Λίγα μόλις 24ωρα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΝΤ που έκαναν λόγο για προσπάθεια διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών αφήνοντας την Ελλάδα να βυθιστεί.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη παραδοχή της Λαγκάρντ ότι έχουν γίνει λάθη αλλά θα ακολουθούσαν την ίδια πολιτική, καθώς και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, το Ταμείο αποφάσισε να δώσει…μπόνους στον Αλέξη Τσίπρα και γιατί όχι και στον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Πλέον η κ. Λαγκάρντ, μετά και τη νέα έκθεσή της γίνεται ο μεγάλος ευεργέτης των άκρων στην Ελλάδα. Του εξτρεμισμού απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Είναι επίσης ο καλύτερος πυροκροτητής για όσους θέλουν πολιτική αστάθεια μέσω της διάλυσης της κυβέρνησης.
Η έκθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας βόμβα καθώς:
Αν και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προέβλεπε πως δεν θα χρειάζονταν η επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα το 2014, τώρα ζητά μέτρα της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 2,9 δισ. θα πρέπει να υιοθετηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά. Από που θα προκύψουν τα νέα αυτά μέτρα; Ποιοι θα πληρώσουν ρώτησε η κ. Λαγκάρντ;
Το ΔΝΤ προβλέπει μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το ΔΝΤ συμπληρώνει ότι «επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ».
Το Ταμείο καταγραφεί απόκλιση της τάξης 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του τι προβλεπόταν να εισπραχθεί. Αυτή αποδίδεται στην απόκλιση κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ από τους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Στον αντίποδα, όλοι οι υπόλοιποι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος προϋποθέτουν «ένα πρόσθετο κούρεμα - συμμετοχή του επίσημου τομέα - για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το 124 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020», λέει το ΔΝΤ.
Ζητά παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ύψους 3,3% του ΑΕΠ έως το 2030.
Εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι -4,1% και το 2014 -3,3% του ΑΕΠ. Το 2015 στο -2,1% και θα περιοριστεί μετά κατά από το 1%.
Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται μηδενικό φέτος, και από το 2014 πλεόνασμα 1,4% έως 4,2% το 2018.
Το χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ.
Κι αν απ’ όλα αυτά, μαζί με την έκθεση της Κομισιόν δεν αρκούν για να μας στείλουν όλους (όχι μόνο τη Βίκυ Σταμάτη) στο ψυχιατρείο με απώλεια συνείδησης, τι άλλο να μας περιμένει;
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.