Ο γνωστός Κώστας Σημίτης. Ο γνωστός καλός λογιστής της περιόδου 1996 – 2004 ο οποίος κοιτούσε τους αριθμούς αλλά δεν έβλεπε γύρω του τα λαμόγια που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Και αυτός που ποτέ δεν έκανε ίχνος αυτοκριτικής, ειδικά για την περίοδο 2000-2004, ούτε για τα μαγειρέματα στα στοιχεία που μας έβαλαν στην ΟΝΕ, ούτε για τα κόλπα με την Goldman Sachs. Και βέβαια ούτε για τις απίστευτες σπατάλες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από την άλλη, για τον Γ. Παπανδρέου τι να πει κανείς. Ακόμη πιστεύει ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει. Ακόμη είναι κολλημένος στις επιλογές του, αλλά και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί τα ρίχνουν όλα στους άλλους.
Ο κ. Σημίτης, που χειροκροτήθηκε λιγότερο από τον κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι αυτή κατέστρεψε την χώρα με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 – 2005 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. ««Δανείστηκαν χωρίς δισταγμό και πρόνοια από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά επιτόκια, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από 2005 και μετά, για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Ευθύνες έριξε και στην κυβέρνηση Παπανδρέου, επειδή όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε, επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του. «Σήμερα δεν είναι 1981, ούτε 1985, 1996, 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Σήμερα η παράταξή μας έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της» σημείωσε ο κ. Σημίτης.
«Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε το 1974 με τη συνδρομή των “πολλών αγνώστων” ή και των “γνωστών”. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν κατά της Χούντας. Ιδρύθηκε από πρόσωπα που είχαν γνωρίσει την καταπίεση» είπε ακόμα.
Ο κ. Σημίτης είπε πως «κάποιοι υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων, τις τερατώδεις προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ τα περασμένα χρόνια, παραβλέπουν ότι η χώρα καταστράφηκε από αυτή την τακτική» προσθέτοντας ότι «σπαταλήθηκαν από το 2004 χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε σε έργα, απασχόληση και προοπτικές».
«Για να βγούμε από την άβυσσο που βρισκόμαστε, πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Η συγκάλυψη της αλήθειας από τους πολιτικούς δημιουργεί μια κοινωνία που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες ειναι αυτη που διαφθείρει» πρόσθεσε.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ειναι «σαν μια διαμάχη υπεργηρων συνταξιούχων σε καφενείο» ενώ για τη ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της».
«Σε συνεργασία με άλλους, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο μοχλός για μία αλλαγή, να θέσει τις βάσεις για ένα ρεύμα ανανέωσης» κάνοντας λόγο για «μια ευρύτερη συνεργασία με άλλα σχήματα που έχουν τις δικές τους ιδεολογίες και ευαισθησίες, αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού».
«Κοντά στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να υπάρχουν και άλλα σχήματα στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, όχι κλειστά δωμάτια, χρειάζεται ένα νέο 1974. Χρειάζεται νέα αρχή τώρα, στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτός και η κυβέρνησή του ήταν οι πυροσβέστες από τους οποίους ζητούνται ευθύνες κι όχι από τους εμπρηστές.
«Πετύχαμε να χορηγήσουμε οξυγόνο στην χώρα, πράγμα πολύ σημαντικό, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο πρόγραμμα δανεισμού που συμφωνήθηκε επί της διακυβέρνησής του. Ανέφερε ότι το 2009, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε «μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, «άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της διακυβέρνησής του «δεν ήταν συχνά αυτό που θέλαμε», όμως, πρόσθεσε, ανέλαβα την ευθύνη για όσα δεν έγιναν σωστά, για κάθε παράλειψη».
Ρίχνοντας βαριές ευθύνες στην διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θανάσιμη συνταγή «το πελατειακό πάρτι ως το 2009», που έφερε ύφεση 3%, διαλυμένη δημόσια διοίκηση και υψηλό χρέος.
Παράλληλα, πρόσθεσε, το έλλειμμα έφτασε δεν δυσθεώρητα ύψη, ενώ δημιουργήθηκε και «θανάσιμο έλλειμμα αξιοπιστίας» εξαιτίας της απογραφής Αλογοσκούφη.
Ο κ. Παπανδρέου έριξε ευθύνες και στην συντηρητική Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν επόπτευσε τις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.