TO ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ - ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

0



Αναζητείται ηγεσία στον Δήμο Σικυωνίων

Α. Πρώτη πρόκληση. Οι έκνομες ενέργειες κατά του Δήμου Σικυώνος. Μία από τις αιτίες που είχαν ταχτεί πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη υπέρ της συνένωσης των Δήμων Σικυώνος και Στυμφαλίας ήταν ότι επιτέλους θα επιλυόταν το πρόβλημα ύδρευσης του Κιάτου που τροφοδοτείται με νερό γεμάτο αλάτι και ακατάλληλο για πόση αλλά και προμηθεύεται μια ποσότητα νερού από ιδιωτικές πηγές ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες πληρώνουν ακριβά για την ύδρευσή τους. Ιστορικά πρέπει να θυμηθούμε τι τράβηξε ο Δήμος Σικυώνος (Κιάτου) στην προσπάθειά του να φέρει νερό στο Κιάτο από πηγές της Στυμφαλίας: α) επί δημάρχου Γεωργίου Δ. Γιαννόπουλου, ο Δήμος προσπαθεί να φέρει το νερό από τη Στυμφαλία έναντι παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τις νυκτερινές ώρες της 10 με 11 Ιανουαρίου 1997 στη θέση 'Χάνι-Κουτρουμπή" άγνωστοι καταστρέφουν με φωτιά 5 σωλήνες μεταφοράς ποσίμου ύδατος β) επί της πρώτης θητείας του Δημάρχου Άγγελου Γ. Τσουλούφα, την Κυριακή των Βαΐων (Μάιος 2000) άγνωστοι παραβιάζουν την κλειδαριά των εγκαταστάσεων ιδιόκτητης γεώτρησης του Δήμου Σικυωνίων στο Κεφαλάρι και ρίχνουν πετρέλαιο. Νερό, τελικά, το Κιάτο δεν πήρε.
Β) Δεύτερη πρόκληση. Το νερό της Στυμφαλίας το παίρνει η πόλη της Κορίνθου και μάλιστα δωρεάν. Το νερό της Στυμφαλίας από τις πηγές της Δρίζας παρά τη λίμνη της Στυμφαλίας το πήρε, τελικά, το 2010 η πόλη της Κορίνθου. Υπολογίζεται ότι η Κόρινθος λαμβάνει σήμερα 3.000.000 κυβικά νερό το χρόνο και μάλιστα δωρεάν. Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο πρώην Δήμαρχος Στυμφαλίας Κωνσταντίνος Μ. Λέγκας άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Δήμος της Κορίνθου θα δίνει κάθε χρόνο 200.000 ευρώ για να γίνονται έργα στη Στυμφαλία. Αποδείχθηκε, όμως, ότι τέτοια σύμβαση δεν υπήρχε και φυσικά η Κόρινθος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ.

Γ) Τρίτη πρόκληση. Από τη Στυμφαλία θα υδρευτεί όλος ο Καλλικρατικός Δήμος-τέρας Κορινθίων. Μια και δεν υπήρξαν ουσιαστικές αντιδράσεις, άνοιξε η όρεξη του Δήμου Κορινθίων και ενώ η Στυμφαλία έχει ήδη υπαχτεί στον Δήμο Σικυωνίων, ανακοινώθηκε ότι από τη Στυμφαλία θα υδρευτεί όλος ο Δήμος Κορινθίων της τεράστιας έκτασης και των 58.192 κατοίκων (απογραφή 2011). Μάλιστα, ο Δήμος Κορινθίων εξασφάλισε τα αναγκαία χρήματα από το ΕΣΠΑ και προχωρεί ακάθεκτος. Υπολογίζεται ότι από τη δεύτερη αυτή ληστεία σε βάρος άλλου Δήμου, ο Δήμος Κορινθίων θα λάβει άλλα 3.000.000 κυβικά νερό το χρόνο, δηλαδή σύνολο για όλο τον Δήμο 6.000.000 κυβικά νερό το χρόνο.
Δ) Κινείται και ο Δήμος Σικυωνίων σαν «πτωχός συγγενής». Ο Δήμος Σικυωνίων που ενδιαφέρεται και αυτός να λάβει πόσιμο νερό από τον Δήμο Σικυωνίων (δηλαδή από τη Στυμφαλία που ανήκει στον Δήμο Σικυωνίων) άρχισε να κινείται διεκδικώντας αυτό που του ανήκει αλλά ακόμη δεν έχουν εγκριθεί τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Αναμφισβήτητα, παίζεται το θέατρο του παραλόγου σε βάρος του αρχαιότερου Δήμου της Ελλάδος (ίδρυση του Δήμου Σικυώνος το 2086 π.Χ, του Άργους το 1856 π.Χ και της Αθήνας το 1556 π.Χ.). Το παράδοξο είναι ότι μετά την αφαίρεση 6.000.000 κυβικών νερού ύδρευσης από τον Δήμο Κορινθίων, τίθεται σε κίνδυνο η επάρκεια νερού για την πρωτεύουσα του Δήμου Σικυωνίων, του Κιάτου, αλλά και για την ύδρευση και άρδευση της Στυμφαλίας ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις από τις αρχές της πόλης. Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη σημερινή αρχή του Δήμου Σικυωνίων για πόσο νερό θα πάρει η Κόρινθος ώστε να μη κινδυνεύσει η επάρκεια της Σικυωνίας και Στυμφαλίας ούτε ζητήθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη.
Ε) Οι πολίτες να θέσουν τέρμα στην παρακμή. Η Κόρινθος πάντα ήταν ανταγωνίστρια πόλη της Σικυώνος από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Να θυμηθούμε ότι αντιδρούσε να γίνει Γυμνάσιο στο Κιάτου και όμως έγινε στις 4.1.1918 διότι προηγήθηκε μαζική διαδήλωση 2.000 κατοίκων που τότε ο αριθμός αυτός ήταν εντυπωσιακός. Να θυμηθούμε ότι η Κόρινθος αντιδρούσε να γίνει λιμάνι στο Κιάτο αλλά λιμάνι έγινε διότι προηγήθηκε στο Κιάτο διαδήλωση 3.000 ατόμων και τρόμαξαν οι πολιτικοί. Να θυμηθούμε πόσο η Κόρινθος ζήλευε το Κιάτο που ήταν το δεύτερο μετά την Πάτρα βιομηχανικό κέντρο της Πελοποννήσου και το πέμπτο εξαγωγικό κέντρο της Ελλάδος. Δεν ξέρετε πόσο χάρηκε η Κόρινθος όταν το 1997 που θεσμοθετήθηκαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι, το Ξυλόκαστρο άρπαξε τον μισό Δήμο Σικυωνίων στα δυτικά ενώ το Μελίσσι, το Θροφαρί, το Θαλερό, το Ζεμενό, τα Γελληνιάτικα και η Ανατολική Συκιά (με όριο τον χείμαρρο "Καθάριο Νερό") ανήκαν επί 73 χρόνια (1840-1913) στον Δήμο Σικυωνίων. Ούτε ξέρετε πόσο χάρηκε η Κόρινθος όταν το 2010 με τη θεσμοθέτηση των Καλλικρατικών Δήμων αφαιρέθηκαν τρεις Δήμοι από τον Δήμο Σικυωνίων και προέκυψε ο Δήμος-τέρας των Κορινθίων με 58.192 κατοίκους και «ο πτωχός συγγενής» Δήμος Σικυωνίων με 22.794 κατοίκους και με μόλις 3 χιλιόμετρα παραλία. Και η καταστροφή ολοκληρώθηκε με την απομάκρυνση από το Κιάτο των δημόσιων υπηρεσιών, ακόμη και της ΔΕΗ που πήγε στο Ξυλόκαστρο. 

● Και επειδή η αυτοδιοικητική άρχουσα τάξη της Σικυωνίας συνηθίζει να αποποιείται τις ευθύνες της, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι διαχρονικά και αποκλειστικά απολύτως υπεύθυνη για την παρακμή. Συμπερασματικά, αναζητείται ηγεσία στον Δήμο Σικυωνίων για να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Σε λίγο, όμως, αποκλειστικά υπεύθυνος θα είναι ο ίδιος ο λαός που θα κληθεί να εκλέξει το Μάιο την ηγεσία του Δήμου για μια πενταετία.

Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 09, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "TO ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ - ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator