«ΧΑΡΑΤΣΙ» 25 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

1


Από την 1η Ιανουαρίου 2014 πιθανότατα έρχεται το χαράτσι των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς, χωρίς προς το παρόν να γίνεται λόγος για εξαίρεση ευαίσθητων ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι και οι χαμηλόμισθοι. Παράλληλα, «ψαλιδίζεται» στα 2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 (από 2,37 δισ. ευρώ σήμερα) και αυξάνεται η χρήση των γενοσήμων στο 60%. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την πρωινή δίωρη συνάντησή του με τους αξιωματούχους της τρόικας.

Το χαράτσι των 25 ευρώ για την εισαγωγή - νοσηλεία στο ΕΣΥ «κλειδώνει» -όπως έχει δημοσιεύσει η «δημοκρατία» ήδη από τις 14 Αυγούστου- παρά τις αρχικές διαψεύσεις του υπουργού και τα «παζαρέματα» για το ύψος του «εισιτηρίου» και παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης.

Και χθες, βέβαια, ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να... χρυσώσει το χάπι στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς ασφαλισμένους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μία φορά το «μάρμαρο», είπε: «Εάν το διατηρήσουμε (το εισιτήριο των 25 ευρώ) γιατί μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε, θα το διατηρήσουμε μόνο με τέτοιους όρους, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στους ανασφάλιστους και τους απόρους». Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης δεν διευκρίνισε εάν από το χαράτσι θα εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί κ.λπ.) που σήμερα δεν πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία το εισιτήριο των 5 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους λαθρομετανάστες (που επίσης εξαιρούνται από το 5ευρω) ο υπουργός ζήτησε από την τρόικα να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος νοσηλείας τους. Το αίτημα αποδέχτηκαν οι ξένοι δανειστές μας, αλλά θα φανεί στην πράξη εάν θα ισχύσουν όσα εξήγγειλε ο υπουργός.


Το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ προκάλεσε ξανά θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο της χώρας. Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει: «Σε ένα κράτος που στηρίζεται στον εθελοντισμό και στα κοινωνικά ιατρεία για να μην πεθάνουν οι ανασφάλιστοι, το μέτρο επιβολής του 25ευρου εισιτηρίου για την εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο από τις αρχές του 2014 είναι ανεπίτρεπτο για τους μικροσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους».

Στο μεταξύ, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι τα πιράνχας της Υγείας δεν πτοούνται από τους ελέγχους μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί 87 γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι και παθολόγοι) που υπερ-συνταγογραφούν. Για παράδειγμα, ορθοπεδικός από τη Λάρισα συνταγογράφησε φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ σε έναν μήνα! Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, θέση της τρόικας είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλιστικό ταμείο στην Ευρώπη που να είναι ταυτόχρονα αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών υγείας.

Αλλά ας θυμηθούμε τι έλεγε στις 14 Αυγούστου 2013.

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 25, 2013

1 Σχόλια για την ανάρτηση: "«ΧΑΡΑΤΣΙ» 25 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)"
laggian είπε...

Κάτι πάει να γίνει στην Υγεία?
Βοηθείστε το Γεωργιάδη να βρει μια ορθολογική λύση και αφήστε τους ατέρμονες διαξιφισμούς για τα 25€ . Η «ιδία συμμετοχή», που θα βοηθήσει ελάχιστα με το προκείμενο μέτρο να ορθοποδήσει το ασφαλιστικό σύστημα, θέλει αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις είτε αρέσει ή δεν αρέσει σε πολλούς, αλλά ο εγκλωβισμός των πολιτικών κομμάτων σε καινοφανείς αντιπαραθέσεις και ξεφτισμένες κοινωνικές ευαισθησίες δεν πείθει. Αντί να επικεντρωνόμαστε στα 25€ με κατάρες και ανέξοδες παροχές το ζητούμενο παραμένει ένα, βιώσιμο ΕΟΠΠΥ.
Οι έτοιμες συνταγές που ισχύουν από την Άπω ανατολή ως τη δύση μιλούν για μέτρα που είναι εξίσου κοινωνικά όπως και η δωρεάν υγεία: Δεν αρέσει η «ιδία συμμετοχή» που κάνει τον ασθενή να «νοιάζεται» για τα γενόσημα ή μη που του γράφει ο γιατρός του, τότε ίσως η προ-πληρωμή από τον ασφαλισμένο των εξόδων νοσηλείας ή φαρμάκων (μέχρι κάποιο συμβατό ποσό) και η αποπληρωμή τους με σύντομες διαδικασίες από τον ασφαλιστικό οργανισμό ίσως να σταματούσε την αθρόα κατανάλωση φαρμάκων που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.
Αν αντί για τη γελοία κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων στα δημόσια νοσοκομεία, που ανοίγει τη πόρτα στους επιτήδειους για φακελάκια, βάζαμε τιμές που καλύπτουν τα πραγματικά έξοδα των νοσοκομείων, σε ανθρωπο/ώρες, γάζες, ορούς κλπ (που ένα ποσοστό τους έτσι κι’ αλλιώς θα κάλυπτε ο ΕΟΠΠΥ) θα έβαζε εμπόδιο σε ορισμένους που εισπράττουν τα όσα δεν εισέπραξε το κράτος.
Αν οι γιαπωνέζοι και εγγλέζοι γιατροί σου γράφουν π.χ. τα αντιβιοτικά με τον ακριβή αριθμό σε χαπάκια που θα πάρει ο άρρωστος, απορώ γιατί αυτό το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Μήπως και αυτό θα έβλαπτε την Ελληνική βιομηχανία? Και αν την έβλαπτε (που είναι αστήρικτο), μήπως ενδεχόμενα ένα πρόγραμμα βοήθειας του ΥΠΕΞ προς Αφρικανικές χώρες με φάρμακα θα βοηθούσε τη βιομηχανία, χωρίς να θεωρείται επιδότηση που αντίκειται στις αρχές ελεύθερου ανταγωνισμού? Αυτό κάνουν και οι «Δωρητές» του τρίτου κόσμου, είτε είναι Γερμανοί με το GTZ, οι Άγγλοι (DFID), Αμερικάνοι (USAID), Ιάπωνες (JICA), όχι μόνο στα φάρμακα αλλά σε όλους τους τομείς.
Δεν είναι πρόβλημα το φακελάκι, δεν πειράζει κανένα η υπερκατανάλωση φαρμάκων και η πληθώρα αξονικών τομογραφιών, αλλά τους πείραξε το 25-ευρο που θα πλήρωνα κάποιοι για να έχουν ένα νυκτερινό γιατρό, μια νοσοκόμα και δέκα τετραγωνικά μέτρα του νοσοκομείου για πάρτη τους? Ας μιλήσουν τα κόμματα ορθολογικά αν θέλουν να μαζέψουν ψηφοφόρους γιατί μόνο με κροκοδείλια δάκρυα δεν βγάζουν τίποτα. Η επικέντρωση των πυρών τους στα μέτρα Γεωργιάδη προδίδει φτώχεια ιδεών και προσώπων.


7 Ιανουαρίου 2014 στις 5:44 μ.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator