Ανανδροι ξεφτίλες

0


«Ανδρες» των δυνάμεων καταστολής εξέλαβαν μαθητές, μέσα στο σχολείο τους, για τρομοκράτες και αντέδρασαν αναλόγως!!!!!!!!!! Σε πόσα άρθρα είπα, ότι οι ταραχές και η βία δεν είναι λύση; Τι να προτείνω πλέον στους συμπολίτες μου (ως μετριοπαθής και οπαδός της επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο); Μην αντιστέκεστε στην εισβολή ενόπλων στα σπίτια σας, αλλά καθίστε να συζητήσετε με τους εισβολείς; Η ανομία του ίδιου του κράτους αποστερεί κάθε δυνατότητα ειρηνικού διαλόγου και μετριοπαθούς λύσης.

Μέχρι τώρα δεν ήθελα να εκφράσω γνώμη για το θέμα των ορυχείων χρυσού, αφενός γιατί δεν γνωρίζω τις πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αφετέρου ζύγιαζα τα δίκια των δύο πλευρών. Η πάγια θέση μου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μίας ενέργειας είναι, ότι στις περιπτώσεις πιθανού κινδύνου πραγματικά επικίνδυνης μορφής μόλυνσης το πράγμα πρέπει να αφήνεται για το μέλλον, όταν θα υπάρχει πιο ασφαλής τεχνολογία. Υπάρχουν κι άλλες γενεές, που έχουν δικαιώματα στον ορυκτό πλούτο της χώρας. Δεν θα γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη σε αυτήν την γενεά, για να πληρώσουμε τα σπασμένα, σε αυτούς που στην πραγματικότητα μας χρωστάνε (το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις) και συνεχίζουν να μας εκβιάζουν. Ο ορυκτός πλούτος που δεν μπορεί να εξορυχθεί σήμερα με ασφάλεια, ανήκει στις επόμενες γενεές. 

Εχουν λυσσάξει οι πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν εδώ για άμεση παράδοση του ορυκτού πλούτου στα χέρια των πιστωτών, γιατί τάχα αυτό θα θεραπεύσει τα (δικά τους) κακώς κείμενα. Πιάνονται από τις υπερβολικές και πολλές φορές ύποπτες οικολογικές αντιδράσεις προηγούμενων ετών σχεδόν σε κάθε επένδυση, για να στιγματίσουν ως υπερβολικές οποιεσδήποτε εύλογες ανησυχίες.

Κάθε μέρα έχουμε το στημένο θεατράκι των ειδικών, που μας μετράνε τηλεοπτικά δισεκατομμύρια από τον ορυκτό μας πλούτο. Ξέρουν, ότι οι αντιστάσεις εξασθενούν λόγω της ανέχειας. Ξέρουν, ότι θα έχουν την υποστήριξη από τα τμήματα εκείνα του λαού, που θα έχουν υπόσχεση εργασιακής αποκατάστασης σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Είναι η ώρα να ικανοποιήσουν την απληστία τους. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε εμείς, αλλά οι ειδικοί που γαργαλάνε τα αυτιά του λαού με δισεκατομμύρια το παραλείπουν, είναι ότι στον κόλπο του Μεξικού για μήνες δεν μπορούσαν να σφραγίσουν την τρύπα σε έναν βυθό λιγότερο από 200 μέτρα. Εδώ μιλάμε για εξόρυξη πετρελαίου σε θαλάσσιο πυθμένα στα 2 και 3.000 μέτρα. Αφού το (λιγότερο επικίνδυνο) φυσικό αέριο είναι αρκετό για να βοηθήσει καθοριστικά την οικονομία μας, γιατί πρέπει να τα κάνουμε όλα τώρα; Αφού έχουμε τις πρόσθετες δυνατότητες εκμετάλλευσης (κυρίως) της ηλιακής ενέργειας, της οικολογικής αγροτικής οικονομίας, της μεταποίησης, του τουρισμού και άλλες, γιατί πρέπει να μπούμε σε τέτοιους κινδύνους; 

Όπως είπα, δεν γνωρίζω τις πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην εξόρυξη του χρυσού, όμως μέχρι τώρα δεν είδα κάτι πραγματικά καθησυχαστικό για την επιμόλυνση των νερών από το κυάνιο και το αρσενικό; Αν οι κάτοικοι επικαλούνταν μόνο την σκόνη της εξόρυξης ως πρόβλημα θα έλεγα αναφανδόν, πως είναι υπερβολές, όπως οι αντιδράσεις για όλα σχεδόν τα λατομεία της χώρας. Αν δεν δεχόμαστε ούτε την σκόνη ως περιβαλλοντική επίπτωση μίας συμφέρουσας, ή απαραίτητης δραστηριότητας, τότε θα φτάσουμε πάλι σε αδιέξοδα. Εδώ όμως η σκόνη είναι το δευτερεύον πρόβλημα, που φαντάζομαι, ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να αποδεχτούν, αν η τοπική κοινωνία είχε το ανάλογο όφελος. Για το βασικό πρόβλημα δεν έχουμε απάντηση.

Θέλω εδώ να υπενθυμίσω ένα παράδειγμα υποκριτικής και ύποπτης περιβαλλοντικής «ευαισθησίας». Ολοι θυμόμαστε την «φιλοπεριβαλλοντική εκστρατεία» του ΣΚΑΪ για τα νταμάρια της Αττικής. Τότε ο γνωστός αγωνιστής του περιβάλλοντος Αρης Πορτοσάλτε πρότεινε την λειτουργία υπόγειων λατομείων!!!!! Ο άνθρωπος πρότεινε στα σοβαρά εξόρυξη γαρμπιλοχάλικου με γαλαρίες…Τώρα ο ίδιος αυτός αγωνιστής απορρίπτει τις γαλαρίες για την εξόρυξη χρυσού!!!!! Επιμένει σε μία καταστροφική μέθοδο μόνο και μόνο γιατί είναι πιο συμφέρουσα για τους επενδυτές. Λασπολογεί και συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την τοπική κοινωνία, λέγοντας πως αρνούνται την εκμετάλλευση του χρυσού, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι εκμετάλλευση υφίσταται ήδη με την πιο ασφαλή (μέχρι σήμερα) μέθοδο της υπόγειας εξόρυξης. Μήπως αυτή η παρανοϊκή αντίφαση του «έγκριτου» δημοσιογράφου κρύβει αλλότρια συμφέροντα; 

Θα ήταν δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά, ακόμη και μόνο για την διεκδίκηση περισσότερων ανταλλαγμάτων· πολύ περισσότερο (είναι δικαίωμα της) αφού δεν θέλει καν την επένδυση για τις εύλογες ανησυχίες της. Όπως και νάχει, αυτή η άνανδρη επίθεση, που δέχεται μία ολόκληρη κοινωνία (ακόμα κι αν έχει άδικο) πρέπει άμεσα να τιμωρηθεί. Ο υπουργός οφείλει να παραπέμψει όλους τους ενεχόμενους και τους υπαίτιους στην δικαιοσύνη και κατόπιν να καθαιρέσει τους προϊστάμενους ιεραρχικά από τους υπαίτιους μέχρι τον ίδιο ως ανεπαρκείς και τέλος να παραιτηθεί ο ίδιος για λόγους ευθιξίας. Παραίτηση για λόγους ευθιξίας δεν σημαίνει αποδοχή άμεσης ευθύνης. Σημαίνει αποδοχή ανεπάρκειας ελέγχου· είναι το φιλότιμο του Μαυρογιαλούρου, που δυστυχώς συναντάμε μόνο στον κινηματογράφο. Ολοι «θεωρούν» τον εαυτό τους αναντικατάστατο, που δεν πρέπει να αναλωθεί από τέτοια «άτυχα» περιστατικά, γιατί έχει πολλά «να προσφέρει» στην πατρίδα... Κι όμως η μόνη περίπτωση για να προσφέρει υπηρεσία στην πατρίδα ο εν λόγω υπουργός είναι να παραιτηθεί. Όχι γιατί ντε και καλά θα αντικατασταθεί από κάποιον επαρκέστερο, αλλά γιατί θα εισάγει καινά δαιμόνια στα πολιτικά ήθη της χώρας. Αλλωστε έναν τέτοιο υπουργό δεν θα τον ξανακαλούσε κάποια μέρα ο λαός στην εξουσία; Τι χρειάζεται το σφιχταγγάλιασμα της εξουσίας σε κάποιον, που έχει πεποίθηση της αξίας και του ήθους του;

Π. Ρέππας
Δημοσίευση: Μαρτίου 08, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανανδροι ξεφτίλες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator