Τον Σεπτέμβριο η μητέρα όλων των μαχών

0


Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τα άλλα. Δεν προσφέρει ευκαιρίες για ανάπαυλα, εφησυχασμό ή χαλάρωση στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς η χώρα συνεχίζει να ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, παρά τις όποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις σε τομείς της πραγματικής οικονομίας (τουρισμός, εξαγωγές κ.λπ.) και τη βελτίωση των δημοσιονομικών, κυρίως μέσω περικοπών σε μισθούς και δημόσιες επενδύσεις.

Το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο, η λήψη επώδυνων αποφάσεων είναι αναγκαστική, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ επισημαίνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι για άλλη μια φορά «οι καιροί ου μενετοί», εν όψει της λήξης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας το 2014.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Αν όχι όλη η κυβέρνηση, σίγουρα ο πρωθυπουργός και κάποιοι βασικοί υπουργοί, που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους δανειστές και το διεθνές περιβάλλον. Αυτοί γνωρίζουν επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας για να έχει τύχη η χώρα, παρά το μεγάλο πολιτικό ρίσκο που παίρνουν. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Γ. Στουρνάρα στο Ρόιτερς περί «κόπωσης» των βουλευτών της συμπολίτευσης, αν δεν δουν φως στην άκρη του τούνελ, κάτι άλλωστε που φαίνεται από τη συμπεριφορα ορισμένων στη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η Αθήνα θέλει να είναι εξοπλισμένη με επιχειρήματα τις παραμονές της «επόμενης ημέρας». Οταν δηλαδή τα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα αποφάσεων θα κληθούν να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματά τους σχετικά με την Ελλάδα.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και η κρισιμότητά τους θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, που ήδη χαρακτηρίζεται «καυτός». Ως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να τελειώσει με τις εκκρεμότητες που απομένουν για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας με τις επιταγές του Μνημονίου για να αντεπεξέλθει στον νέο έλεγχο της τρόικας· τότε θα αρχίσουν οι πληρωμές των δόσεων στην εφορία και θα επικρατεί δυσφορία και τον ίδιο μήνα θα εξαπολύσουν η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα του Δημοσίου τη γενικευμένη επίθεσή τους εναντίον της. Ο κ. Αλ. Τσίπρας μιλάει ανοιχτά για «ανένδοτο αγώνα» προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση, πολλά συνδικάτα ακονίζουν τα μαχαίρια και οι προφυλακές τους, όπως οι σύλλογοι υπαλλήλων πολιτικής αεροπορίας, κηρύσσουν μέσα στον Αύγουστο... προειδοποιητικές απεργίες με την υπόνοια ότι θα θιγούν, αδιαφορώντας για το πλήγμα που θα επιφέρουν στον τουρισμό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτω από την πίεση των δανειστών, της τρόικας και του χρόνου, η κυβέρνηση προχώρησε με άγαρμπο τρόπο και απρογραμμάτιστα σε οριζόντιες ρυθμίσεις, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να το αναδιαρθρώσει. Οι αιτίες είναι γνωστές. Η έλλειψη βούλησης από διαδοχικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, η νοοτροπία της συνέχισης των πελατειακών σχέσεων από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει η πολιτική τάξη και η αδυναμία πραγματικής αξιολόγησης, είναι οι βασικότερες από αυτές. Αλλωστε, η έλλειψη προγραμματισμού, η απέχθεια προς την οργάνωση και η αδυναμία στη διοίκηση αποτελούν εθνικά χαρακτηριστικά της χώρας. Ωστόσο, στη διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών επιμένει και γι' αυτά αγωνίζεται με κάθε τρόπο σύσσωμη η αντιπολίτευση. Γύρω από αυτά θα δοθεί και η μεγάλη μάχη τον Σεπτέμβριο.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταλαβαίνουν ότι η έκβαση αυτής της μάχης θα είναι καθοριστική. Αν η κυβέρνηση κατορθώσει να επιβιώσει, έχει μεγάλες πιθανότητες να ασκήσει σχετικά ανενόχλητη την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι επιδόσεις της να είναι ικανοποιητικές στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, να επωφεληθεί ενδεχομένως από την όποια αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και να επιλέξει εκείνη τον χρόνο των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συνδικάτα ξέρουν ότι αν χάσουν τη μάχη, χάνουν ίσως και την τελευταία ευκαιρία να επιβληθούν τελικά, εφόσον δεν χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση. Κάτι που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια ή αν εφαρμόσουν αυτά που ευαγγελίζονται.
Δημοσίευση: Αυγούστου 07, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τον Σεπτέμβριο η μητέρα όλων των μαχών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator