ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

0


Το έγραψε ο ο ιστοριογράφος της πόλης Γιώργος Κασκαρέλης

Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα sikiona gr γράφω αποκλειστικά στις στήλες "Χωροχρονικά" και "Ιστορία και Λαογραφία".

Σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση. Ειδοποιήθηκα από πολίτες ότι στην είσοδο του οικισμού αναρτήθηκε πινακίδα με την ένδειξη "ΟΔΟΣ ΠΑΝ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Pan. Kenellopouloy str" και από κάτω ο αριθμός 1 όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

Δεν ήθελα να το πιστέψω και για το λόγο αυτό πήγα στον οικισμό και πείστηκα.

Η ιστορία του οικισμού αναφέρεται στο έργο μου Επίτομη και Χρονολογική Ιστορία της Σικυωνίας των 1037 σελίδων όπου υπάρχει και ένα ιστορικό της οικογένειας Κανελλοπούλου. Καμία σχέση με τον συμπαθή και αείμνηστο πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Επιγραμματικά παραθέτω τα εξής:

1) Eυθύμιος Κανελλόπουλος ο Πρεσβύτερος. Μεγαλοκτηματίας και σταφιδέμπορος. Προσχώρησε από την αρχή στην Επανάσταση του 1821 την οποία ενίσχυσε με αρκετά χρήματα για να αγορασθούν όπλα, μπαρούτι και τρόφιμα για τους αγωνιστές της ανεξαρτησίας. Μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε δραστήρια με τα κοινά. Το 1830 εκλέγεται μέλος της Επαρχιακής Δημογεροντίας Κορινθίας και έφθασε να εκλεγεί επανειλημμένα βουλευτής και γερουσιαστής. Ήταν ο πρώτος από την Κορινθία που έκανε εξαγωγές σταφίδας στην Αγγλία. Απεβίωσε το 1890.
2) Φώτιος Κανελλόπουλος. Γιος του προηγούμενου που εξελέγη βουλευτής Κορινθίας την 20ή Δεκεμβρίου 1881.
3) Χαράλαμπος Κανελλόπουλος. Ο άλλος γιος του Ευθυμίου Κανελλοπούλου του Πρεσβυτέρου. Διέμενε στο Κιάτο και διαχειριζόταν την τεράστια οικογενειακή περιουσία. Παράλληλα, αναμιγνυόταν και στην κοινωνική ζωή του Κιάτου όχι, όμως, στην πολιτική. Τον βλέπουμε Αντιπρόεδρο του αθλητικού και κοινωνικού Συλλόγου «Άρατος 1893» του Κιάτου από το 1896 έως το 1899. Παντρεύτηκε την κόρη του βαυαρού καθηγητή της χημείας και φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξαβέριου Λάνδερερ και από αυτόν και τη γυναίκα του Σοφία γεννήθηκαν τα αδέλφια Ευθύμιος Κανελλόπουλος ο Νεότερος και η αδελφή του Ξαβερία. Απεβίωσε το 1902. 
4) Ευθύμιος Κανελλόπουλος του Χαραλάμπους (1875–1933) ο αποκαλούμενος Νεότερος σε διάκριση με τον παππού του Ευθύμιο τον Πρεσβύτερο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία. Διορίσθηκε Γραμματέας της Πρεσβείας μας στην Κωνσταντινούπολη, μετά στη Βιέννη, στη συνέχεια στα Βρύουλα της Σμύρνης, σαν Υποπρόξενος της Ελλάδος στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, στο Βουκουρέστι, Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Ύπατος Αρμοστής Κωνσταντινουπόλεως. Λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος του αναθέτει εμπιστευτικές διπλωματικές και εθνικές αποστολές. Το φθινόπωρο του 1922 συμμετέχει στην κυβέρνηση του πρώην Δημάρχου Σικυώνος (Κιάτου) Σωτηρίου Κροκιδά σαν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προσωρινά Εξωτερικών.
5) Ξαβερία Κανελλοπούλου του Χαραλάμπους (1886-1966). Υπήρξε ηθοποιός, ποιήτρια, λογοτέχνης, δωρήτρια και ευεργέτης του Κιάτου. Για εκείνο, όμως, που έμεινε στην ιστορία ήταν η δωρεά 4.800 στρεμμάτων από το κτήμα τους στο Κιάτο όπου κτίσθηκε ο συνοικισμός Κανελλοπούλου. Η δωρεά έγινε με το υπ’ αριθ. 10980/14 Ιουνίου 1957 συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Αθηνών Ηλία Χ. Βούσουρα προς τον Δήμο Σικυώνος. Στη συνέχεια, το οικόπεδο αυτό παραχωρήθηκε από τον Δήμο στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για να αναγερθούν με δαπάνη του Υπουργείου οικήματα για τη στέγαση απόρων οικογενειών που διέμεναν μέχρι τότε στο ενοίκιο ή σε παραπήγματα. Για την ανωτέρω δωρεά παρασημοφορήθηκε από τον τότε βασιλιά Παύλο.

Ενημερώθηκε ο Δήμαρχος.
Την Κυριακή, 30 Ιουνίου συναντήθηκα με τον Δήμαρχο Σπύρο Σταματόπουλο, σε εκδήλωση της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, και τον ενημέρωσα για το ατόπημα. Τώρα, μένει να δούμε ποιος ευθύνεται για τη σπαρταριστική μετονομασία του οικισμού που εξέθεσε τον Δήμο Σικυωνίων. Δυστυχώς, και ο προηγούμενος και ο σημερινός Δήμαρχος χρησιμοποιούν πρόσωπα που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την πόλη και βιάζουν την ιστορία της. Επειδή, όμως, δεν είναι σωστό να υποθέτουμε θα περιμένουμε την επίσημη απάντηση του Δημάρχου.
Δημοσίευση: Ιουλίου 01, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator