Το έγραψε ο Βασίλης Στεργιόπουλος
Ο Δήμος μας είναι ιστορικός. Τα ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην περιοχή μας είναι πάρα πολλά. Από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα είναι η μάχη της Αρκούδας που έγινε στις 12 Αυγούστου του 1922. Εκεί έδωσε την ζωή του για την Ελευθερία ο Αναγνώστης Πετμεζάς.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Κασκαρέλη:Η Ιστορία της Σικυωνίας, από το 5.000 π.Χ. έως το 2010 μ.Χ.
..." 12 Αυγούστου 1822: Η μάχη της Αρκούδας. Θάνατος των Πετμεζαίων. Οι Τούρκοι με 3.000 στρατιώτες κινούνται προς το Κιάτο. Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης με ογδόντα επίλεκτους στρατιώτες κατορθώνει να τους καθυστερήσει μέχρι να φθάσουν ενισχύσεις από τους Παναγιώτη Γιατράκο, Δημήτρη Πλαπούτα και τους Πετμεζαίους. Οι Τούρκοι οπισθοχωρούν αλλά αυτή τη φορά δεν φεύγουν αλλά μεταχειρίζονται τέχνασμα. Στήνουν ενέδρα μέσα σε αμπέλια με σταφίδες, κρύβονται στα χαντάκια και αφήνουν ένα άλογο για να νομίσουν οι Έλληνες ότι οι Τούρκοι έφυγαν βιαστικά εγκαταλείποντας λάφυρα. Οι Έλληνες πέφτουν στην παγίδα. Το απόσπασμα του Αναγνώστη Πετμεζά μαζί με τους Φαναρίτες και τους Μιστριώτες κινείται προς εκείνο το σημείο και οι Τούρκοι τους αιφνιδιάζουν. Δίνεται εντολή υποχώρησης αλλά οι Έλληνες υποχωρούν άτακτα προς την Αρκούδα από τη ρεματιά του Κυρίλλου ποταμού με κατεύθυνση τα Βαλτσαίϊκα.
Ο Αναγνώστης Πετμεζάς δεν φεύγει αλλά ορμά για να συγκρατήσει τους Έλληνες ώστε να αντισταθούν και η αποχώρηση να γίνει συντεταγμένα. Από τούρκικο βόλι πέφτει νεκρός ο ήρωας Αναγνώστης Πετμεζάς και μετά από λίγο ο 17χρονος γιος του Σωτήρης–Σωκράτης Πετμεζάς. Σκοτώνεται και πλήθος ελλήνων ηρώων όπως ο Παπα-Καλομοίρης από το Μιστρά, ο Γιαννέτας από το Γεωργίτσι του Ταύγετου και άλλοι 57 Φαναρίτες, Καλαβρυτινοί και Μυστριώτες. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στέλνει βοήθεια με τους Γιατράκο, Πλαπούτα και τους άλλους Πετμεζαίους. Πάνω από το Κιάτο, στη θέση Αρκούδα, συνεχίζεται η μάχη και οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους που έχουν 250 νεκρούς. Εκτός από τον Αναγνώστη Πετμεζά που ενταφιάστηκε στον Μεγάλο Βάλτο, όλοι οι άλλοι πεσόντες Έλληνες ενταφιάστηκαν στην περιοχή του Κυρίλλου. Πράγματι, αριστερά της πηγής Βρωμόβρυση, που ήταν κοντά στο ρέμα του Κυρίλλου, υπάρχει ένας λοφίσκος που στα τέλη του 19ου αιώνα σωζόταν σε σχήμα μικρής ακρόπολης κωνοειδής όγκος με σωρό από χώμα που είχε περίμετρο 54 βημάτων και μήκος 19 βημάτων. Ήταν ο τάφος των πεσόντων Ελλήνων στη μάχη της 12ης Αυγούστου 1822.
Βιβλιογραφία: 1) Βασιλείου Φίλη, Ένα Μικρό Χωριουδάκι, Ένα Μεγάλο Όνομα, Αθήνα, 1992 2) Γεωργίου Καρούλα, 12 Αυγούστου 1822, εφημερίδα «ηχώ της Κορινθίας» του Κίμωνα Τρουπή, φύλλο 150/5.8.1978 3) Φώτη Χρυσανθακόπουλου ή Φωτάκου, πρώτου υπασπιστή του Θ. Κολοκοτρώνη, Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, έκδοση Βεργίνα 2001 4) Γεωργίου Τερτσέτη, Άπαντα Κολοκοτρώνη, απομνημονεύματα, εκδόσεις Χ. Γιοβάνη 1966 5) Λάμπη Αποστολίδη, Η Κορινθία στην Επανάσταση του 1821, Τόμος 2ος, Εκδόσεις Ν. Θεοχαρόπουλος 6) Κανέλλου Δεληγιάννη, Απομνημονεύματα 7) Σπυρίδωνος Τρικούπη, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Πέτρινο μνημείο και μετά προτομή του Αναγνώστη Πετμεζά του γλύπτη Φάνη Σακελλαρίου που έστησε ο Δήμος Σικυώνος. Στη θέση που έγινε η μάχη της Σικυωνίας της 12.8.1822 θα στηθεί αρχικά ένα πέτρινο μνημείο από τον Δήμαρχο Σικυώνος και μετέπειτα Πρωθυπουργό της Ελλάδος Σωτήριο Κροκιδά. Έμοιαζε με προσκυνητάρι με εντοιχισμένη μια μαρμάρινη πλάκα που έφερε το επίγραμμα «τοις υπέρ πάτρης συν Αναγνώστη Πετιμεζά ενθάδε πεσούσιν, μηνί Αυγούστου 1822 ευγνωμονούντες έστησαν επίγονοι». Σύμφωνα με άλλη αναφορά, τη στήλη είχε ανεγείρει το έτος 1896 ο Σύλλογος Αλληλοβοηθείας Κιάτου «Άγιος Γεώργιος». Επί Δημάρχου Ιωάννη Πανιάρα εξασφαλίσθηκε νέα πίστωση 40.000 δρχ τον Αύγουστο του 1960 οπότε ανατίθεται στον γλύπτη Φάνη Σακελλαρίου η κατασκευή προτομής του Αναγνώστη Πετμεζά. Η προτομή τελείωσε το 1961 οπότε και στήθηκε πάνω σε μαρμάρινη στήλη αφού πρώτα αποσύρθηκε το πέτρινο μνημείο.
Μετά την αλλαγή οροθέτησης προς τα ανατολικά του δρόμου Κιάτου – Σουλίου, το αλσύλιο και η προτομή δεν φαίνονται από τον δρόμο ούτε υπάρχει πινακίδα του Δήμου που να δείχνει την τοποθεσία. Για το λόγο αυτό, την προσδιορίζουμε. Ξεκινώντας από την οδό Πετμεζά από το Κιάτο φθάνουμε στον Άη Γιώργη πάνω από τον σταθμό διοδίων προς την Αθήνα. Περνάμε το κατάστημα επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων του Χρήστου Ν. Ζάρκου και σε 50 μέτρα αριστερά βλέπουμε την επιγραφή ΕXALCO Συστήματα Αλουμινίου και δεξιά την επιγραφή Υδραυλικά και Είδη Άρδευσης του Γεωργίου Ζ. Αγαπίδη. Στρίβουμε στον δρομίσκο δεξιά και συναντούμε στη γωνία το συνεργείο αυτοκινήτων του Παναγιώτη Δαραβίγκα και δίπλα το κατάστημα «Φανοποιία και Βαφές Φούρνου των Αδελφών Μαζαράκη» και πιο δίπλα το πίσω τμήμα του κέντρου διασκέδασης Samantha Disco Queen. Aπέναντι είναι το αλσύλιο και κρυμμένη μέσα στα πεύκα η προτομή του ήρωα του 1821 Αναγνώστη Πετμεζά (1765 – 1822).."
ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Ξήλωσε το μνημείο από τον τόπο του και το τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία του Κιάτου δίπλα από τους σκουπιδοτενεκέδες.
Η πράξη αυτή είναι ασέβεια και προσπάθεια διαγραφής της συλλογικής ιστορικής μνήμης. Οι ανεγκέφαλοι που πήραν αυτή την απόφαση πρέπει να ντρέπονται.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την πράξη τους και μόνο ανιστόρητοι και παντελώς αδιάφοροι μπορούν να χαρακτηριστούν.
Οι διαδόσεις της Δημοτικής αρχής, πως τάχα μου το πήραν απο εκεί για να μην το κλέψουν οι γύφτοι είναι γελοιότητες.
Η προτομή του ήρωα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον χώρο της όπου υπάρχει έτοιμη χρόνια τώρα, η ανάλογη υποδομή που έφτιαξαν οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές. Να μπει καγκελόφραχτη περίφραξη, να φωτιστεί ο χώρος, και να τοποθετηθεί πινακίδα που να περιγράφει τα γεγονότα που έγιναν στον ιερό εκείνο χώρο καθώς και μία μεγάλη σημαία.
Διαφορετικά θα θυμόμαστε όλοι τους υπεύθυνους για αυτή την αισχρή πράξη και το ΑΝΑΘΕΜΑ θα τους συνοδεύει για το υπόλοιπο του βίου τους.
Τη Ιστορία μας έχουμε υποχρέωση να την τιμούμε και να την αναδείξουμε.
Καλούμε τους πολίτες του Δήμου Σικυωνίων πάρουν θέση και να σχολιάσουν την πράξη αυτή.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.