Μια συνήθης τακτική των περισσοτέρων μας είναι να φορτώνουμε τις ευθύνες μας τα προβλήματα μας ακόμα και της αναποδιές μας σε άλλους και ενίοτε ακόμα και στην μοίρα, απαλλάσσοντας τον εαυτό μας από τις τύψεις συνείδησης που γεννά ενδόμυχα η οποιαδήποτε λανθασμένη ενέργειά μας.
Και προοδευτικά αδυνατούμε να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας, γιατί αναπόφευκτα πάντα θα βρούμε ένα λόγο για να του δώσουμε άφεση αμαρτιών.
Έτσι λοιπόν αυτό ισχύει και στον τομέα της ανακύκλωσης είναι πολύ εύκολο να επιρρίψουμε τις δίκες μας ευθύνες σε άλλους ,όμως θα πρέπει να δούμε την γενικότερη εικόνα και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας σε ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα που θα πρέπει να αφορά όλους μας και να μας προβληματίζει, με απώτερο σκοπό να διατηρήσουμε τον φυσικό πλούτο μας που νοσεί στις μέρες μας.
Σύμφωνα με συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Γαλλία από το ινστιτούτο ερευνών που αφορά την ανακύκλωση στις χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέδειξε την χώρα μας στις τελευταίες θέσεις για την ευαισθησία που δείχνουν και το ποσοστό συμμετοχής μας σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ανακύκλωσης.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας και η καθημερινότητα μας αν όλοι μας συμμετείχαμε ενεργά στην ανακύκλωση πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν όλοι βάζαμε το δικό μας λιθαράκι στις προσπάθειες που γίνονται, πόσο διαφορετικές και πόσο ευεργετικές θα ήταν αυτές οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, πρέπει να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό, προς το περιβάλλον, τους συνανθρώπους μας, ακόμα και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
Οπότε ας δούμε παρακάτω μερικά από τα οφέλη και τι μπορούμε να επιτύχουμε μέσα από την ανακύκλωση.
Καταρχάς κάθε πολίτης σήμερα επιβαρύνει το φυσικό του περιβάλλον με 600 κιλά περίπου απορρίμματα κάθε χρόνο, οι χώροι υγειονομικής ταφής στη χώρα μας είναι πλέον αρκετά περιορισμένοι, και θα είναι ανίσχυροι μακροπρόθεσμα να καλύψουν έστω και το μισό των ανθρώπινων αναγκών μας σε σκουπίδια, ανακυκλώνοντας μπορούμε αυτόματα να επιτυγχάνουμε σε σημαντικό βαθμό την μύωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν εκεί …
Μπορούμε με ορθολογική διαχείριση και αξιολόγηση των άχρηστων απορριμμάτων στο σπίτι μας να διαχωρίζουμε, αυτά που μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υπόλοιπα και στη συνέχεια να εναποθέσουμε αυτά τα υλικών σε ανακυκλικούς κάδους που υπάρχουν κοντά μας, επίσης άλλο ένα φαινόμενο που παρατηρείτε έντονα και είναι σημαντικό και δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι πως στους συγκεκριμένους κάδους δεν πρέπει να απορρίπτουμε τα σκουπίδια μας που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και δεν είναι ούτε κάδοι για μπάζα και κλαδιά και κάθε λογής ογκώδη αντικείμενο που απλά θέλουμε κάπου να βρούμε να απορρίψουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται τεράστια προβλήματα κατά την διαλογή τους.
Πρέπει συνειδητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε πως για παράδειγμα ένα υλικό όπως το πλαστικό για να αποσυντεθεί στο περιβάλλον θα χρειαστεί για αυτή την διαδικασία πάνω από 200 χρόνια για την ίδια διαδικασία το γυαλί χρειάζεται πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια και αποτελούν υλικά που χρησιμοποιούμε ευρέως και αποτελούν μια μορφή ακρωτηριασμού του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα να εξοικονομήσουμε μεγάλα ποσά σε ενέργεια επειδή αποφεύγουμε την διαδικασία της παράγωγης και της επεξεργασίας των υλικών από την αρχη, αυτή η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει ανάλογα το υλικό, επίπεδα που μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 90%.
Έτσι λοιπόν αυτοί είναι μερικοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να υιοθετήσουμε την ανακύκλωση μετά από κατάλληλη επεξεργασία θα έχουμε νέα υλικά έτοιμα προς καινούργια χρήση.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε το περιβάλλον να καταστρέφεται από τα απορρίμματα που εμείς οι ίδιοι πετάμε αλόγιστα.
Σαν συμπέρασμα λοιπόν που θα πρέπει να χαραχτεί στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι πως έχουμε πάρα πολλούς λογούς να προστατέψουμε και να φροντίσουμε το περιβάλλον μας, δεν είναι παράλογο να αδιαφορούμε και να κάνουμε τα πάντα για να το καταστρέψουμε?...
Από την άλλη πλευρά αν ευαισθητοποιηθούμε και δείξουμε το απαραίτητο σεβασμό και μπορέσουμε να καταλάβουμε την πραγματική αξία της φύσης και των φυσικών πόρων μας θα μπορέσουμε να δούμε το πραγματικό μεγαλείο και την ομορφιά που μας έχει δοθεί τόσο απλόχερα και να την εκμεταλλευτούμε με τον σωστό τρόπο.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.