ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ 8/6/2013 - ΜΟΥΓΚΑ ΟΛΟΙ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ |
Η κόντρα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρώπης για τους χειρισμούς στο Ελληνικό χρέος κυριαρχεί στις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου. Η Βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph απαιτεί την παραίτηση του αρμόδιου για την Οικονομία Επιτρόπου Όλι Ρεν. Όπως αναφέρει «αυτός που θα πρέπει να πληρώσει αυτή τη φορά, είναι ο Όλι Ρεν, αφού η τρόικα είναι δικό του "παιδί". Εάν ήταν ο υπουργός Οικονομικών ενός δημοκρατικού κράτους, σίγουρα θα έπρεπε να παραιτηθεί». Ο αρθρογράφος Άμπρος Έβανς-Πρίτσαρντ τονίζει, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτά τα τραγικά λάθη.
Κάνει δε λόγο για θυσία των Ελλήνων προς όφελος των «συμμάχων» τους, αναφέροντας: «Σαν τους Σπαρτιάτες, τους Θηβαίους και τους Θεσπιείς στα στενά των Θερμοπυλών, οι Έλληνες θυσιάστηκαν, για να αγοράσει η συμμαχία χρόνο. Αντί για χειροκρότημα, διασύρθηκαν για τις ηρωικές τους προσπάθειες από τους κακά πληροφορημένους Ολλανδούς, Φιλανδούς, Αυστριακούς και Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι κοίταζαν το δικό τους συμφέρον. Ένα άθλιο επεισόδιο». Εξίσου επικριτικό και για τις δύο πλευρές είναι το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, το οποίο αναφέρει ότι «για τους Έλληνες που έχουν χτυπηθεί άγρια απ’ την κρίση, το Mea Culpa του ΔΝΤ έρχεται πολύ αργά». Στο ίδιο πνεύμα και η Γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία γράφει: «Διάσωση της Ελλάδας: Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ "κλαίγονται" την ώρα του απολογισμού».
Το Αμερικανικό οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg επισημαίνει, ότι καμία χώρα δεν έζησε τέτοια καταστροφή σε καιρό ειρήνης. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή, για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από το 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος, θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο 7 ετών, μια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης». Ο δημοσιογράφος μάλιστα του δικτύου αναρωτιέται: «Ήρθε άραγε η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα "Greekovery" που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο "Grexit";».
Το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC εμφανίζεται απ’ την πλευρά του επικριτικό προς το ΔΝΤ, αναφέροντας ότι «το ΔΝΤ εξέτασε την εμπλοκή του στην κρίση της Ευρωζώνης και κατέληξε στο συμπέρασμα, που άφησε όλους άφωνους, ότι δεν τα πήγε και τόσο καλά. Αλλά λέει: "Μην ρίχνετε τις ευθύνες σε μας, αλλά στις ενοχλητικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης"». Αλλά και ο Γερμανικός Τύπος επικεντρώνεται στην παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ και στην αντίδραση της Κομισιόν. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει, ότι «είναι αξιοσημείωτο, ότι η Κομισιόν η οποία επεξεργάστηκε τα προγράμματα βοήθειας μαζί με το ΔΝΤ, δεν σκέφθηκε τίποτα καλύτερο, από το να προσβάλει τον εταίρο της, που αμφιβάλλει για τον ίδιο του τον εαυτό. Η ανάλυση του ΔΝΤ θα είχε αξία, αν απασχολούνταν κανείς με το περιεχόμενό της, καθότι υποδεικνύει ένα μεγάλο κατασκευαστικό λάθος στη διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική».
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει, ότι «είναι αστείο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ να ομολογούν τώρα λάθη και να αμφιβάλλουν, αν το Ταμείο έπρεπε να είχε χορηγήσει το δάνειο το 2010. Το ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό ίδρυμα, στο οποίο αποφασίζουν κυβερνήσεις και όχι οικονομολόγοι». «Κάλιο αργά παρά ποτέ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Das Handelsblatt , επισημαίνοντας ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να προβεί σε βελτιώσεις.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.