…και η ανάγκη επανίδρυσης του ελληνικού κράτους
του Κίμωνα Γεωργακάκη*
Στο επίκεντρο της προσοχής, κάθε φορά που η Τρόικα επισκέπτεται την Ελλάδα, βρίσκεται το Δημόσιο, το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα νευραλγικής σημασίας τομέα του κράτους. Παρ’ όλη την σημερινή κακή λειτουργία του, οι ιθύνοντες αδυνατούν η δεν θέλουν να εκπονήσουν ένα συνολικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησής του. Έτσι η Τρόικα, εκμεταλλευόμενη το «μπάχαλο» που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, επιβάλλει τις πολιτικές των αφεντικών της, καθότι απέναντί της δεν στέκεται ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος για να την στείλει αδιάβαστη.
Συγκεκριμένα το Δημόσιο χρήζει σχεδίου δραστικών αλλαγών, προκειμένου να γίνει σωστή δουλειά. Το κυριότερο είναι να επιλεγούν, αξιοκρατικά, άτομα ικανά που με αρετή και γνώση θα εργαστούν για το καλό της χώρας. Αρχικά απαιτείται η ύπαρξη ενός ιθύνοντος νου σε επιμέρους χώρους του κράτους για να ορίζει με την σειρά του τους υπευθύνους κάτω από αυτόν, οι οποίοι στην συνέχεια θα επιλέγουν προσωπικό καταρτισμένο με πραγματικές ικανότητες και επάρκεια του σχετικού αντικειμένου.
Όσοι δεν γνωρίζουν την δουλειά τους, οι αδιάφοροι καθώς και οι επίορκοι πρέπει να απομακρυνθούν ταχέως. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά το κράτος, όταν τα κόμματα επιμένουν στην παραμονή του ενός ή του άλλου ψηφοφόρου παρά την ανικανότητά του για την θέση που βρίσκεται. Επίσης δεν είναι ορθό να φεύγουν άξιοι εργαζόμενοι με την αλλαγή κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπάρχουν βέβαια και αξιόλογοι υπάλληλοι, βρισκόμενοι σε λάθος αντικείμενο. Μέσω ανακατανομής δυνάμεων θα τοποθετηθούν εκεί που μπορούν να αποδώσουν. Αξιοκρατία πρέπει να υπάρχει και στις μισθολογικές αποδοχές. Ο εργαζόμενος οφείλει να αμείβεται βάσει της προσφοράς του. Τοιουτοτρόπως δίνεται ισχυρό κίνητρο προσπάθειας και αυξάνεται η αποδοτικότητα του προσωπικού.
Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη νέων υπαλλήλων, η προσκόμιση διαφόρων πτυχίων δεν θα πρέπει να είναι το Α και το Ω. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει Proficiency· μιλάει όμως Αγγλικά; Επομένως απαραίτητη κρίνεται η κατόπιν εξετάσεων αντικειμενική αξιολόγηση του εκάστοτε υποψηφίου από αρμόδια επιτροπή, έπειτα από απευθείας επαφή μεταξύ των δύο. Βασική προϋπόθεση πρόσληψης να αποτελεί εκτός των ικανοτήτων, η ένδειξη ήθους, αφού ο παράγοντας χαρακτήρας παίζει βαρύνοντα ρόλο για την δημιουργία ευχάριστου και αποδοτικού εργατικού περιβάλλοντος.
Τέλος η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι σωστό να γίνεται μόνο κατά την πρόσληψη αλλά να είναι διαρκής και αδιάκοπη, ώστε να εδραιωθεί μία νέα κουλτούρα· αυτή της προσφοράς, της διαφάνειας, της αξιολόγησης και του επαγγελματικού καθήκοντος. Με αυτή την διαδικασία θα αποκοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κομμάτων και κράτους.
Κάποιοι θα χαμογελάσουν και θα πουν: Σιγά μην γίνουν ποτέ αυτά στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω εάν θα εφαρμοστούν επακριβώς τα προαναφερθέντα, πάντως κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, με σκοπό να χωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Ειδάλλως και αυτοί που χαμογελούν και οι υπόλοιποι θα οδηγηθούμε στο απόλυτο αδιέξοδο, μιας και η χώρα δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα.
Η «μπαχαλοποίηση» του κράτους δίνει την αφορμή στους διεθνείς τοκογλύφους να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας και να προετοιμάζουν το έδαφος για την αποδοχή της παγκόσμιας κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ήδη οι πολιτικοί μας, χρόνια δέσμιοι ενός κάλπικου «Ευρωπαϊσμού», μη έχοντας ανεπτυγμένη την κριτική τους σκέψη, μετατρέπονται βαθμιαία σε υποστηρικτές μιας υποτιθέμενης παγκόσμιας συνεργασίας με σκοπό την δήθεν ανασυγκρότηση των κρατών. Αυτά που ακούγαμε και για την ΕΕ δηλαδή.
Τις διαρθρωτικές «εκσυγχρονικίστικες» αλλαγές, ας τις ξεχάσουν μερικοί. Το κράτος έχει ανάγκη από επανίδρυση στο εσωτερικό του.
* Ο Κίμων Γεωργακάκης έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στην Γερμανία Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Νεότερη Ιστορία, κατέχοντας τον τίτλο Magister Artium.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.