Κάτω από το βάρος της αγωνίας για τα έσοδα που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό σχέδιο για την είσπραξη όσο δυνατόν περισσότερων οφειλών. Είτε αυτές αφορούν τις εφορίες είτε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν και τα πάντα τελούν υπό την κρίση της τρόικας, κι αν αυτή θα πειστεί και θα δώσει το πράσινο φως, δύο υπουργεία έχουν έτοιμες ρυθμίσεις – ανάσα για ληξιπρόθεσμα χρέη πολλών δις ευρώ.
Από τη μια το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να εισπράξει όσα μπορεί από τα 50 και πλέον δις ευρώ που χρωστούν πολίτες και επιχειρήσεις. Κι από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας που βλέπει να καταρρέουν τα ταμεία υπό το βάρος των οφειλών των ασφαλισμένων.
Στην πλατεία Συντάγματος ο γ.γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, ετοιμάζει ρύθμιση για πάρα πολλές δόσεις, έως και 48. Δηλαδή πληρωμή των χρωστούμενων στην εφορία σε διάστημα έως και 4 χρόνια. Μάλιστα, θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η δόση θα μπορεί να είναι 25-30 ευρώ το μήνα, αλλά τα πάντα θα εξαρτώνται από το φορολογικό προφίλ του οφειλέτη. Αν δηλαδή είναι… επαγγελματίας μπαταχτσής δε θα έχει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων. Αν όμως πρόκειται για κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποδεδειγμένα αδυνατεί να πληρώσει λόγω μείωσης εισοδημάτων, τότε θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Πολλές δόσεις, μικρές ως επί το πλείστον ώστε να κάνουν όλοι τη δουλειά τους. Και οι οφειλέτες να μην κινδυνεύουν με κατασχέσεις και το κράτος να εισπράξει και να γεμίσει τα ταμεία του.
Βεβαίως, το σχέδιο, όπως προείπαμε, τελεί υπό την έγκριση της τρόικας η οποία δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί μια ρύθμιση που ουσιαστικά θα δίνει έως και τετραετή περίοδο αποπληρωμής και μάλιστα άτοκα.
Οι τροϊκανοί από τη μια δεν αντιλαμβάνονται το έγκλημα που έχει συντελεστεί στον ελληνικό λαό, μεγάλο μέρος του οποίου δε μπορεί να πληρώσει. Από την άλλη, δεν είναι στη δική τους κουλτούρα η μη πληρωμή φόρων, επομένως δεν το αντιλαμβάνονται γιατί να συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Το δεύτερο μέτωπο στη μάχη για την είσπραξη εσόδων προέρχεται από το υπουργείο Εργασίας το οποίο ετοιμάζει ρύθμιση για την αποπληρωμή έως το 2017 των οφειλών στα ταμεία που ξεπερνούν τα 11 δις ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μείωση έως και 15% στις καταβολές εισφορών στα ταμεία που κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα και να μη μπορούν να πληρώσουν συντάξεις.
Στα σενάρια που εξετάζονται για τη ρύθμιση είναι το πάγωμα της καταβολής οφειλών έως και 1 χρόνο ώστε να πληρώνονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές και να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων. Επίσης, για τα παλιά χρωστούμενα σχεδιάζεται:
Υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση για εξόφληση του χρέους σε 24 δόσεις.
Ειδικό διακανονισμό αποπληρωμής σε τουλάχιστον 36 δόσεις (έως 3 χρόνια) με έναρξη τον Ιούλιο του 2013 και λήξη έως τα τέλη του 2016. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα καταβάλλουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές και από το β’ εξάμηνο θα αρχίσουν να πληρώνουν το 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής με οροφή τα 25.000 ευρώ, το 2% τον επόμενο χρόνο κ.ο.κ.
Παροχή εγγυήσεων για οφειλές πάνω από τις 50.000 ή τις 100.000 ευρώ (θα προσκομίζουν «πιστοποιητικό ρίσκου» από τράπεζα ή άλλο πιστοποιημένο φορέα).
Χαμηλό επιτόκιο προσαύξησης σε περίπτωση καθυστερημένης καταβολής των δόσεων αν υπάρξει οικονομική αδυναμία του οφειλέτη και ζητηθεί διευκόλυνση.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει, λοιπόν, για την κυβέρνηση η οποία έστω κι ένα μέρος από τα οφειλόμενα να πάρει θα είναι ευχαριστημένη. Άλλωστε, η πίεση της τρόικας είναι ασφυκτική για τήρηση του προγράμματος που προβλέπει και συγκεκριμένα έσοδα. Γι’ αυτό ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι θα καταλάβουν πως χωρίς ρυθμίσεις δεν πρόκειται να πληρώσει κανένας.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.