Του Νίκου Αργεάδη
Αν εξετάσουμε αντικειμενικά την σχέση Ελλαδικού κράτους-κοινωνίας θα διαπιστώσουμε πως τα τελευταία 30 χρόνια περίπου η Ελλαδική κοινωνία εξυπηρετούσε ανοιχτά και είχε λόγο ύπαρξης την συντήρηση του υδροκεφαλικού δικομματικού κράτους και της πολιτικης ελίτ που προέκυψε από τον εκφυλισμό του κράτους σε εργαλείο της ΠΑΣΟΚικής κυρίως κλεπτοκρατίας.
Αυτή την εφιαλτική εικόνα και δομή έχει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει ο Α. Σαμαράς.
Όμως, η Ελληνική κοινωνία δεν μπορούσε και δεν μπορεί να συντηρήσει αυτό το κράτος. Το κράτος είχε μετατραπεί σε μηχανισμό πλουτισμού μιας διεθνοποιημένης και διεφθαρμένης πολιτικής τάξης τα συμφέροντα της οποίας είχαν ταυτιστεί κυρίως με εξωθεσμικά και ξένα κέντρα. Αυτό το περιεχόμενο είχαν, και έχουν, οι πρακτικές εποικισμού με λαθρομεταναστες, η ρητορική περί αναπόδραστης παγκοσμιοποίησης (η εκφυλισμένη αριστερά το ερμήνευε με όρους αδελφοσύνης εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και υπέρ των “ανθρωπίνων” δικαιωμάτων όλων όσων εισέβαλαν στο “σπίτι” μας) η “μάσηση” των “διαρθρωτικών” χρηματοδοτικών πακέτων της ΕΕ, και τώρα η επιβολή δυσβάστακτων φόρων επί δικαίων και αδίκων. Και, υποσυνέιδητα, αυτή η έλλειψη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ είναι η θρυαλλίδα που μπορεί να ανάψει το πυρ της ενεργούς διάλυσης της κοινωνίας μας.
Τώρα, το ίδιο αυτό κράτος πέρασε σε στάδιο πολεμικό κατά της Ελληνικής κοινωνίας για να την “σώσει”. Δίχως σχέδιο, δίχως στρατηγική. Έτσι, στο γόνατο, με αριθμούς ανθρώπων για “σφάξιμο” επειδή το απαιτεί η τρόϊκα. Και αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη, τραγικά λανθασμένη!
Θα το πω καθαρά και με δεδομένα: Το πρόβλημα δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί των ΔΥ αλλά η οργανική διάρθρωση των μηχανισμών του κράτους που έγιναν όχι για να εξυπηρετούν τον πολίτη αλλά για να εξυπηρετούν την ανισοβαρή σχέση κρατικής γραφειοκρατείας και πολίτη-υποζυγίου/πελάτη. Και μόνο διάρθρωση δεν γίνεται.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ (OECD)1 (παραθέτω το πρωτότυπο Αγγλικό κείμενο για να μην υπάρξουν παρανοήσεις) ” Greece has one of the lowest rates of public employment’ among advanced economies, with general government employing just 7.9% of the total labour force in 2008. Across the OECD area, the share of government employment ranges from 6.7% to 29.3%, with an average of 15%.” .
Εν τούτοις, διώχνουμε ΔΥ διότι α) επί 4 χρόνια δεν κάναμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για ουσιαστική αναδιάρθρωση, β) πρέπει να διώξουμε…25000 μέχρι το τέλος του 2013 και γ) διότι το απαιτούν τα ξένα συμφέροντα (να μην ξανακούσω για εταίρους! παρακαλώ) που χρηματοδοτούν την ίδια πολιτική τάξη που τους εξυπηρετούσε και πριν αλλά με πιο ήπιες μεθόδους. Αυτή είναι η…στρατηγική. Και μετά θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά ως κράτος.
Για να διατηρηθεί το στάτους κβό λίγα χρόνια, λίγους μήνες ακόμα, εξοντώνουν φορολογικά τον κόσμο. Για να διατηρήσουν οργανισμούς χωρίς έργο αλλά απολύοντας πχ. από την εκπαίδευση που ούτως ή άλλως υποχρηματοδοτείται και έχει αφεθεί να διαλυθεί.
Και από που ξεκινήσαμε να απολύουμε; Μα από τους χαμηλότερα χρηματοδοτημένους τομείς του δημοσίου, πχ την δημόσια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ1 ” …the Greek government spends a much smaller portion of resources on education (8.3% vs. 13.1%), and only some of that is down to a smaller school-age population… “.
Εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε χτυπηθεί σκληρά από τις πολιτικές της ύφεσης θα έλεγα πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από το μαχαίρι στον δημόσιο τομέα, έστω και με τον τρόπο που γίνεται. Αλλά οι αριθμοί και οι προβλέψεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας3.
Διότι η Ελληνική οικονομία στηρίζεται κατά 74% στα έξοδα των νοικοκυριών2 ενώ αυτή της Γερμανίας μόνο κατά 58%. Η στιβαρή εσωτερική καταστολή της ζήτησης στην Γερμανία εφαρμόζεται τώρα στην Ελλάδα αλλά με ολοκληρωτικό τρόπο και αυτό είναι πρόγραμμα καταστροφής και όχι ανάκαμψης, διότι ο δανεισμός εξυπηρετεί προηγούμενες ατασθαλίες ενός ληστρικού κρατικού μηχανισμού που δεν έχει αλλάξει επί τα βελτίω, ούτε κατά ένα γράμμα.
Και όταν τελειώσει το “πρόγραμμα” σταθεροποίησης, όπως αποκαλούν τον δανεισμό, τον Ιανουάριο του 2014, μετά τι ; περισσότερος δανεισμός ; Για ένα κράτος που όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά διαλύει και την ίδια την κοινωνία για την επιβίωσή της ίδιας διεφθαρμένης κάστας που ευθύνεται για την καταστροφή. Οι προβλέψεις για το προσεχές μέλλον δεν είναι θετικές3αλλά εμείς εδώ αναλωνόμαστε σε ανοητομαχίες για το ποιος είναι πιο ακραίος ή πιο δεξιός και πιο αριστερός.
Η αναδιάρθρωση του κράτους προς όφελος της κοινωνίας απαιτεί χρόνο και κοινωνική συναίνεση, και αμφότερα λείπουν. Έχουν εξανεμιστεί σε ατολμία, ανικανότητα και τελευταία σε εμπρηστική ρητορική με εμφυλιοπολεμικές αναλαμπές. Προφανώς αυτή η κοινωνία ακόμα δεν επούλωσε τα βαθιά τραύματα του εμφυλίου (μάλιστα, το δήλωνα από παλιά πως τα σημάδια ήταν ακόμα εδώ).
Η ακραία ρητορική και πόλωση που θυμίζει πόλεμο χαρακωμάτων επιστρέφει στην δημόσια σκηνή. Η βουλή είναι απλά σύμπτωμα και επιφαινόμενο, αντανάκλαση της περιχαράκωσης της κοινωνίας που βλέπει την ικανότητα επιβίωσής της να ροκανίζεται από ένα εχθρικό κράτος που όμως μιλά για ανάπτυξη αλλά δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ γ’ αυτή. Τα σημάδια του διχασμού είναι ακόμα μαζί μας. Αυτήν την περιχαράκωση την εκμεταλλεύεται η ΧΑ αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση που μαζεύει στην θαλπωρή της τους Φωτόπουλους που στήριξαν την κλεπτοκρατία και που τώρα υπό τον καπνό της αναμπουμπούλας μπορεί και ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τους απολυμένους, αυτούς που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε ως εργαλειακό άλλοθι για την κλεπτοκρατία.
Οι στυλοβάτες της κλεπτοκρατίας παγίωσαν την διαφθορά ως μηχανισμό διανομής του δημόσιου χρήματος και την αργομισθία ως κομματική ανταμοιβή.
Και τώρα τα ορίζουν όλα με όρους δεξιού-αριστερού, λές και ο πολίτης ενδιαφέρεται για προσδιορισμούς δεξιότητας και προοδευτικότητας. Αφήνω δε ασχολίαστο το ΚΚΕ γιατί γι’ αυτό φταίει για όλα… ο κακός καπιταλισμός…
Η αντιπολίτευση στηρίζεται στον λαϊκισμό και στο ψέμα και μιλάει τελείως διαφορετική γλώσσα. Αυτή του ΠΑΣΟΚ, που έταζε και έταζε, έδινε και έδινε χρεώνοντας την χώρα για πολλές δεκαετίες και που τώρα κατσικώθηκε στην εξουσία εμποδίζοντας τον Α. Σαμαρά να ξεκινήσει ουσιαστικές αλλαγές.
Ας μας εξηγήσει η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί βάφτιζαν την αξιολόγηση «επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των εργαζομένων»;
Γιατί δήλωναν ότι “θα χυθεί αίμα αν επιχειρηθούν υποχρεωτικές μετατάξεις;”
Ποιοι βάφτιζαν την αντιμετώπιση της διαφθοράς «ποινικοποίηση της εργασίας»;
Γιατί ήταν και είναι αντίθετοι στην κατάργηση και του πιο άχρηστου δημόσιου φορέα;
Γιατί βάφτιζαν «ξεπούλημα των ασημικών» τις ιδιωτικοποιήσεις των μονοπωλιακών ΔΕΚΟ που παρά ταύτα χρεοκοπούσαν!, αν και μονοπώλια;
Γιατί θεωρούσαν όλες τις δαπάνες δικαιολογημένες,
Γιατί θεωρούσαν όλα τα προνόμια άδικα και κανένα κεκτημένο υπερβολικό;
Γιατί κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δολιοφθείρατε την λειτουργία των πειθαρχικών, μετατρέποντάς τα σε πλυντήρια;
Γιατί αντιστεκόταν σε κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση;
Γιατί εναντιώνεστε σε κάθε απόπειρα πώλησης ζημιογόνων επιχειρήσεων;
Γιατί δίνατε αγώνες για πρόωρες συντάξεις στα 50 ;
Γιατί αγωνιζόσαστε ώστε να μη χαθεί ούτε το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης!!!!,
Μπορείτε να τα εξηγήσετε όλα αυτά στους απολυμένους δημόσιους υπάλληλους που, στην πλειοψηφία, δεν έφταιξαν σε τίποτα;
Αναφορές
1. www.oecd.org/redirect/greece/48214177.pdf
2. http://data.worldbank.org/indicator/NE.CON.PETC.ZS%20.
3.http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_16/07/2013_509559
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.