Από τις εσωτερικές υποθέσεις της αστυνομίας συνελήφθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, μία υπάλληλος σε αργία του γενικού λογιστηρίου του κράτους, μία πρώην υπάλληλος και μίας συνταξιούχος της ίδιας υπηρεσίας καθώς και άλλα τρία άτομα που συμμετείχαν σε δύο αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες με τη μέθοδος της εκταμίευσης χρημάτων μέσω εικονικών συντάξεων είχαν υπεξαιρέσει πάνω από 600.00 ευρώ το τελευταίο έτος.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι την πρώτη εγκληματική ομάδα συνιστούσαν η πρώην υπάλληλος του Λογιστηρίου, 57 ετών, η 59χρονη συνταξιούχος του οργανισμού και μία ακόμη γυναίκα, 54 ετών. Η συνταξιούχος είχε στην κατοχή της κωδικούς από συνταξιούχους που είχαν πεθάνει, αλλά ελλείψη μηχανογράφησης η σύνταξη δεν είχε πάψει να χορηγείται κι έτσι, εκείνη μετέφερε τα ποσά σε λογαριασμούς της ομάδας. Η εν λόγω ομάδα δρούσε από τον Οκτώβριο του 2011 και είχε συγκεντρώσει 480.000 ευρώ, αφού οι συντάξεις που μετέφερε στους λογαριασμούς της ήταν της τάξης άνω των 2.000 ευρώ.
Τη δεύτερη ομάδα απάρτιζαν μία 46χρονη υπάλληλος σε αργία, ο σύζυγός της, 51 ετών και υπάλληλος υπουργείου και μία γυναίκα, 42 ετών. Και αυτή η ομάδα μετέφερε σε λογαριασμούς της τις συντάξεις νεκρών. Ωστόσο, είχε προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, αποσπώντας μικροποσά και από εν ζωή συνταξιούχους. Δρώντας από το 2011, είχαν συγκεντρώσει 68.711 ευρώ.
Οι συλληφθέντες και των δύο ομάδων θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα το Σάββατο.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση:
Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από πολύμηνες και μεθοδικές αστυνομικές έρευνες, εξαρθρώθηκαν δύο αυτοτελείς - ανεξάρτητες εγκληματικές οργανώσεις, που εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις υπεξαίρεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Συνελήφθησαν σήμερα το μεσημέρι συνολικά έξι (6) άτομα, πέντε (5) γυναίκες και ένας (1) άνδρας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δύο ξεχωριστές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, απάτη και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Στους συλληφθέντες της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται μία 59χρονη συνταξιούχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), μια 57χρονη πρώην υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, καθώς και άλλη μία 54χρονη ημεδαπή. Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνονται μία 46χρονη υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο 51χρονος σύζυγός της και μία 42χρονη ημεδαπή.
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προσδιορίστηκαν τα ποιοτικά (δομή - διάρθρωση), τα ποσοτικά (αριθμός εμπλεκομένων ατόμων) και τα χρονικά (διάρκεια δράσης) κριτήρια και χαρακτηριστικά της εγκληματικής δραστηριότητας των ομάδων και εξακριβώθηκε η δράση τους.
Πιο αναλυτικά η 1η εγκληματική οργάνωση:
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από το μήνα Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική της δράση ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.
Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως το Μάρτιο του 2012, η 59χρονη συνταξιούχος υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία από το Νοέμβριο του 2011 είχε πάψει να εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν είχε παραδώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις-φακέλους, που διαχειριζόταν και συνέχισε να πραγματοποιεί υπηρεσιακές ενέργειες και «εντολές» στις υποθέσεις.
Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα και τη διασταύρωση στοιχείων, προέκυψε ότι σε συνολικά 11 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων είχε δοθεί «εντολή» καταβολής μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η 59χρονη μέσω μεταβολής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, πίστωνε αντίστοιχα χρηματικά ποσά, σε λογαριασμούς προσώπων της εγκληματικής ομάδας.
Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά από τη συνταξιοδότησή της (Νοέμβριος 2011), χρησιμοποιώντας είτε τον προσωπικό της κωδικό, είτε κωδικούς συναδέλφων της, πραγματοποιούσε μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα συνταξιούχων, που είχαν αποβιώσει, ενώ ακολούθως έδινε την «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, τους είχαν ενεργοποιήσει και τους χρησιμοποιούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, διαπιστώθηκε ότι σε τέσσερις (4) τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε η 57χρονη πρώην υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233,55 ευρώ, καθώς επίσης σε πέντε (5) λογαριασμούς που διατηρούσε η 54χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 344.688,53 ευρώ.
Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.
Η 2η εγκληματική οργάνωση:
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί από το Φεβρουάριο του 2004, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική δράση της ανέρχεται σε 68.711,37 ευρώ.
Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως και το Νοέμβριο του 2011, η 46χρονη -σε αργία- υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., χρησιμοποιώντας τον προσωπικό της κωδικό ή τον κωδικό συναδέλφου της, πραγματοποιούσε, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα θανόντων συνταξιούχων, αλλά και σε συντάξεις εν ζωή δικαιούχων, οι οποίες για διάφορους λόγους είχαν ανασταλεί. Στη συνέχεια, έδινε «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε ο 51χρονος σύζυγός της και η 42χρονη ημεδαπή.
Χαρακτηριστικό της δράσης της είναι ότι πραγματοποιούσε αλλαγές και μεταβολές στις διευθύνσεις των δικαιούχων, προκειμένου να αποτρέπεται με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο να λάβουν γνώση οποιασδήποτε αλληλογραφίας οι συγγενείς των θανόντων δικαιούχων.
Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με (24) διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης ημεδαπής είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012), το χρηματικό ποσό των 13.699,10 ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγούνται αύριο (23-02-2013) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.