Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία συνεχίζονται και ο άλλοτε κραταιός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, γνωρίζοντας πως το κυρίως πρόβλημά του δεν είναι οι διαδηλωτές, αλλά εκείνες οι δυνάμεις που φαίνεται πως "ξύπνησαν" και άρχισαν ήδη να κινούνται εναντίον του.
Ο φόβος του διαδικτύου και της δυναμικής του που μπορεί να δημοσιοποιήσει και να εξαπλώσει πολύ γρήγορα "συμβάντα" εντός της Τουρκίας, το χτύπημα στην -έτσι κι αλλιώς καταρρέουσα- τουρκική οικονομία, ο στρατός που θεωρείται άγνωστο για πόσο ακόμη διάστημα θα κρατά αποστάσεις, οι Κούρδοι που άρχισαν να παρατάσσονται για την μεγάλη πολιτική (ίσως και στρατιωτική) σύγκρουση με το καθεστώς Ερντογάν, πλήθος μειονοτήτων (π.χ. Αλεβίτες) που βρήκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν και να αναδείξουν την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του τούρκου πρωθυπουργού.
Οι μέχρι στιγμής "νευρικές" τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η τάση δημιουργίας εμφυλιοπολεμικού κλίματος με την παράταξη των τούρκων πολιτών που είναι φιλικοί σε μία ισλαμική Τουρκία και η διεθνής κατακραυγή που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν, κάθε άλλο παρά διευκολύνουν μία ειρηνική διευθέτηση της σημερινής συγκρουσιακής κατάστασης που βιώνει η Τουρκία. Ίσως ο τούρκος πρωθυπουργός να υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας, ίσως να συμμετέχει σε μία σκηνογραφημένη "τουρκική άνοιξη" προετοιμάζοντας την διάδοχη κατάστασή του που θα εξυπηρετήσει τον Λευκό Οίκο, ίσως και να βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αφού δημιούργησε περισσότερους εχθρούς από όσους θα μπορούσε να έχει υπολογίσει... Ένα γεγονός πάντως είναι αδιαμφισβήτητο. Η Τουρκία μεταβάλλεται και ακολουθεί το γενικότερο "πνεύμα" των αναταραχών που βιώνουν όλα τα κράτη που βρέχονται από την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Κι επειδή η Τουρκία έχει πολλές απλήρωτες επιταγές, το πιθανότερο είναι πως θα αφεθεί προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των γεωπολιτικών συμφερόντων της δύσης (και συγκεκριμένα των ΗΠΑ) στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αδιαμφισβήτητο θεωρείται πάντως πως οι επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Τουρκία και θα επηρρεάσουν άμεσα όχι μόνο την κοινωνική και πολιτική εικόνα της, αλλά και θα την τοποθετήσουν με απόλυτη σαφήνεια στην γεωπολιτική μάχη που δίνεται -και ταυτόχρονα διογκώνεται- αυτή τη στιγμή στην περιοχη της Ανατολικής Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή. Παρά τις ό,ποιες μέχρι χθες σκέψεις του τούρκου πρωθυπουργού, η απώλεια ισχύος της Τουρκίας είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Το μέγα ζητούμενο, που κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει, είναι όχι τόσο η στάση της Άγκυρας, αλλά η επιμονή με την οποία θα υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα η Μόσχα στην περιοχή που σύντομα θα κληθεί να τοποθετηθεί έμπρακτα η Τουρκία. Και στο σημείο αυτό, αναμένεται μία σύγκρουση η οποία θα είναι σίγουρα πολιτική. Εάν υπάρξει και στρατιωτική εμπλοκή, τότε η κατάσταση θα έχει ξεφύγει, αφού η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο χαρακτήρας του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό για ό,τι συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος της χρονιάς (ενώ κάποιοι ήδη άρχισαν να συζητούν για καλοκαίρι ολικών ανατροπών στην Τουρκία και την επόμενη ημέρα).
Πως θα κινηθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει;
Πως θα αντιδράσει στα όσα σήμερα συμβαίνουν στιο εσωτερικό της Τουρκίας;
Ποιές από τις ανεγειρόμενες δυνάμεις θα μπορέσει να διαχειρισθεί και ποιές θα του καταφέρουν σοβαρά πλήγματα;
Θα εγκαταλείψει τη Δύση και θα εναγκαλιστεί το Ισλάμ, επιλέγοντας να χάσει τους μέχρι και σήμερα φίλους και υποστηρικές της Τουρκίας;
Τι αποφάσεις θα πάρει ο "δυναμικός" Ταγίπ και κατά πόσο αυτές θα οφελήσουν πραγματικά την Τουρκία;
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.