Η Παυλίνα Κλαδοπούλου, γοητεύτηκε από τον συναρπαστικό τρόπο ανεύρεσής τρούφας σε φυσικό πεδίο και αφιέρωσε τη ζωή της στην ανεύρεση, παραγωγή και τυποποίηση του πολύτιμου υπόγειου μανιταριού.
Πως σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με την τρούφα;
Το 2007 ξεκίνησα να ενημερώνομαι και να μελετώ συστηματικά διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία με αναφορές γύρω από την τρούφα. Την επόμενη χρονιά παράλληλα με την προσπάθεια ανεύρεσης ενός κατάλληλου, για την εν λόγω καλλιέργεια, κτήματος, απόκτησα το πρώτο μου τρουφόσκυλο.
Στην ανεύρεση αυτοφυούς τρούφας στάθηκα από την αρχή αρκετά τυχερή και σύντομα απέκτησα ακόμη δύο σκύλους. Εν τω μεταξύ, στην προσπάθειά μου να προωθήσω το προϊόν που συγκέντρωσα ιδρύθηκε η επιχείρηση Troufaplus.
Τo 2009 κατάφερα να εγκαταστήσω την καλλιέργειά μου στο Φενεό της Ορεινής Κορινθίας μετά από αρκετές δυσκολίες και καθυστερήσεις.
Πριν ασχοληθείτε με την παραγωγή της τρούφας ψάξατε να βρείτε πού υπάρχει άγρια τρούφα στη χώρα μας. Μιλήστε μου λίγο γι αυτή σας την εμπειρία. Τι διαπιστώσατε; Είναι κάτι που μπορεί να αποδώσει σε κάποιον που σκέφτεται να το κάνει επαγγελματικά;
Παράλληλα με την προσπάθεια ανεύρεσης κτήματος ξεκίνησα το κυνήγι άγριας τρούφας. Κατά την προσπάθειά μου αυτή στάθηκα αρκετά τυχερή. Η πρώτη τρούφα που βρήκα ήταν η μαύρη χειμερινή ποικιλία t. brumale σε δάση φουντουκιάς στη Βόρεια Ελλάδα.
Έπειτα, όχι πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας μου έβρισκα με μεγάλη μπορώ να πω ευκολία την ανοιξιάτικη λευκή τρούφα, t. borchii, ενώ το ίδιο καλοκαίρι κατάφερα να συγκεντρώσω ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες καλοκαιρινής τρούφας κυρίως από κυνήγια στην Πελοπόννησο.
Σήμερα σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα ασχολούμαι εντατικά με το κυνήγι της τρούφας, όλο τον χρόνο κάνοντας εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Το κυνήγι ναι μπορεί να γίνει αποδοτικό εφόσον κάποιος ασχοληθεί εντατικά.
Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν ζώνες που δύνανται να φιλοξενήσουν τα διάφορα είδη τρούφας. Κάθε ποικιλία απαιτεί ειδικές συνθήκες που προκύπτουν ως συνάρτηση πολλών παραμέτρων συμπεριλαμβανομένης και της τύχης.
Άλλωστε μιλάμε πάντα για κυνήγι. Οι συνθήκες δεν είναι πάντα εύκολες. Πολλές φορές το κυνήγι τρούφας πέρα από κουραστικό και συχνά απογοητευτικό αγγίζει τα όρια του ριψοκίνδυνου.
Παρ’όλα αυτά με την εμπειρία και την συνεχή ενασχόληση, γινόμαστε καλύτεροι, τόσο εμείς όσο και τα σκυλιά μας. Η σχέση αυτή παραμένει πάντα μαγική και μοναδική.
Εξηγήστε μου συνοπτικά πως στήσατε την Κόρινθο το δικό σας κτήμα καλλιέργειας τρούφας. Τι χρειάστηκε να κάνετε και πόσο χρόνο και χρήμα σας πήρε μέχρι να ξεκινήσει να αποδίδει;
Το 2009 έχοντας επισκεφτεί, αναλύσει και απορρίψει χωράφια από την Πελοπόννησο μέχρι την Μακεδονία μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από έναν πολύ καλό μου φίλο που μου είχε υποσχεθεί ότι θα με βοηθούσε να βρω ένα κτήμα στην πατρίδα του το Φενεό.
Επέστρεψα στην ορεινή Κορινθία σχεδόν ένα χρόνο μετά από την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή. Το πρώτο χωράφι που είδαμε είναι ο τόπος που φιλοξενεί σήμερα την καλλιέργειά μου.
Η διαδικασία που μας οδηγεί στην επιλογή ενός κτήματος κατάλληλου για καλλιέργεια τρούφας είναι ο διαδοχικός έλεγχος του συνόλου των συνθηκών μίας περιοχής και κατόπιν ο επισταμένος έλεγχος του κτήματος.
Το κόστος της εγκατάστασης εξαιρουμένης της αγοράς του χωραφιού πλησίαζε τις 2000 ευρώ ανά στρέμμα. Σε αυτό το κομμάτι εγώ δεν ήμουν ιδιαίτερα τυχερή γιατί παρ’ότι είχα εντοπίσει κατάλληλες εκτάσεις δεν κατάφερα αρκετές φορές να προχωρήσω στην αγορά, εξ’ου και καθυστέρησα δύο περίπου χρόνια.
Δύο φορές έχασα την φυτευτική περίοδο προς μεγάλη μου απογοήτευση. Σήμερα όμως δεν μπορώ να μετανιώσω γιατί η ταλαιπωρία άξιζε τον κόπο.
Ποια είναι τα μυστικά του δικού σας επαγγέλματος;
Το μυστικό θα έλεγα ότι είναι ένα, η πολλή δουλεία. Αμέτρητες ώρες τόσο στο γραφείο όσο και στο πεδίο. Εάν αγαπάς πολύ το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι παύει να είναι κουραστικό και δεν θες να σταματήσεις.
Εμπορεύεστε νωπή τρούφα αλλά και προϊόντα της. Προέρχονται όλα από την δική σας καλλιέργεια;
Προέρχονται από τρούφες που ανιχνεύονται σε όλη την Ελλάδα, τόσο από καλλιέργειες όσο και αυτοφυής. Οι πολύτιμες ποικιλίες παρότι έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα, ανιχνεύονται σε μικρές ακόμη ποσότητες.
Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται η εγχώρια ζήτηση, γίνεται και εισαγωγή από άλλες τρουφοπαραγωγικές χώρες, όσον αφορά στη διάθεση νωπού προϊόντος και δη της πολύτιμης λευκής ποικιλίας.
Πόσο κοστολογείται η τρούφα στη χώρα μας και πόσο στο εξωτερικό; Πόσα είδη υπάρχουν εδώ και ποια είναι η ακριβότερη;
Σήμερα, καθώς αυξάνεται αισθητά κάθε χρόνο η εγχώρια παραγωγή, οι τιμές των διαφόρων ποικιλιών τρούφας συντονίζονται με την διεθνή αγορά. Το εύρος των αξιών είναι κατά προσέγγιση από 60 ευρώ το κιλό – που αφορά στο μαύρο θερινό είδος – έως και 3000 ευρώ το κιλό που κατά περιόδους έχει ανέλθει τιμή της πολύτιμης λευκής τρούφας.
Πείτε μου λίγα πράγματα για τα σκυλιά σας.
Σήμερα έχω τρία σκυλιά τρούφας. Τον Boss (λαμπραντον-γκριφόν κορθάλ) που μόλις έγινε 9 χρονών αλλά με τον ίδιο ζήλο βρίσκει ακατάπαυστα όλα τα είδη τρούφας με μία αισθητή αδυναμία στις λευκές ποικιλίες.
Πρόκειται για ένα πλάσμα πραγματικά ταγμένο στην τρούφα. Επίσης έχοντας πλέον αναπτύξει μία μοναδική σχέση είναι πάντα μαζί μου. Μέχρι σήμερα δεν τον αποχωριστεί πάνω από λίγες ημέρες μετά από 5 χρόνια που είμαστε μαζί.
Έχω επίσης την Τσίκα (λάμπραντορ) που λόγω της πιο κοντινής εμβέλειας ψαξίματος και μεθοδικότητάς της είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη ιδίως σε επίπεδο καλλιεργειών.
Και τέλος τον νεαρότερο Άλντο (μπράκο-πόιντερ) που παρά την τρομακτική μου ζωηράδα έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό συλλέκτη με εξαιρετικό απόρτ, αφού πρώτα κατανάλωσε κιλά τρούφας που εξαρχής εντόπιζε με αξιοσημείωτη ευκολία αλλά προτιμούσε να καταναλώνει ο ίδιος γιατί ξέρει να εκτιμά το καλό φαγητό.
Τι είναι αυτό που κάνει τη τρούφα τόσο μοναδική;
Το άρωμά της και οι ιδιότητες. Κάθε ποικιλία τρούφας έχει το δικό της ξεχωριστό και ασύγκριτο με οτιδήποτε άλλο άρωμα. Πρόκειται για τροφή ιδιαίτερα θρεπτική, πλούσια πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων.
Υπάρχει διάθεση για την καλλιέργεια ή την εύρεση άγριας τρούφας στη χώρα μας; Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με αυτό;
Ναι, η διάθεση είναι εμφανής και αυξανόμενη γύρω και από τις δύο δραστηριότητες. Η συμβουλή προς όλους του ενδιαφερομένους θα ήταν συστηματική ενασχόληση και ενημέρωση από έγκυρες διεθνείς και ελληνικές πηγές. Καμία από τις δύο δραστηριότητες δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί τυχοδιωκτικά.
Το κυνήγι είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί κόπο και πολύ χρόνο αλλά κυρίως εξοικείωση με τους απαραίτητους συνεργάτες μας, τα σκυλιά μας.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.