Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤA ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

0


Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να σκιαγραφήσει την ταυτότητα της πολιτικής σκέψης, όπως αυτή διαµορφώθηκε µέσα στους αιώνες. Στη συνέχεια επιχειρεί µια ανάλυση των πολιτικών συστηµάτων, τόσο στον 20ο όσο και στον 21ο αιώνα, για να µπορέσει να αιτιολογήσει τα φαινόµενα βίας απέναντι στην ανεπάρκεια του σύγχρονου κοινωνικού συστήµατος. Τόσο ο εικοστός όσο και εικοστός πρώτος αιώνας, κάνουν την εµφάνισή τους µε µια σειρά από πολιτικά αδιέξοδα. Η βασική αρχή όλων των πολιτικών επιλογών είναι η οικονοµική ευηµερία, από την οποία όµως δεν επωφελούνται όλοι και η συνεπαγόµενη δηµιουργία ενός κοινωνικού συνόλου που έχει χάσει τα οράµατα και τις ανθρώπινες αξίες. Έτσι, η τροµοκρατία βρίσκει δικαιολογία και εµφανίζεται σε όλα τα επίπεδα δηµιουργώντας κοινωνικά µοντέλα που είναι έξω από την διαµορφωθείσα ανθρώπινη λογική.

Η λογική της τροµοκρατίας είναι η ανατροπή του πολιτικού κατεστηµένου που έφερε την κοινωνία στα σύγχρονα αδιέξοδα. Είναι η πρακτική αµφισβήτηση ενός κόσµου που αρνείται να ακούσει τις καθηµερινές ανάγκες και η απάντηση στις επιλογές που δεν σταµάτησαν ποτέ να αιµορραγούν την ανθρωπότητα. Εδώ υπάρχει η σύγκρουση της εξουσίας που προσπαθεί να επιβιώσει και των κοινωνικών οµάδων που προσπαθούν να πληγώσουν το κατεστηµένο. Σε τελική ανάλυση θύµα είναι η ίδια η κοινωνία που στέκεται αµήχανη απέναντι σε ό,τι συµβαίνει και απογυµνωµένη από κάθε στοιχείο του κοινωνικού της χαρακτήρα.

Η τροµοκρατία είναι ένα από τα πιο γνωστά θέµατα στο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ετών. Είναι µια πραγµατικότητα που απασχολεί τον κόσµο. Όταν αναφερόµαστε στον κόσµο εννοούµε µια ανθρωπότητα που τροµάζει τόσο πολύ µε όλες τις σκηνές βίες που βλέπει καθηµερινά ώστε, αν θέλουµε να µιλήσουµε για το φαινόµενο της τροµοκρατίας, θα πρέπει να αναφερθούµε σε όλες τις µορφές συλλογικής βίας που υπάρχουν σήµερα.Κανείς δεν µπορεί να ισχυριστεί ότι η βία παίρνει άλλη µορφή στα πλαίσια της εξουσίας και είναι περισσότερο νόµιµη από τη βία των αντικαθεστωτικών κινηµάτων ή των κινηµάτων των φανατικών ισλαµιστών. Αν δεχτούµε αυτή την αντίληψη, πρέπει να δούµε το φαινόµενο της βίας σε µια γενικότερη έννοια που µοιάζει να έχει ξεχαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες.Η πολιτική, για να επικρατήσει, στηρίχτηκε πολλές φορές πάνω σε µεθόδους βίας. Αυτό το αποδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα µέσα στους αιώνες και παρά την αποκήρυξη του καταναγκασµού και της σκληρής µεταχείρισης, η ίδια η πραγµατικότητα γίνεται όλο και περισσότερο τροµακτική. Θα ήταν µεγάλη υποκρισία να υποστηρίξουµε ότι στη νέα χιλιετία που διανύουµε δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιµοποιηθεί η βία για την επιβολή της όποιας πραγµατικότητας. 

Θα ήταν όµως πολύ καλύτερο να γίνουµε πιο συγκεκριµένοι, ώστε να µπορέσει ο αναγνώστης να καταλάβει σε ποιο ζήτηµα αναφερόµαστε. Για την ακρίβεια, ο τίτλος του έργου «Η Πολιτική στα Πυρά της Τροµοκρατίας» δεν είναι παρά η αφορµή για να θέσουµε µια σειρά από ζητήµατα που προκύπτουν µέσα από τη σηµερινή πολιτική πραγµατικότητα. Αυτά µας αγγίζουν όλους και µας οδηγούν σε ένα συγκεκριµένο πρότυπο κοινωνικής συµπεριφοράς.Έτσι διαµορφώνεται µια πραγµατικότητα που πολλές φορές τροµάζει και συχνά γίνεται αρνητική απέναντι στον άνθρωπο. Ίσως να φαίνεται άσχετο µε το θέµα του βιβλίου, όµως η καθηµερινή συµπεριφορά µας είναι αποτέλεσµα µιας ευρύτερης άρνησης της κοινωνία µας, που στηρίζεται στην αναγκαστική υποταγή. Η ίδια η ∆ηµοκρατία γίνεται θύµα µιας ασυδοσίας που κυριαρχεί µέσα σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Τα όρια ανάµεσα στη νοµιµότητα και την παρανοµία είναι τόσο στενά, που έννοιες όπως «βία», «τροµοκρατία», «δικαιοσύνη» κ.λ.π. να έχουν πολύ λιγότερη αξία απ' ότι στο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι όλες οι λέξεις που επιχειρούν να

περιγράψουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγµατικότητα πάσχουν από οράµατα και από αξίες κι αυτό το φαινόµενο ενοχλεί τον πολίτη.Η υπόθεση της Τροµοκρατίας έχει πολλές παραµέτρους που εντάσσονται σε µια πολιτική και οικονοµική λογική. Ο ρόλος του πολιτικού συστήµατος και η δυνατότητα της εξουσίας να ανατρέπει τις κοινωνικές κατακτήσεις µέσα σε ένα «κλίµα πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας» αφήνει πολλά κενά. Μέσα σ'αυτό σκεπτικό θα πρέπει να µπούµε στη διαδικασία να µελετήσουµε το «πρότυπο» συµπεριφοράς που κυριαρχεί και τα περιθώρια που δίνει η καθηµερινότητα. Με πρόσχηµα την ανασφάλεια «επιβάλλεται» η λογική της εκχώρησης των δικαιωµάτων, κάτι που δεν αρµόζει σε καµιά δηµοκρατική χώρα, παρά µόνο σε ξεπερασµένα ανελεύθερα και ολοκληρωτικά συστήµατα άλλων εποχών.Από την πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς στην τηλεόραση αντιλαµβάνεται την τάση αυταρχισµού που προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης. Το γεγονός ότι ξεκινάµε από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης οφείλεται στην απόλυτη επιρροή που ασκούν στην κοινωνία. Κάθε φαινόµενο που παρουσιάζεται περνά µέσα από το φίλτρο των ΜΜΕ και διοχετεύεται στην κοινωνία, µε αποτέλεσµα οι συµπεριφορές που περνάνε στον κόσµο να έχουν µια τηλεοπτική δυναµική και να είναι απόλυτα κατευθυνόµενες.

Είµαστε, λοιπόν, υποχρεωµένοι να δούµε το ζήτηµα µέσα από το πρίσµα του τηλεοπτικού φακού, αφού χωρίς τη δηµοσιότητα πολλά πράγµατα θα έµεναν αδρανή και δε θα υπήρχαν. Από τη στιγµή που δε θα καλύπτονταν από τη δηµοσιότητα, θα ήταν καταδικασµένα και δε θα µπορούσαν να λειτουργήσουν. Η θέση της βίας στην τηλεόραση είναι από τις πιο ζηλευτές και καλλιεργεί τα άγρια ένστικτα του κόσµου.Η δαρβινική κοινωνία, στη οποία επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, είναι µια συνηθισµένη πραγµατικότητα, που βλέπουµε τόσο στις ταινίες και τις τηλεοπτικές παραγωγές, όσο και στα δελτία ειδήσεων. Αυτό έφερε τον κόσµο πιο κοντά στη δύναµη και τον αποµάκρυνε από τη λογική. Ο ρόλος του ισχυρού, που επιβάλλεται στον αδύνατο, µαζί µε το πρότυπο του Ροµπέν των ∆ασών, που έρχεται σε ρήξη µε το κατεστηµένο, έρχονται να αλλάξουν την ανθρώπινη ψυχολογία. Η κοινωνία έχασε εντελώς τον κοινωνικό της χαρακτήρα, τον οποίο κάποια άλλη άποψη θα υποστήριζε ότι δεν τον είχε ποτέ. Γεγονός είναι ότι η λογική της ρήξης και της δράσης οδηγεί στην ιδέα της ανατροπής.


Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α ΔΡΟΓΙΔΗΣ
Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbo
τ. Υπότροφος Unesco
Επικοινωνία  
Βασιλ. Ηρακλείου 26 54624 Θεσσαλονίκη
2310241502 φαξ 2310241514 κιν. 6973315622 
Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης drogidis@otenet.gr dr_dimitrios_a_drogidis@yahoo.gr
http://dr-dimitrios-a-drogidis.blogspot.gr/ 
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 10, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤA ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator