Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ανοίγει και οι εργαζόμενοι όντες 19 μήνες απλήρωτοι και ουσιαστικά άνεργοι θα ξαναεργαστούν. Όχι, δεν ήρθε κανένας εμίρης από το Κατάρ στην Θεσσαλονίκη να επενδύσει, ούτε φυσικά η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ερήμωσης της βιομηχανικής ζώνης στη Θεσσαλονίκη.
Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής εγκαταλελειμμένο από την εργοδοσία του από τον Μάιο του 2011 ανοίγει με πρωτοβουλία των εργαζομένων και υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Να σημειωθεί ότι η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ.) θυγατρική της ΦΙΛΚΕΡΑΜ παράγει χημικά προϊόντα - οικοδομικά υλικά για τον κατασκευαστικό κλάδο και σύμφωνα με τους εργαζόμενους αλλά και με στοιχεία οικονομικών περιοδικών μέχρι να εγκαταλειφθεί ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση. Η εργοδοσία οδήγησε σε πτώχευση την μητρική εταιρεία απολύοντας τους εργαζόμενους της ενώ στην θυγατρική εταιρεία Βιομηχανική Μεταλλευτική κήρυξε σταδιακά στάση πληρωμών αφήνοντάς το εργοστάσιο και τους εργαζόμενους στην τύχη τους.
Σε επίσχεση εργασίας από τον Μάιο του 2011 οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕΤ διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και παράλληλα ξημεροβραδιάζονται στο εργοστάσιο σε 24ωρες βάρδιες καθημερινά προκειμένου να προστατέψουν τον εξοπλισμό.
Το καλοκαίρι μην έχοντας άλλη λύση πήραν την απόφαση να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο υπό εργατικό έλεγχο, απόφαση που την στήριξαν άμεσα κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες της πόλης δημιουργώντας ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο μετέφερε το μήνυμα του αγώνα τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.Δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα οι εφημερίδες ούτε το «είπε» η τηλεόραση αλλά όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να πείσουν τόσο την πολιτεία αλλά και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης ότι όταν τα αφεντικά «εξαφανίζονται» οι εργαζόμενοι μπορούν και χωρίς αυτά .
Σε αντίθεση με την υποστήριξη που βρήκαν από την κοινωνία υλική και ηθική, το υπουργείο δεν τους έδωσε παρά μόνο υποσχέσεις και δηλώσεις του τύπου... «είναι ώριμες οι συνθήκες να περάσουν τα εργοστάσια στα χέρια των εργαζομένων». …Από την πλευρά του ο εργοδότης ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να ξανασχοληθεί με το εργοστάσιο το οποίο όσο καιρό είναι εγκαταλελειμμένο συσσώρευε ακόμα περισσότερα χρέη. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι ήδη έχουν κάνει προσφορά εξαγοράς των μετοχών της επιχείρησης ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν θα επωμιστούν τα χρέη της προηγούμενης διοίκησης. Παράλληλα έχουν καταθέσει στο υπουργείο το πρόγραμμα επανεκκίνησης της παραγωγής και διεκδικούν την οικονομική στήριξη του εγχειρήματός τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για άνεργους που επιθυμούν να ξεκινήσουν δικιά τους επιχείρηση όσο και την δημιουργία νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει και θεσμικά την λειτουργία του εργοστασίου από έναν εργατικό συνεταιρισμό και υπό την διεύθυνση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μάκης Αναγνώστου στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στο ΕΚΘ η λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει σταδιακά. Στις πρώτες προτεραιότητες των εργαζομένων είναι να πουλήσουν μέσω πλειστηριασμού το κατεσχεμένο στοκ της επιχείρησης στα δύο τρίτα της τιμής των προϊόντων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά πρώτων υλών. Σύμφωνα με τον Μ. Αναγνώστου η πώληση των προϊόντων αναμένεται να φέρει στα ταμεία περίπου 200.000 ευρώ. Τα χρήματα που χρειάζονται για την πλήρη επανεκκίνηση της παραγωγής είναι πολύ περισσότερα αλλά αυτά όπως και οι προμηθευτές αναμένεται να βρεθούν. Ήδη προτάσεις έχουν γίνει από fund αλληλεγγύης στη Λατινική Αμερική όπως το Working World, μία μη κερδοσκοπική βάση στην Αργεντινή που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη των συνεταιρισμών και την ανάκτηση εγκαταλελειμμένων εργοστασίων. Το εγχείρημά αυτό πρόκειται ακόμη να στηρίξουν έμπρακτα οργανώσεις τόσο από την Ολλανδία, τη Δανία την Αυστρία αλλά και Ιταλία ενώ ψηφίσματα υποστήριξης έχουν εκδώσει συλλογικότητες σε πολύ περισσότερες χώρες.
Οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε οριακά σημεία επιβίωσης και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τις υποσχέσεις του υπουργείου για βοήθεια. Αποφάσισαν, έτσι, να προχωρήσουν άμεσα στην λειτουργία τους εργοστασίου στην βάση ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της εργασίας το οποίο επιδιώκουν να επεκταθεί και σε άλλα εργοστάσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Με την πρωτοβουλία τους αυτή και με την έμπρακτη αλληλεγγύη της κοινωνίας χτίζουν, έτσι, στην πράξη την ελπίδα ότι ένας καινούργιος κόσμος είναι εφικτός.
Στο πλαίσιο του ανοίγματος του εργοστασίου θα γίνουν οι εξής δράσεις:
Την Κυριακή 10/2, στις 6 το απόγευμα, στον «Αλέξανδρο» θα πραγματοποιηθεί μία πανελλαδική συνέλευση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ., τη Δευτέρα 9/2, στις 5 μ.μ., στην Καμάρα, θα γίνει συγκέντρωση και πορεία και στη συνέχεια, στις 8 μ.μ., στο «Ιβανώφειο», θα δοθεί συναυλία οικονομικής υποστήριξης με τον Θ. Παπακωνσταντίνου, τον Γ. Χαρούλη και τους Χαΐνηδες.
Την Τρίτη 10/2 το εργοστάσιο ανοίγει με συνέντευξη τύπου μπροστά στην πόρτα του εργοστασίου. Συγκεντρώσεις για όσους θέλουν να παραστούν θα γίνουν στις 11 π.μ. στην Καμάρα και στις 12.00 στο ΙΚΕΑ.
Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη
Επιμέλεια βίντεο: Σταυρούλα Πουλημένη-Αιμιλία Κουγιουμτζόγλου
Πηγή: alterthess
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.