Οι άνεμοι του πολέμου

0


«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: 
“Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;” Πολέμα!»
Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική»

Οι άνεμοι του πολέμου γίνονται όλο και πιο απειλητικοί και η συγκέντρωση των δυνάμεων των Υπερδυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από τη Συρία απειλεί για μια ακόμα φορά τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι διεθνείς παίχτες για τους δικούς τους σκοπούς κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή. 
Η Μεσόγειος είναι αναμφισβήτητα ένα «διαρκές» γεωπολιτικό φαινόμενο και η Ελλάδα αδύναμος μεν λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά σημαντικός παίχτης στην περιοχή λόγω της στρατηγικής θέσεως της και της βάσεως της Σούδας. 
Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια κυριαρχία έχει ρίξει εύλογα για μια ακόμα φορά το ζωηρό ενδιαφέρον της στη Μεσόγειο. Η περιοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «φλέγεται» και η περίφημη «Αραβική Άνοιξη», τείνει να μεταβληθεί πλέον σε παγκόσμιο εφιάλτη. Οι πρόσφατες ανακατατάξεις κυρίως στον αραβικό κόσμο, η κατάσταση στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τώρα ο εμφύλιος της Συρίας, αλλά και η ανακάλυψη τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων δημιούργησαν ένα εντελώς νέο γεωπολιτικό σκηνικό στην Μεσόγειο. 
Την ώρα τούτη, παράλληλα με τη διεθνή κρίση, η κρίση των εθνικών μας ζητημάτων φουντώνει: 
1) Στην Κύπρο που κι αυτή δοκιμάζεται με τα Μνημόνια, πλησιάζει η μέρα ν’ ανάψει η φλόγα από το φυσικό αέριο που βγήκε στην επιφάνεια στο τεμάχιο «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σηματοδοτώντας την πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου. Κάποιοι κύκλοι, πολύ νοσταλγούν ένα νέο «Σχέδιο Ανάν». 
2) Την ίδια ώρα οι προκλήσεις από τα Σκόπια συνεχίζονται. Ο δήμος της Γευγελής τοποθέτησε μνημείο στο κέντρο της πόλης. Το μνημείο, τοποθετήθηκε μπροστά στην είσοδο του δημοτικού θεάτρου στη Γευγελή και σε αυτό απεικονίζεται ο δεκαεξάκτινος Ήλιος της Βεργίνας σε ελαφρά παραλλαγή καθώς και χάρτης της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», στον οποίο περιλαμβάνεται η ελληνική Μακεδονία. 
3) Και ενώ η ένταση στην περιοχή μεγαλώνει, η τουρκική Αεροπορία προβαίνει σε συνεχείς παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στις περιοχές του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ. Τα Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι. Η Τουρκία βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση πολέμου απέναντι στην Ελλάδα, από τη στιγμή που το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 8/6/1995 ως casus belli - αιτία πολέμου την οποιαδήποτε προσπάθεια - ενέργεια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (δικαίωμα της Ελλάδας που προκύπτει από το διεθνές Δίκαιο). 
4) Την ίδια ώρα που οι άνεμοι του πολέμου πλησιάζουν στην περιοχή, δανειστές, μας ζητούν ή μάλλον απαιτούν, να πάρουμε μέτρα αποδυνάμωσης της Εθνικής μας Άμυνας και Ασφάλειας με την επίκληση περιστολής δαπανών. Είναι γνωστό το «καυτό» e-mail της «τρόικας» για κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και οι αντιδράσεις που εύλογα ακολούθησαν. 
5) «Καληνύχτα Δυτική Μακεδονία, καληνύχτα Κοζάνη…», είπε ο διοικητής Υποστράτηγος του Α΄ Σώματος Στρατού, κ. Γιώργος Ντζιμάνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση ενός παραδοσιακού τραγουδιού που ερμήνευσε ο ίδιος, αποσπώντας παράλληλα το παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα του κοινού, στην εορταστική συναυλία με τη στρατιωτική μουσική του Α'ΣΣ που έγινε στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης στις 16 Αυγούστου. Η δήλωση αυτή του στρατηγού προφανώς ήταν «σημαδιακή», αφού ήθελε να στείλει το δικό του μήνυμα στην Πολιτεία που πήρε την απόφαση να βάλει «λουκέτο» στο Α΄ Σώμα Στρατού σε τρεις μήνες. «Εύχομαι αυτοί που σχεδίασαν το κλείσιμο του σώματος να μην το μετανιώσουν, γιατί τις υποδομές που κτίσαμε μέσα σε 100 χρονιά μπορούμε να τις κλείσουμε σε μια ώρα. Δεν μπορούμε όμως να ξανακτίσουμε υποδομές, όποτε και όταν τις χρειαστούμε. Εύχομαι να μην μας ξαναχρειαστεί ποτέ η Ελλάδα, γιατί δεν θα μπορούμε να υπάρχουμε», είπε επίσης ο κ. Ντζιμάνης σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε μέσα σε κλίμα συγκίνησης. 
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών, με σημαντικότερους το Α' και το Β' Σώματα Στρατού, τη μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20% και προβλέπεται ότι από τις αλλαγές θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων μειώνεται κατά 40-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20-25%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείνουν οριστικά. 
Η όλη αυτή κατάσταση είναι φυσικό να δημιουργεί την πεποίθηση και την εύλογη ανησυχία ότι αυτό τον καιρό κρίνεται οριστικά το μέλλον της Ελλάδας. 
Είναι αναμφισβήτητο ότι η μάχη των αγωγών και ιδίως του ΤΑΡ κερδήθηκε, ότι άλλαξε η σχέση μας με σημαντικούς παίχτες της περιοχής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όμως πολλά θα κριθούν τελικά από τις εξελίξεις στην περιοχή (Τουρκία-Συρία-Ιράν-Ισραήλ) και από τις τελικές δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ίσως να βρισκόμαστε ακόμη και στο τέλος των Μνημονίων! 
Βρισκόμαστε οπωσδήποτε στο τέλος μιας εποχής, στο σημείο μηδέν που θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας.

Δεν θα ήταν άσκοπο να επισημάνουμε ότι ο γνωστός φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης γράφει στη σελίδα 410 του βιβλίου του «Θεωρία του Πολέμου» (εκδ. Θεμέλιο):

«Πράγματι το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποιήση και ο πόλεμος συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι δεν διαθέτει τα κότσια. Εμένα μου έρχεται στο νου η τετριμμένη αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει ο καθένας, έτσι κοιμάται». Ας μη λησμονούμε τον στρατηγό Μακρυγιάννη που περιγράφει το αγώνα του 1821. «…Οι περισσότεροι πολεμούσαν με τα ξύλα και χωρίς τα αναγκαία. Οι Τούρκοι ήταν πλήθος και γυμνασμένοι. Οι δυστυχείς Έλληνες ολίγοι κι αγύμναστοι νίκησαν…Τους κατάτρεξαν οι Ευρωπαίοι. Εις τις πρώτες χρονιές εφοδίαζαν τα κάστρα των Τούρκων...».

Ας μη λησμονούμε ότι το 1941 ολόκληρη η Ευρώπη είχε κατακτηθεί από τον Άξονα αλλά η μικρή Ελλάδα είπε ένα ακόμη ΟΧΙ ενώ γνώριζε ότι ένας δήθεν «έντιμος συμβιβασμός» δεν θα οδηγούσε στην τραγωδία που επακολούθησε. Γνώριζε όμως η Ελλάς ότι ο επικαλούμενος ως «συμβιβασμός» με τον φασισμό ήταν ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και έτσι είπε το ΟΧΙ.

«Ελευτεριά θα πει να μάχεσαι στη γης χωρίς ελπίδα!»
Νίκος Καζαντζάκης: «Οδύσσεια»

Πηγή εφημ. "Το Παρόν"
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 01, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι άνεμοι του πολέμου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator