Παρά την βαθιά οικονομική κρίση, οι Έλληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών τους.
Το 2013 βγήκαν το 2013 από τις τσέπες τους περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί κατά μόλις 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα «προ- κρίσης» επίπεδα.
Έτσι λοιπόν, από τα 5,2 δισ. τα περισσότερα -δύο δισεκατομμύρια- κατέληξαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου.
Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος που υποθάλπει την παραπαιδεία αλλά και το άγχος των γονιών να αντιμετωπίζουν όλες τις εξετάσεις του σχολείου με φροντιστήρια.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, το ποσό αυτό επιμερίζεται ως εξής: 380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων), 603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις), 138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, κολέγια), 1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα).
Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν και άλλες όπως για φύλαξη παιδιών.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.