Μηχανοκίνητο Τάγμα το σύνολο του κεντρικού κρατικού μηχανισμού.
Ο τρόπος με τον οποίο «κατέλαβε» μία σειρά από δημόσια κτίρια της Αθήνας, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, ήταν από τα επιτεύγματα για τα οποία επαιρόταν και εκ του λόγου αυτού δεν συγχωρήθηκε ποτέ από την Δημοκρατία. «Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», έλεγε.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντερτιλής θα βγει με το μηχανοκίνητο τάγμα που διοικούσε στην Αγία Παρασκευή για να «ελέγξει 28 στόχους... Τέσσερις παρά δέκα το πρωί είχε τελειώσει η επιχείρηση... ο αιφνιδιασμός είχε πετύχει».
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Ντερτιλής παρέμεινε στρατιώτης, ουδέποτε ασχολήθηκε με την διοίκηση της χώρας, ελάμβανε τον μισθό του και μόνο αυτόν και το 1973 που τα στελέχη του Στρατού ελάμβαναν ομόλογα πενταετούς λήξης (πληρώθηκαν το 1978) αντί για μισθό, κάθε τρίτο μήνα, λόγω έλελιψης ρευστότητας που είχε προκαλέσει η οικονομική κρίση απόρροια της διεθνούς πετρελαϊκής κρίση, έτρωγε στον στρατώνα για να μην στερείται το σπίτι του από το φαγητό που θα κατανάλωνε ο ίδιος.
Πήρε μέρος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και υπό αυτή την ιδιότητά του αν και εν συνεχεία δεν συμφώνησε με την κατάληψη της εξουσίας από τον "αόρατο δικτάτορα" Δ.Ιωαννίδη και αποστασιοποιήθηκε από το καθεστώς που προέκυψε από την ανατροπή του Γ.Παπαδόπουλου.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία διόμισυ μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε άλλους 12.
Ο ίδιος, Νικόλαος Ντερτιλής (αποστρατεύθηκε ταξίαρχος, αλλά αυτοδίκαια λαμβάνει τον βαθμό του υποστρατήγου), καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και διαρκή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για συμμετοχή στην ανθρωποκτονία από πρόθεση του φοιτητή Μυρογιάννη.
Βάση του «αυτόπτη μάρτυρα», το συμβάν έγινε τα ξημερώματα στης 17ης ή 18ης Νοέμβριου στην οδό Πατησίων με νεκρό τον Μιχάλη Μυρογιάννη.
Τα επίσημα μεταπολιτευτικά πορίσματα όμως δεν συμφωνούν με τον «οδηγό αυτόπτη μάρτυρα» σε τίποτα, ήτοι δεν συμφωνεί καμία αναφορά στην όλη υπόθεση και όλες αντιφάσκουν μεταξύ τους...
Στο πόρισμα Σαμπάνη - http://www.apoellas.com/epeteiaka/polytexnio.php - δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Μυρογιάννης, αλλά το πλησιέστερο όνομα είναι ένας Μαυρογιάννης ο οποίος βάση πορίσματος σκοτώθηκε τη 18η Νοεμβρίου ενώ αλλού πάλι διαβάζουμε ότι ο οδηγός έκανε λόγο για την 17ην Νοέμβριου (http://amartolo.blogspot.com/2010/11/171173.html ). Άρα εδώ δεν συμφωνούν ούτε οι ίδιοι. Ο υποτιθέμενος φόνος έγινε λέει ο «αυτόπτης μάρτυρας» στην οδό Πατησίων ενώ τα δυο πορίσματα Σαμπάνη και Τσεβά λένε άλλα:
1. Πόρισμα Τσεβά. 14) Μιχαήλ Μαυρογιάννης, ετών 19, εφονεύθη εις την οδόν Κορνεάδου.
2. Πόρισμα Σαμπάνη. 8 ) ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Μιχαήλ, 19 ετών, Κατοικία: Ασημ. Φωτήλα 8 Ιλίσια. Χώρος ένθα εφονεύθη: Καρνεάδου
Η οδός βρίσκετε στο Κολωνάκι και ουδεμία σχέση με Πολυτεχνείο έχει!
Ο οδηγός δηλώνει ότι πήρε τον Ντερτιλή το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου από την «ΑΣΔΕΝ» και τον μετέφερε στο Πολυτεχνείο! Ενώ έχει καταγραφεί από τα βιβλία πύλης εισόδου ότι ο Ν,Ντερτιλής στις 11:15 είχε επιστρέψει από το Πολυτεχνείο στην «ΑΣΔΕΝ».
Εν πάση περιπτώσει ο Ν.Ντερτιλής είναι ένας άνθρωπος μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής που σκληροί αξιωματικοί (να πούμε ότι στην Κύπρο στην επιχείρηση της Μασούρας υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε Τουρκοκύπριους αμάχους...), είχαν αναλάβει τις τύχες της χώρας,σκεπτόμενοι μεν εθνικά, αλλά και ενεργούντες με κώδικες μιας άλλης εποχής που είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί και ήθελε η λόγχη να αντικατασταθεί από τα ΜΜΕ...
Ο ΚΟΕΜΤΖΗΣ ΕΦΑΓΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΞΩ. Ο ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΤΟΥ ΝΤΕΡΤΙΛΗ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ,
ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.
Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ.
29 Ιανουαρίου 2013 στις 6:38 μ.μ.
Αυτό θα πει παλικάρι...βεβαιως λανθασμένη πράξη στο πολυτεχνείο και έπρεπε να τιμωρηθεί αλλά όχι με αυτό τον τρόπο από το ίδιο το σάπιο και δοσίλογο πολιτικό σύστημα....ήταν ΗΡΩΑΣ πολέμου!
31 Ιανουαρίου 2013 στις 7:18 μ.μ.
Η τουρκία ουδέποτε είπε πως εισέβαλε για να προστατεύσει τους τουρκοκύπριους. Δεν κινδύνευαν οι τουρκοκύπριοι, κι ακόμα κι αν κινδύνευαν δεν είχε δικαίωμα επέμβασης. Το δικαίωμα επέμβαση ςπου είχε ήτανε για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, που ανετράπη με την ανατροπή του Μακαρίου. Ειναι γι' αυτό που λέμε ότι το πραξικόπημα κατάστρεψε τη Κύπρο: διότι έδωσε αφορμή για την εισβολή. ΟΧΙ αιτία. Η αιτία της εισβολής είναι ο τουρκικός σωβινισμός.
Το πραξικόπημα λοιπόν έδωσε στη τουρκία την αφορμή που της έλειπε. Και είναι γι' αυτό που οι χουντικοί και οι φασίστες δεν είναι απλά καδρόνια, αλλά είναι και τούβλα.
Αλλά το άρθρο παρουσιάζει συμπαθητικά ένα χουντικό. Λέει πως κατέλαβε και εθεσε υπό τον έλεγχο του την Αθήνα, και αντί από αυτό να βγει το συμπέρασμα πως ήτανε χουντικός, βγαίνει ....πως ήτανε καλός αξιωματικός.
Η συμβολή του στη μάχη της Μανσούρας θα μπορούσε να του καταλογισθεί ως ελαφρυντικό. Φερ' ειπείν, αντί να τον κατακόψουμε και να τον κάνουμε κοψίδια, να τον κατακόψουμε απλώς.
7 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:32 μ.μ.
@ΑνώνυμοςΟ φάκελος της Κύπρου εχει ηδη ετοιμαστεί, μετά ερευνα της Κυπριακής βουλής, και σε λίγο (λίγους μήνες;) θα είναι και στο διαδίκτυο.
7 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:55 μ.μ.
Μάθε ιστορία και ασε τις αριστερές ανθελληνικες μαλακίες
22 Ιουλίου 2015 στις 6:44 π.μ.
Ενεπλάκη στα γεγονότα της Μασούρας του 1964, διότι ήμουν υπεύθυνος των τηλεπικοινωνίων και κατά της τότε περιόδου έκανα συντονισμό των συχνοτήτων στους ασυρμάτους της Μεραρχίας. Το δε ψεύτικο όνομα μου ήταν Σπανός Μάρκου.
Είχα την τύχη/ατυχία, να κλείσω τα ματιά σε 7 θανόντες-πεσόντες Υπέρ Πατρίδος, και σας βεβαιώνω, ότι δυο συμπολεμιστές μου πέθαναν στα χέρια μου. Η ερώτησης και των δυο ήταν μόνο μια: Η Κύπρος είναι τώρα ενωμένη με την Ελλάδα; Ναι, είμαστε ενωμένοι…, τους απάντησα! Το χαμόγελο άνθησε στα χείλια τους, και παρέμεινε μετά το σβήσιμο των ματιών τους…
Εάν ανοίξετε την ιστοσελίδα http://www.parakato.gr/2012/12/1964.html στην φωτογραφία, είμαι στα δεξιά του ψηλού (αριστερά όπως την βλέπουμε).
Δρ. Ευάγγελος Αρκάς
Λονδίνο, ΗΒ.
evan@arkas.org.uk
18 Ιουλίου 2016 στις 10:38 π.μ.
αναρχοκουμουνια και νεοελληνες του κολου απο την αρχη της κρισης που δημηουργισαν ολες οι κυβερνισεις μετα το 1980 εχουν αυτοκτονιση πανω απο 500 ατομα απο οικονομικη ασφυξια,ο κολογερας ο τσοχατζοπουλος και πολυ αλοι κυκλοφορουν ελευθεροι, ο ντερτιλης σας πειραξε
10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 4:19 π.μ.
Εγω ειχα την τιμή να τον γνωρισω απο κοντά στον Κορυδαλλό ήτανε ακόμη και σ'αυτήν την προχωρημένη ηλικία Έλληνας και παλικαρι ποτέ του δεν υποχωρεισε σέ ολα αυτά που τόν κατηγορούσαν γιατί πάντα μου έλεγε πως ο Έλλην στρατιωτης ποτε δεν υποχωρεί ας είναι ελαφρύ το χωμα πού τον σκεπάζει...................
4 Σεπτεμβρίου 2018 στις 2:49 π.μ.
38 χρόνια φυλακή. Το όνειδος του νομικού μας πολιτισμού, το όνειδος της μεταπολιτευτικης Ελλάδος, το όνειδος του θεσμού του ΠτΔ ο οποίος έχει το προνόμιο να δίδει χάριν σε φυλακισμένος.
9 Μαΐου 2020 στις 8:27 μ.μ.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.