Γιατί δεν αποδίδουν φόρους; Ή αλλιώς, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;

0


Του Σπύρου Δημητρέλη 

«Αφήστε την ύφεση να κάνει τη δουλειά της», λέει μια διάσημη ρήση. Πολύ απλά αφήστε την ύφεση να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι στο χώρο της παραγωγής, δηλαδή μεταξύ των παραγωγικών και μη παραγωγικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που παράγουν μη ανταγωνιστικό προϊόν έχουν σε περιόδους παχιών αγελάδων τη δυνατότητα να επιβιώνουν. Σε περιόδους ύφεσης, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους και για τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ακόμη περισσότερο. Η πελατεία τους μειώνεται κατακόρυφα και επιβιώνουν τελικά αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν ταχύτερα προσαρμόζοντας τιμές και ποιότητα προϊόντος. 

Αυτά θεωρητικά. Και μόνο εκτός Ελλάδος. Διότι στην Ελλάδα το κριτήριο για να επιβιώσει μια επιχείρηση σε συνθήκες ύφεσης είναι το αν χρωστά ή όχι φόρους και εισφορές στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει ο μόνιμος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και το δήλωσε πρόσφατα και δημοσίως. Με ακόμη πιο απλά λόγια, υποστήριξε ότι όποιος δεν πληρώνει τους φόρους του θα πρέπει να βάζει λουκέτο. Πρόκειται για μια άποψη τουλάχιστον κυνική και σίγουρα λανθασμένη. Θα πρέπει να θυμίσουμε στον επικεφαλής της υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων ότι το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του τονίζει με στοιχεία ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να οδηγηθεί μια επιχείρηση σε λουκέτο είναι να πληρώνει τους φόρους που της επιβάλλονται. Εννοεί ότι το επίπεδο της φορολογίας στην Ελλάδα είναι εξοντωτικό για το επιχειρείν. 

Είναι προφανές ότι ο κ. γενικός δεν παρακολουθεί ποιες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο.Ανάμεσα σε προβληματικές εταιρείες που δέχτηκαν τη χαριστική βολή από την κρίση, περιλαμβάνονται και πολλές καθʼ όλα βιώσιμες επιχειρήσεις που γονάτισαν από τα απανωτά χαράτσια και τις αυξήσεις φόρων που τους επιβλήθηκαν την τελευταία τριετία. Αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, αύξηση φόρου στα κέρδη, φόρος ακίνητης περιουσίας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε μεγάλο βαθμό οι φόροι που έχουν γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει. Και για να μην μιλάμε γενικά και αόριστα θα πρέπει να τεθούν μερικά συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον επικεφαλής της γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ποιος είναι ο λόγος που: 

- η φετινή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ουσιαστικά ξεκίνησε τον Ιούνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων; 

- η μορφή της φορολογικής δήλωσης οριστικοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου; 

- καθυστέρησε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον οι φορολογούμενοι να πληρώσουν ΦΑΠ για τρία έτη μέσα σε ένα έτος; 

- καθυστερεί η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη υποβληθεί και μάλιστα αφορούν, κυρίως, μισθωτούς και συνταξιούχους; 

- τα ληξιπρόθεσμα χρέη ακολουθούν συνεχώς αυξητική πορεία πραγματοποιώντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο; 

- η φορολογική διοίκηση έχει χάσει σχεδόν όλους τους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα; 

- καθυστέρησε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων των εφοριών; 

- γιατί οι εφορίες έχουν μετατραπεί σε χώρους απίστευτης ταλαιπωρίας των πολιτών και εκτόνωσης της λαϊκής οργής. 

Σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. 

Τους επόμενους τέσσερις μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν συνολικούς φόρους ύψους 10 δισ. ευρώ. Η είσπραξη αυτού του ποσού ισοδυναμεί με δημοσιονομικό θαύμα πρώτου μεγέθους που σίγουρα ούτε ο κ. Θεοχάρης δεν πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθεί. Μπορεί να γίνει όμως κάτι λιγότερο αλλά πολύ σημαντικό. Να αρχίσει να εφαρμόζεται η κοινή λογική στη διοίκηση του φορολογικού μηχανισμού. Δηλαδή έγκαιρος και ρεαλιστικός σχεδιασμός και, κυρίως, αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης των πρωτοβουλιών. Αυτά δηλαδή τα οποία έχουν λείψει από την ηγεσία του φορολογικού μηχανισμού την τελευταία διετία. 

Πηγή: Κεφάλαιο
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 03, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γιατί δεν αποδίδουν φόρους; Ή αλλιώς, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator