Του ΠΑΡΙ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗ
Κι ενώ σε πολιτικό επίπεδο βλέπουμε μια ριζική ανατροπή των διαχωριστικών γραμμών, όπου η «επάρατη Δεξιά» δεν υπάρχει πια, το ΠΑΣΟΚ είναι υπό διάλυση, το κέντρο είναι «ορφανό», το ΚΚΕ συνεχίζει την περιχαράκωσή του, τα δε «άκρα» έχουν βγει στο προσκήνιο με ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον… ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στην τελευταία δημοσκόπηση, όπως αυτή είδε το φως της δημοσιότητας, εξακολουθεί να δείχνει πως εκφράζει τη μεγαλύτερη μερίδα του λαού.
Στην Κουμουνδούρου, όμως, δείχνουν να ανησυχούν. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο είναι η ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, που πλέον του «βγαίνει» κυριολεκτικά από αριστερά… Από την άλλη, μέσα στο σκηνικό αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», προβληματίζεται έντονα (ακόμη και από τη Λατινική Αμερική, όπου βρίσκεται), βλέποντας τον «βομβαρδισμό» στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για νέα κόμματα που θα ξεφυτρώσουν, για νέες πολιτικές κινήσεις που θα έρθουν και τις γενικότερες προσεγγίσεις ότι όλα πλέον πρόκειται να αλλάξουν.
Τα δημοσιεύματα στα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι επίκεινται ανατροπές στο υπάρχον σκηνικό στην Ελλάδα, λόγω σκανδάλων και παράνομων διαπλοκών μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, κρατούν σε εγρήγορση το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον τον ίδιο, καθώς φοβάται μήπως όλα αυτά φτάσουν μέχρι χαμηλά στην Πειραιώς και δη στο κατώφλι των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.
Κινούμενη άμμος
Το ερώτημα που πλανάται πιο φανερά από ποτέ πάνω από την πλατεία Κουμουνδούρου είναι γιατί όλα ξεκίνησαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την επομένη που ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπράξει με τον Πάνο Καμμένο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε περίπτωση που η ευρύτερη Αριστερά δεν μπορεί ή δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως όλα όσα γίνονται εντός των κομμάτων δείχνουν ένα σκηνικό που μοιάζει με κινούμενη άμμο. Ακόμη και στην κυβερνώσα ΝΔ, εξακολουθούν να υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις και πολλές διαφορετικές φωνές και τάσεις. Για το δε ΠΑΣΟΚ, τι μπορεί να πει κανείς; Είναι πέντε στελέχη με δέκα τάσεις, ενώ στη ΔΗΜΑΡ άλλοι διαφωνούν που συμμετέχει στην κυβέρνηση και δηλώνουν υπέρμαχοι της αυτονομίας του κόμματος προσβλέποντας σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι πάλι θέλουν να ενωθούν με το ΠΑΣΟΚ και άλλοι (έστω και οι λιγότεροι) δεν κρύβουν ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να καλοδούν την ιδέα για Ευρωπαϊκό Συναγερμό υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, σχετικά με το πώς θα απαλλαγεί η χώρα από τις κακές δεσμεύσεις του μνημονίου, αλλά και πώς θα μπορέσει να μπει σε πραγματική τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, με όλες τις δυνάμεις τις Χριστιανοδημοκρατικής Δεξιάς, της λαϊκής Δεξιάς. Γενικά, δεν αποκλείει να γίνει και «επίσημος συνομιλητής όλων όσοι δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και είναι σε θέση να δουν ανοιχτά στον ορίζοντα το πώς η χώρα θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα τροϊκανά και μνημονιακά δεσμά, που τις φόρεσαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Αντώνης Σαμαράς».
Μάλιστα, μεταξύ των συνομιλητών αυτών, δεν θα είναι μόνο ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι Νίκος Νικολόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύκλος αυτός να διευρυνθεί με την προσθήκη του Γιώργου Καρατζαφέρη, στο πλαίσιο δημιουργίας μίας μεγάλης συμμαχίας κι ενός πάλαι ποτέ ΕΑΜ. Φυσικά, όχι κάτω από την ίδια κομματική σκέπη, αλλά στο πλαίσιο μίας μετεκλογικής συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου Πατριωτικού Ανεξάρτητου Χριστιανοδημοκρατικού Ελληνικού Κόμματος, που κάποιοι εκ των προαναφερθέντων «λαϊκών δεξιών» θέλουν στο προσεχές μέλλον να έχουν μορφοποιήσει.
«Βλέπουν» και εκλογικά τερτίπια
Τα σενάρια για το εκλογικό σύστημα που διακινούνται, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επ’ ουδενί έχουν σχέση με την απλή αναλογική, αλλά «συνιστούν προσπάθειες να ανακοπεί η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Προσθέτουν, μάλιστα, με νόημα ότι «είμαστε σταθερά υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής και της συνταγματικής της κατοχύρωσης. Προς τούτο θα επαναφέρουμε επικαιροποιημένη πρόταση νόμου». Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι «οι κυβερνητικές προσπάθειες να κλείσει ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την εξουσία με εκλογικά τερτίπια θα γυρίσουν μπούμερανγκ προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης, καθώς θα απελευθερώσουν δυνάμεις για σχηματισμό νέων κομμάτων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τη μνημονιακή συγκυβέρνηση» κάτι που σαφώς και ενισχύει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Π».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου «οι άλλοι πολιτικοί χώροι αποδομούνται με γοργούς ρυθμούς και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση και την ταυτότητά τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μαγνήτη, καθώς προχωρά με σταθερά βήματα στη συγκρότηση του νέου φορέα: ψήφισε δημοκρατικά τα όργανά του και αποφάσισε τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις (διακήρυξη και πολιτική απόφαση) με ιδιαίτερα μεγάλη αποδοχή στο εσωτερικό του ή και ομοφωνία».
Για τις δηλώσεις Γαϊτάνη, σχετικά με τη FYROM, λένε ότι «οι προσπάθειες άσφαιρων αντιπερισπασμών από μέρους της κυβέρνησης, ένα μήνα μετά από όταν τις έκανε, δεν είναι δυνατόν να ανακόψουν την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η πορεία αυτή απαντάει στις κατεπείγουσες ανάγκες μιας καθημαγμένης, από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, κοινωνίας».
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.