Θυμίζει σκηνή βγαλμένη από το παρελθόν, όπου ο θάνατος δια αγχόνης ήταν ατιμωτική ποινή που προοριζόταν μόνο σε κατάδικους οι οποίοι προέρχονταν από τις κατώτερες τάξεις και είχαν παραβεί το νόμο. Όμως στο Ιράν ο δημόσιος απαγχονισμός, ενώπιον δε «κοινού», ανήκει στο σήμερα.
Ετσι ο 20χρονος Αλιρέζα Μαφίχα και ο 23χρονος φίλος του Μοχάμαντ Αλί Σορούρι βρήκαν τραγικό θάνατο την περασμένη Κυριακή στην κρεμάλα που είχε στηθεί σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης.
Πέρα όμως από το σοκαριστικό της δημόσιας τιμωρίας και του τρόπου που πραγματοποιήθηκε αυτή, αυτό που συγκλονίζει είναι η ανθρώπινη στιγμή και το ξέσπασμα του μελλοθάνατου Μαφίχα, αλλά και η στάση του εκτελεστή του.
Λίγα λεπτά λοιπόν πριν οδηγηθεί στην αγχόνη ο 20χρονος, ανασαίνει γοργά, σταματά για λίγο μπροστά στη θέα της κρεμάλας και ξεσπά σε κλάματα ακουμπώντας το κεφάλι του στον ώμο του ανθρώπου που πρόκειται πολύ σύντομα να τον θανατώσει.
Ο τελευταίος μάλιστα, δείχνει την ανθρωπιά του αγκαλιάζοντας τον Μαφίχα σαν να θέλει να τον παρηγορήσει, ενώ από τη μάσκα που καλύπτει το πρόσωπό του φαίνονται τα μάτια του να χαμηλώνουν σαν από θλίψη.
Η σκηνή που απαθανατίστηκε από φωτογράφο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στον τόπο της εκτέλεσης, κάνει τον γύρο του κόσμου από την Κυριακή και συγκλονίζει με το ξέσπασμα και την ευαισθησία των δύο ανδρών.
Το παράδοξο μάλιστα είναι πως οι δύο νεαροί εκτελέστηκαν, ενώπιον μάλιστα τριακοσίων περίπου παρευρισκομένων, καθώς καταδικάστηκαν για επίθεση και ληστεία που πραγματοποίησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το έγκλημα έγινε γνωστό όταν αναρτήθηκε βίντεο στο YouTube, ίσως από τους ίδιους, με πλάνα που τους έδειχναν, μαζί με άλλους δύο συνεργούς τους, να ληστεύουν έναν άνδρα αλλά και να του επιτίθενται με κάτι που φαίνεται σαν μαχαίρι, χωρίς ωστόσο να τον τραυματίσουν. Το βίντεο λίγες ημέρες αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο κινητοποίησε τις αρχές για τον εντοπισμό των δραστών.
Οι δύο συνεργοί καταδικάστηκαν σε δεκαετή φυλάκιση και 74 μαστιγώματα, καθώς δεν συμμετείχαν ενεργά στη ληστεία αλλά βρίσκονταν στο τιμόνι μηχανών και περίμεναν τους Μαφίχα και Σορούρι.
Ο Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζάνι σχολιάζοντας την εκτέλεση των δύο, δήλωσε πως αυτό που έκαναν «ήταν προσβολή στο Ισλάμ, στον Θεό και το κράτος, για αυτό εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού». Εξάλλου το Ιράν βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες που σημειώνουν τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων ετήσια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
protothema.gr
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.