Οι επιπτώσεις της κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία και της έλλειψης της γονεϊκής αγάπης μπορεί να διαρκέσουν μία ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή βιολογική συσχέτιση ανάμεσα στα αρνητικά βιώματα των αρχών της ζωής και την σωματική υγεία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), αξιολόγησαν 18 βιολογικούς δείκτες της υγείας σε 756 ενήλικες, οι οποίοι συμμετέχουν σε μία πολυετή καρδιολογική μελέτη (λέγεται μελέτη CARDIA).
Στους δείκτες που αξιολογήθηκαν συμπεριλαμβάνονται η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός, οι ορμόνες του στρες, η χοληστερόλη, η περίμετρος της μέσης, η φλεγμονή στον οργανισμό και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, για να αξιολογήσουν την παιδική ηλικία των εθελοντών, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για οικογένειες υψηλού κινδύνου (Risky Families Questionnaire).
Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές είχαν βιώσει παιδική κακοποίηση διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να έχουν παθολογικά ευρήματα σε πολλαπλούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας -και όσο εντονότερη ήταν η κακοποίηση και η έλλειψη αγάπης, τόσο περισσότερους δείκτες είχαν.
Αντιθέτως, η αγάπη και η φροντίδα στην παιδική ηλικία φάνηκε ότι δρούσαν προστατευτικά.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο οι εμπειρίες νωρίς στην ζωή συσχετίζονται δεκαετίες αργότερα με βιολογικούς κινδύνους που επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τερέσα Σήμαν, καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους δίχως αγάπη και με ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση, μπορεί να καταστρέφουν για πάντα την υγεία τους», πρόσθεσε η ερευνήτρια δρ Τζούντιθ Ε. Κάρολ, από το Κέντρο Ψυχονευροανοσολογίας Cousins του UCLA.
«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η είδηση θα ενθαρρύνει τη λήψη μέτρων, ώστε να γίνουν εγκαίρως οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για να διασωθούν τα παιδιά», πρόσθεσε.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.